Blejci v Kazan ne gredo na izlet

Blejski odbojkarji bodo v sredo igrali povratno tekmo osmine finala lige prvakov. Njihov tekmec je ruski Zenit, ki je prejšnji teden v Stožicah zmagal gladko s 3:0. A slovenski prvaki se ne predajajo vnaprej in upajo na presenečenje na gostovanju v Kazanu.

Objavljeno
08. februar 2011 18.07
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Bled - Tekma pred tednom dni v ljubljanskih Stožicah je bila enosmerna. Čeprav so Blejci pred dvobojem vlogo favorita prepustili tekmecem, niso pričakovali, da bodo Rusi zmagali tako gladko. Maksim Mihajlov, Sergej Tetjukin, Reid Priddy in slavni ameriški podajalec Lloy Ball so povsem ustavili gostitelje. Le v tretjem nizu pri izidu 15:14 se je za trenutek zdelo, da bi ACH lahko iztržil vsaj niz, a so Rusi spet naredili serijo petih točk in po manj kot uri in pol slavili.

Pred povratno tekmo sta imeli obe ekipi obveznosti v domačih tekmovanjih, ki sta jih opravili z različnim uspehom. Blejci so odigrali tekmo srednjeevropske lige proti Salonitu - štela je tudi za DP - ter zmagali s 3:0. Zenit je v ruskem državnem prvenstvu, superligi, igral z ekipo Fakel Novi Urenogoj in izgubil z 1:3. A kljub porazu je Kazan zadržal prvo mesto na lestvici, kjer ima točko naskoka pred Lokomotivo.

Blejci so se na povratno tekmo v 3500 kilometrov oddaljeni Kazan odpravili že v ponedeljek. Poraz v Stožicah so že pozabili, novih moči pa sta jim vlila trening pred ruskim gostovanjem in predvsem dobra predstava proti Salonitu. Blejci ne skrivajo želja, da bi v Kazanu izsilili zlati niz ter nato skupno zmago. Po novih pravilih evropske zveze Cev namreč v izločilnih dvobojih ne štejejo osvojeni nizi, temveč le zmage; v primeru uspeha ene od ekip na vsaki tekmi tako o napredovanju na povratnem dvoboju odloča dodatni, zlati niz. Zmagovalec blejsko-ruskega dvoboja se bo v četrtfinalu 2. in 9. marca za uvrstitev na zaključni turnir v Bolzano pomeril z zmagovalcem tekme med belgijskim Randstadom Roeselarejem in poljsko ekipo Skra Belchatow. Na prvi tekmi so bili Belgijci boljši s 3:1.

»V Rusiji bomo zagotovo dali vse od sebe in upam, da bo potem prišel tudi rezultat, takšen, kot si ga želimo. Iskreno upam, da bomo igrali bolje kot na prvem srečanju proti Kazanu. Bistvo je, da je pred nami ena odprta tekma, v kateri bomo poskušali narediti podvig. Seveda se zavedamo kakovosti Zenita, toda ta tekma je za nas poseben izziv in zato smo dobro razpoloženi in dobro pripravljeni,« je dejal trener Igor Kolaković. Dopolnil ga je tudi kapetan Andrej Flajs: »Ne gremo tja igrat tekme zgolj zaradi formalnosti, pač pa smo pozitivno razpoloženi in zato upam, da bomo Ruse premagali v rednem delu, potem pa še v podaljšanem zlatem nizu. V minulem tednu smo trenirali zelo kakovostno, tako da se bo to, vsaj upam, poznalo tudi na sami tekmi, predvsem pa bomo morali pokazati nekaj več od tistega, kar smo pokazali minulo sredo doma.«

»V Rusijo ne odhajamo z belo zastavo, pač pa s ciljem, da dobro igramo in da se Rusom kar se da učinkovito postavimo po robu ter da pokažemo in dokažemo, da naše moštvo sodi v evropsko odbojkarsko ligo prvakov. Možno je tudi, da bodo tokrat Rusi imeli slab dan in da nam bo tudi to šlo na roko, čeprav se na to nikakor ne zanašamo. Želimo si zlatega niza, želimo si zmage, zato bomo tudi dali vse od sebe,« pa je bil pred odhodom odločen tudi Dejan Vinčič.

Zenit bo Blejce gostil v dvorani Baskethall, ki sprejme 7000 gledalcev. Sodila bosta Latvijec Ritvars Alksins in Belorus Aleksandr Piasetski, tekma pa se bo začela ob 18. uri po srednjeevropskem času.