Blejci osvojili pokal Top Teams

Odbojkarji blejskega Autocommercea so v finalu zaključnega turnirja evropskega pokala Top teams nadvse nepričakovano s 3:2 (16, 24, -14, -24, 10) premagali domače moštvom Cimone iz Modene.

Objavljeno
11. marec 2007 21.15
Modena - Odbojkarji blejskega Autocommercea so v finalu zaključnega turnirja evropskega pokala Top teams nadvse nepričakovano s 3:2 (16, 24, -14, -24, 10) premagali domače moštvom Cimone iz Modene, ki je v svoji bogati zgodovini osvojila že deset lovorik v različnih evropskih pokalnih tekmovanjih, medtem ko je Blejcem to uspelo prvič v svojem krstnem nastopu v tem tekmovanju. Končno tretje mesto je osvojila ruska Iskra iz Odincova, ki je s 3:1 (16, 16, -23, 18) premagala skopski Rabotnički.

Slovenski prvaki odlični že na začetku

Tekma se je za slovenske prvake začela sijajno, kaj sijajno, briljantno. Gostitelji so sicer povedli z 2:0, a takoj zatem izgubili štiri točke v nizu. Potem ko so Blejci dosegli nov niz, tokrat kar petih točk, se so se delnice slovenskih odbojkarjev močno povečale, saj je semafor v tem trenutku kazal neverjetnih 9:3 za goste. Italijanska organizacija igre je v teh trenutkih povsem odpovedala, v napadu so bili neprepričljivi, medtem ko je bil servis naravnost katastrofalen. Na drugi strani so Slovenci igrali praktično nad svojimi zmožnostmi, lahko bi rekli dvestoodstotno.

Dobra strategija je bila voda na mlin Blejcev

Nekaj je vsemu temu dodal tudi prvi strateg Autocommercea Dragutin Baltič, ki je na parket vnovič poslal igralce v nekoliko drugačni zasedbi. Mlademu Urnautu je vnovič zaupal in ga na parket poslal od prve minute. Bolj kot to, da je Urnauta uvrstil v udarno postavo, pa je presenetila poteza, da tekme ni začel Gasparini, v soboto v polfinalnem dvoboju proti Rabotničkem najbolj prodornen blejski igralec. Baltič je prav tako naredil zamenjavo na mestu podajalca, ko je Satlerja zamenjal s Šmucem. Zanimiva je bila tudi Baltičeva izjava še nekaj minut pred tekmo, ko je dejal, da Modena niti v sanjah ne more ponoviti takšne predstave kot v soboto proti ruski ekipi, kar se je v večji meri tudi uresničilo.

Blejci so imeli v rokah vse niti igre

Visoka prednost blejske ekipe se v nadaljevanju praktično ni zmanjšala. Nasprotno, do drugega tehničnega odmora so gostje vodili že za šest točk, do konca niza pa nasprotnika pustili na "sramotnih" minus devet. Drugi niz so gostitelji le zaigrali bolje in ves čas vodili, medtem ko so jih Blejci nenehno lovili. Prvič jim je to uspelo po asu Čuturiča pri peti točki, nato pa šele pri 19., ko sta bila Šmuc in Čebron dvakrat uspešna v bloku. V teh minutah je Blejcem prav zaradi odlične blok igre uspel popolni preobrat, kajti po dveh novih uspešnih obrambah na mreži jih je pripeljalo do vodstva 22:20. Sledili so trije uspešni napadi Modene, nakar je Baltič vzel pol minute odmora, kmalu zatem, ko je bil izid 24:24, pa v igro poslal še Satlerja, ki je z dvema odličnima servisoma svoje moštvo popeljal do zmage v drugem nizu.

Italijani Autocommerceu odvzeli le 3. niz

V začetku tretjega niza ni kazalo na kakšno bistveno spremembo razmerja moči. Do pete točke sta moštvi praktično osvajali točko za točko, nakar se je povsem nepričakovano zgodil popolni "razpad sistema", na žalost kakšnih 300 glasnih slovenskih navijačev, katerim se je pridružila še peščica Rusov, tokrat na strani slovenskih šampionov. Napake so se vrstile ena za drugo, pomagale niso niti menjave Urnauta z Gasparinijem ter Satlerja s Šmucem. Za nameček so se pri domačih razigrali še vsi njihovi udarni možje, Brazilci Sidao, Murilo, Felipe (četrti brazilec Ricardo se je poškodoval že v prvem nizu in ga je zamenjal Bellini) ter oba italijanska veterana Giani in Sartoretti. Italijani so tako ta niz osvojili prepričljivo s 25:14.

Italijani izenačili

Baltič je v četrtem nizu na parket spet poslal iste igralce, kar je prineslo boljšo igro Autocommercea, kljub vsemu pa so bili odbojkarji Cimoneja za odtenek prepričljivejši. Do prvega tehničnega odmora so si priigrali dve točki prednosti do drugega pa z dvema zaporednima točkama Sartorettija že tri. Enaka razlika je bila tudi pri izidu 19:16, nakar je Pleško z asom zaostanek zmanjšal na dve točki, na eno Flajs, ki je pred tem vstopil v igro namesto Čuturiča, medtem ko so Blejci prednost tekmeca z uspešnim blokom povsem izničili pri 22. točki. Nato sta obe ekipi osvajali po točko, po slabi napadalni akciji Šmuca in Barreta pa so gostje izrabili svojo drugo zaključno žogo in zmagali s 26:24 ter izenačili izid v nizih.

O zmagovalcu odločal peti niz

O zmagovalcu je tako odločal peti skrajšani niz, za katerega je v polfinalnem srečanju proti makedonskemu predstavniku kapetan Blejcev Pleško dejal, da je vedno loterija in so se ga po znižanju Makedoncev na 1:2 z vsemi močmi skušali izogniti. To jim je v polfinalu tudi uspelo, ne pa tudi v finalu. Vsi v dvorani so glede na dogajanja v zadnjih dveh nizih, ko so se favorizirani italijanski odbojkarji pobrali in uspeli izničiti zaostanek dveh nizov, več možnosti za končno zmago v teh trenutkih le pripisovali gostiteljem, a "loto" je bil tokrat na strani slovenskih prvakov, ki so v zadnji niz šli povsem neobremenjeno, v slogu največjih šampionov z obilico tovrstnih izkušenj.

Odlična igra Pleška ter Čebrona v bloku in napadu je Autocommerceu prinesla visoko vodstvo s 6:1, ki pa se je v trenutku stopilo. Italijanska napada je sprva dvakrat uspešno zaključil Sartoretti, nakar so Blejci še dvakrat neuspešno zaključili svoja napada in Modena se je že približala na nevarnih 5:6. Niz štirih zaporednih točk domačih je vendarle prekinil Flajs, ki je pozneje z uspešno zaključenim napadom Blejce popeljal spet do varnega vodstva z 11:7. Svoje je nato z dvema točkama dodal Urnaut in vnovič Flajs, kar je pomenilo, da so imeli Blejci pri izidu 14:8 kar šest zaključnih žog. Prvih dveh jim ni uspelo izkoristiti, zato pa je tretjo izrabil Flajs, ki si je z odlično igro v zadnjem nizu sam najbolje čestital za rojstni dan.

Kar tri nagrade tudi med posamezniki

Po podelitvi pokalov za najboljše ekipe je organizator turnirja razglasil najboljše posameznike. Slovenski odbojkarji so tudi v tej kategoriji odnesli kar tri prestižne nagrade, saj je bil Pleško proglašen za najbolj koristnega igralca, Urnaut za najboljšega napadalca, Škorc pa za najboljšega libera.