Blejcem uspel preboj v finale

Odbojkarji blejskega Autocommercea so prvi finalisti evropskega odbojkarskega pokala top teams, potem ko so v polfinalni tekmi finalnega turnirja v Modeni s 3:1 (19, 17, -18, 23) premagali makedonski Rabotnički iz Skopja.

Objavljeno
10. marec 2007 19.25
Modena - Odbojkarji blejskega Autocommercea so prvi finalisti evropskega odbojkarskega pokala top teams, potem ko so v polfinalni tekmi finalnega turnirja v Modeni s 3:1 (19, 17, -18, 23) premagali makedonski Rabotnički iz Skopja. Blejci se bodo v nedeljskem finalu ob 16. uri pomerili z zmagovalcem drugega polfinalnega dvoboja med domačim moštvom Cimone in rusko Iskro iz Odincova.

V prvi postavi tudi Čuturič

Tako kot na polfinalni tekmi srednjeevropske lige je blejski trener Dragutin Baltič eno najbolj pomembnih tekem letošnje sezone začel s Satlerjem na mestu podajalca in za razliko od finalnega turnirja v Radovljici pred dnevi v prvo postavo spet uvrstil Čuturiča. S pomočjo približno 200 slovenskih navijačev so blejski odbojkarji začeli v svojem slogu. Z močnimi servisi Gasparinija in Pleška so si takoj priigrali dve točki naskoka, a so jih Makedonci sprva ujeli že pri šesti točki, nato še enkrat pri deseti, po dobri igri visokega bloka pa celo povedli z 12:11. Težko prigaranega vodstva se makedonski prvaki niso dolgo veselili in odbojkarji Autocommercea so na krilih tokrat izredno razpoloženega Gasparinija na drugi tehnični odmor odšli s tremi točkami prednosti, ki pa se je do konca niza, potem ko je začela delovati še igra na mreži, le še povečevala, vse do končnih 19:25 in vodstva z 1:0 v nizih.

Makedonci niso popuščali

V drugem nizu sta bila nasprotnika prvega polfinalnega srečanja spet izenačena do 12. točke, nakar so Blejci osvojili štiri točke zapored in si podobno kot v predhodnem nizu priigrali prednost (16:12), ki je zagotavljala mirnejšo končnico. Ko blejski igralci niso več čutili rezultatskega pritiska, je njihova igra dobila še dodatni polet in Makedoncem ni ostalo drugega, kot da so se zadovoljili le s 17 osvojenimi točkami. Na trenutke odlična igra je Blejcem prinesla visoko prednost in za napredovanje v tako želeni finale jih je ločil le še en niz.
Da se tekma ni končala z gladkih 3:0, pa so poskrbeli prav blejski odbojkarji, ki so bržkone podcenili tekmece, misleč, da bo zmaga prišla kar sama od sebe. Makedonci so takoj začutili priložnost in povedli s 4:2, do tehničnega odmora pa prednost le še podvojili. Kljub neprimerno boljši makedonski igri v teh trenutkih je slovenskim odbojkarjem uspel preobrat in prek Satlerja so izenačili izid na 11:11. S prvim uspešnim blokom v tem nizu so nato celo povedli s 14:13, a potem povsem obstali in do konca niza osvojili še vsega štiri točke.

Blejcem uspel veliki met

V četrtem nizu so se Blejci spet zbrali. Igra v napadu je bila spet veliko bolj odločna, tudi zavoljo boljše organizacije, le blok gostov jim je še vedno delal največ preglavic. Po minimalnem vodstvu makedonskih odbojkarjev s 6:5, je kapetan Autocommercea in eden najboljših posameznikov tega polfinalnega obračuna Pleško najprej ustavil nasprotnikov napad na mreži, nato dodal še eno točko iz servisa in Blejci so vnovič povedli. Napaka dvojnega dotika Ristoskija je Blejce na prvi odmor odpeljala s prednostjo 8:6. Zalogo dveh točk so slovenski odbojkarji obdržali tudi pri drugem tehničnem odmoru, nato pa prednost povišali na praktično neulovljivih 21:16. Potem ko so imeli Blejci tri zaključne žoge za zmago, so Makedonci zapretili in se celo približali na vsega točko zaostanka, a je danes nadvse razpoloženi Gasparini s svojo 22. točko le popeljal svojo ekipo v finale.

* Športna dvorana Palapanini, gledalcev 500, sodnika: Bernaola (Španija) in Hank (Slovaška).
* Rabotnički: Karanovik, Andonov, Josifov 8, Trajcevski, Ristič 18, Despotovski, Simovski, Mitev 1, Ristoski 12, Ginov, Nakovski 10, Modev 9.
* Autocommerce: Flajs, Čebron 6, Gasparini 23, Barreto 10, Čuturič 13, Pleško 21, Šmuc, Škorc, Kamnik, Urnaut, Satler 7, Dolenc.