Blaža Klemenčič 11. na SP v gorskem kolesarstvu

Slovenska kolesarka Blaža Klemenčič se je na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Canberri uvrstila tik za najboljšo deseterico in dirko končala na 11. mestu.

Objavljeno
05. september 2009 16.16
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Canberra - Slovenska kolesarka Blaža Klemenčič se je na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Canberri uvrstila tik za najboljšo deseterico in dirko končala na 11. mestu. Naslov svetovne prvakinje je v tej olimpijski disciplini po letu 2007 spet osvojila Rusinja Irina Kalentjeva, med moškimi pa je bil najboljši Švicar Nino Schurter.

Klemenčičeva je dirko začela na sedmem mestu po prvem krogu, nato pa je v hudem boju precej izenačenih tekmic v vsakem krogu izgubila po kakšno mesto. Po četrtem krogu je bila 12., v zadnjem pa je napredovala za mesto in tako zasedla 11. mesto. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih je bila Klemenčičeva deseta, leta 2006 15. in leto prej 13.

 

Čeprav Kalentjeva, prvakinja izpred dveh let, v tej sezoni ni dosegla nobene zmage v svetovnem pokalu, se je redno uvrščala na stopničke, na najvišjo pa je stopila prav na vrhuncu sezone. Danes se je na vrh prebila iz ozadja, saj je prvega od petih krogov končala šele na 21. mestu. Olimpijska prvakinja v tej disciplini Nemka Sabine Spitz je bila četrta.

 

Pri članih je novi svetovni prvak postal Schurter, lani še prvak med mlajšimi člani. V razburljivi dirki je Švicar boj za zmago do zadnjih metrov bil z olimpijskim prvakom Francozom Julienom Absalonom. Tudi za tretje mesto je bila huda bitka, v sprintu pa je nato Švicar Florian Vögel za las prehitel Španca Joseja Hermido.

 

Že v petek pa je v krosu mlajših članov (do 23 let) kot edini slovenski predstavnik nastopil Luka Mezgec in potem, ko so ga med dirko zrinili v jarek, zasedel 27. mesto. "Nemec me je sestrelil v jarek, med kenguruje. Škoda, šlo mi je v redu. Na klancih sem imel pravo moč, prehiteval sem kljub močnemu vetru, v katerem je bilo treba prehitevati s prestavo višje od tekmeca," je svoj nastop ocenil Mezgec.