Blejci na poti do naslova prvaka v interligi

Slovenski prvaki - odbojkarji Autocommercea - so v polfinalnem obračunu srednjeevropske odbojkarske lige premagali madžarsko Kometo s 3:0.

Objavljeno
06. marec 2007 22.49
Jutri finalni obračun z Dunajčani
Radovljica - O zmagovalcu letošnjega tekmovanja srednjeevropske odbojkarske lige za moške bosta v jutrišnjem finalu, ki se bo v radovljiški športni dvorani začel ob 20.15, odločali ekipi blejskega Autocommercea in dunajskega Aona hotVolleysa. Potem ko so v prvem avstrijsko obarvanem polfinalu Dunajčani slavili s 3:0 proti moštvu Hypo Tirol, so v drugem z enakim izidom madžarsko Kometo iz Kaposvarja ugnali tudi slovenski prvaki - odbojkarji Autocommercea.

V uvodnem nizu so Madžari pokazali, da so trši oreh, kar pa so Blejci pričakovali pred srečanjem, ob tem pa domačim odbojkarjem ni šlo vse po načrtih. Servis, eno močnejših orožjih v letošnji sezoni, ni stekel, gostje pa so se za nameček izkazali v osnovnem obrambnem elementu - sprejemu. Kljub vsemu so imeli gostitelji ves čas prvega niza prednost, a ne več kot za dve ali tri točke, madžarski podprvaki pa so jih vztrajno lovili in nekajkrat tudi ujeli. Prvo občutnejšo prednost so si odbojkarji Autocommercea priigrali pri izidu 9:6, toda tri točke tekmeca, ki so bile plod odličnih servisov Kubanca Chacona, so pokazale, da se odbojkarji Komete ne bodo zlahka predali.

Domače je v novo vodstvo z dvema zaporednima točkama popeljal Gasparini, po bloku Baretta in Pleška ter vodstvu z 12:9 pa je bil gostujoči strateg Peter Meszaros prisiljen vzeti prvi polminutni odmor. Napotki, ki jih je dal svojim varovancem, so prišli do izraza nekaj točk pozneje, ko so Madžari prek Nemetha prvič na tekmi povedli (16:17). Sledila sta nova uspešna napada Gasparinija, ko pa je Baretto z blokom svojo ekipo popeljal do vodstva z 22:20, Madžari niso imeli več moči, da bi se še enkrat približali nasprotniku.

Po minimalnem vodstvu gostiteljev na začetku nadaljevanja (5:4) je kazalo, da bosta tekmeca enakovredna tudi v drugem nizu, a se je nato začela simultanka mladega Urnauta, ki je z odlično servis igro svojemu moštvu priigral neverjetnih deset točk v nizu (15:4). Po izdatnem vodstvu Blejcev je domači trener Dragutin Baltič posegel po prvi menjavi in v igro namesto Čebrona poslal Kamnika. Prednost so nato Blejci zadržali vse do konca niza in brez težav povečali vodstvo na 2:0.

Na razočaranje okrog 1000 domačih privržencev odbojke se naslednji niz ni začel po njihovih željah. Madžari so vnovič pokazali zobe in sredi niza pri izidu 9:13 celo povedli s štirimi točkami prednosti. Pri drugem tehničnem odmoru so se še vedno veselili dveh točk naskoka, toda ne za dolgo, saj so Blejci z raznovrstno in domiselno igro ter petimi zaporednimi točkami tehtnico preveseli v svojo korist. Težko priborjeno prednost so nato izkušeno zadržali do konca.

Tine Urnaut, po odzivu gledalcev najboljši posameznik drugega polfinala, se je veselil zmage, a nekaj težav pripisal tudi pomanjkanju resnejših tekem v zadnjih treh tednih. "Tekma je bila težja, kot bi sicer lahko pričakovali. Predvsem v prvem nizu nam igra nikakor ni stekla, za nameček pa je nasprotnik odigral zelo dobro. Po prvem nizu je vse skupaj le kazalo na bolje. Sicer pa nas jutri čaka še ena težka tekma in upam, da bomo tudi jutri slavili in se veselili naslova prvaka v interligi," je po tekmi dejal Urnaut.