Blejci po porazu v Kazanu mahajo v slovo

Odbojkarji ACH Volleyja so v povratni tekmi šestine finala v Kazanu izgubili z domačim Zenitom z 0:3 (-17, -21, -18). Ker so izgubili tudi prvo tekmo v Ljubljani (0:3), se poslavljajo od evropskega tekmovanja.

Objavljeno
09. februar 2011 20.30
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Kazan - Odbojkarji ACH Volleyja se poslavljajo od lige prvakov. Na povratni tekmi proti Zenitu so bili brez moči, ruska dominacija iz Ljubljane se je v Kazanu le nadaljevala. Ruski bogataši so bili boljši v vseh elementih odbojkarske igre, gladka zmaga s prve tekme jih ni uspavala, tekmecem niso pustili niti kančka upanja. Ves čas tekme so nadzorovali položaj in na koncu več kot zanesljivo zmagali, Blejcem pa ni dosti pomagala nekoliko boljša predstava, kot so jo pokazali pred tednom, poroča STA.

Slovenski prvaki so upali, da jih bodo Rusi vsaj malo podcenili in da jim ne bo uspevalo to, kar jim je v Ljubljani. Toda hitro se je dalo ugotoviti, da se njihove želje ne bodo uresničile. Zenit je tekmo začel zbrano, odlično se je odzval tudi na nekatere taktične spremembe, ki jih je pripravil trener gostov Igor Kolaković.

Ta je v začetno postavo namesto korektorja Alena Šketa postavil Nizozemca Kaya van Dijka, namesto blokerja Milana Rašića pa Mateja Vidiča. A sadov ti menjavi nista prinesli. Domači so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:3, čeprav so nato Blejci vzpostavili ravnotežje, pa prednosti domačih niso ogrozili. Največji optimisti so pri izidu 18:14 še upali na uspeh v nizu, toda serija odličnih servisov domačih odbojkarjev, s katero so ušli na 23:13, je bila dokončno usodna.

Nekoliko bolj izenačen je bil drugi niz. Domači so sicer spet hitro ušli, povedli z 8:5, 13:8 in 15:9, toda gostje so se vrnili v igro. Ob koncu so se celo približali na 21:23, imeli tudi napad, toda diagonalni udarec Vida Jakopina je za las zgrešil cilj. Namesto 23:22 je bilo 24:21, nato pa so domači izkoristili že prvo zaključno žogo.

Manjši padec v igri ruske ekipe se je dal zaznati ob koncu drugega niza, nadaljeval pa se je v tretjem. Toda ni bil usoden, saj so Rusi po izenačenju na 12. točki naredili delni izid 5:1. Prednosti štirih točk pa ekipa, kot je Zenit, ne zapravi. ACH se je dvakrat približal na dve točki zaostanka, toda njegov nalet so domači brez težav zaustavili.

Izjave po tekmi (STA):

Trener Igor Kolaković: Borili smo se in smo želeli pokazati veliko več, toda Zenit je ponovno dokazal, da letos igra izjemno in ni ničesar prepustil naključju. Vsako točko, ki smo jo nocoj dosegli, smo krvavo prislužili. Veliko bolje kot na prvi tekmi smo se tokrat izkazali v obrambi. V tretjem nizu smo bili zelo blizu tistega, kar smo si zamislili pred tekmo, toda Rusi so pokazali in dokazali, da so preprosto boljši.

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: S tistim, kar smo pokazali v drugem in prvi polovici tretjega niza, smo lahko zadovoljni. Toda to ne šteje. Iz Kazana odhajamo razočarani, ker se nismo uvrstili naprej v višji krog tekmovanja. Nedvomno se je letos usoda poigrala z nami in smo na žrebu dobili izjemno razpoloženega nasprotnika, ki mu vendarle gredo naše čestitke za obe doseženi zmagi. Vsekakor jim želim, da s takšno igro nadaljujejo in uspejo. Dejstvo je sicer, da so nam nasprotniki tokrat nekoliko pustili dihati ter da smo tokrat tudi sami izboljšali tako servis kot obrambo in tudi sprejem. Toda Zenit je bil boljši. Zdaj se moramo osredotočiti na tekme srednjeevropske lige in državno prvenstvo ter unovčiti tisto, kar smo se v teh težkih dvobojih z Rusi naučili.

Zenit Kazan - ACH Volley 3:0 (17, 21, 18)

* Športna dvorana Kazan, gledalcev 1500, sodnika: Alksnis (Latvija), Piasecki (Belorusija).
* Zenit: Ball, Apalikov, Jegorčev, Pantelejmonenko, Tetjukin, Čeremesin, Priddy, Babšin, Abrosimov, Območajev, Babičev, Mihajlov.
* ACH Volley: Flajs, Lewis, van Dijk, Šket, Petković, Kamnik, Simac, Vinčič, Kovačević, Fabjan, Rašić,
Jakopin .