Bled z močno kandidaturo za veslaško SP

Veslaška zveza Slovenije je v sodelovanju z Veslaškim klubom Bled in občino Bled oddala kandidaturo za pridobitev veslaškega svetovnega prvenstva 2011.

Objavljeno
27. februar 2007 19.11
Okarina etno festival je najstarejši festival tradicionalne glasbe pri nas
Bled - Veslaška zveza Slovenije je v sodelovanju z Veslaškim klubom Bled in občino Bled 31. januarja oddala kandidaturo za pridobitev veslaškega svetovnega prvenstva, ki ga želijo slovenski organizatorji izvesti med 27. avgustom in 4. septembrom 2011, dokončna odločitev o prireditelju pa bo znana 3. septembra na zasedanju Mednarodne veslaške zveze (FISA) na kongresu ob robu letošnjega SP v Muenchnu. Za prvenstvo ob Bledu kandidirata še Luzern in Amsterdam.

Predstavniki blejske kandidature, ki so jo danes predstavili na novinarski konferenci, bodo že v sredo odpotovali v Lausanne na sedež FISA, kjer se bodo seznanili z zadnjimi podrobnimi koraki pri pripravi kandidature in se pripravili na obisk evaluacijske komisije FISA, ki si bo slovenskega prireditelja prišla ogledat predvidoma 15. marca.

V nadaljevanju mora blejski iniciativni odbor za kandidaturo do 15. maja pridobiti vse potrebne garancije za izvedbo prvenstva, 4. junija je predvidena uradna predstavitev kandidature na zasedanju FISA v Linzu, ki mora biti čimbolj uspešna, saj bo predsedstvo FISA na osnovi obiska komisije in predstavitve julija članom skupščine predlagalo svojega kandidata.

Prenova veslaškega centra

Blejski veslaški delavci in predstavniki VZS vidijo kandidaturo Bleda v širšem kontekstu. Kot je poudaril predsednik VZS Tomo Levovnik, za veslače kandidatura praktično pomeni prenovo veslaškega centra, saj je Bled že gostil SP leta 1966, 1979 in 1989 in vsakič je bil prenovljen veslaški center v Mali Zaki. Tako naj bi bilo tudi tokrat, saj je v Mali Zaki predvidena prenova čolnarne, telovadnice, pomolov in turistično-gostinskega objekta, v Veliki Zaki pa tribun, pomolov in sodniškega stolpa. Na drugi strani jezera pa bo potrebno urediti startni prostor.

Celotna naložba v veslanje je vredna nekaj manj kot dva milijona evrov, na Bledu imajo že zagotovljeno četrtino sredstev, zato poudarjajo, da bo center, morda v manjšem obsegu, prenovljen tudi brez SP.

Priložnost za promocijo kraja

Kandidatura pa ne pomeni le prenovo veslaškega centra, zato ima projekt tudi široko podporo lokalne skupnosti in turističnih delavcev. Župan Bleda Janez Fajfar vidi možnost promocije kraja, hotelirji pa bi samo s SP 2011 zabeležili 30.000 nočitev, že pred tem bi dobili svetovni pokal v letih 2009 in 2010, obenem pa bi bili prav tako deležni velike promocije tega gorenjskega turističnega bisera. Župan obenem upa, da bi bilo SP razlog, da Bled končno dobi tudi prepotrebno obvoznico.

Široko zastavljen projekt kandidature ima zaenkrat tudi vso potrebno podporo slovenske vlade in športnega ministrstva, zato so na Bledu precej optimistični pred naslednjimi koraki.