Blejci zlahka v četrtfinale

Odbojkarji blejskega Autocommercea so v povratni tekmi več kot zasluženo premagali domači Fenerbahče in se uvrstili v četrtfinale evropskega pokala Top teams.

Objavljeno
17. januar 2007 21.25
Slab štart Slovenk
Carigrad - Odbojkarji blejskega Autocommercea so v Carigradu na povratni tekmi osmine finala evropskega pokala Top teams s 3:1 (22, -20, 19, 21) premagali ekipo Fenerbahčeja. Blejci so Turke premagali tudi na prvi tekmi pred tednom dni v Radovljici (3:0) in so se tako brez težav uvrstili v četrtfinale tega tekmovanja, kjer bodo nastopili proti zmagovalcu dvoboja med moštvoma CVM Tomis Constanta (Romunija) in DOC Stap Orion Doetinchem (Nizozemska). Na prvi tekmi so bili pred domačimi gledalci s 3:1 boljši Romuni.

Odbojkarji blejskega Autocommercea so v povratni tekmi več kot zasluženo premagali domači Fenerbahče, kateremu so po odlični predstavi v njihovi dvorani Burhan Felek oddali le niz. Tekmo je zaznamovala odlična in borbena igra celotnega moštva slovenskih prvakov, junak tekme pa je bil prav gotovo oboleli Andrej Flajs, ki je igral z visoko vročino in je v drugem nizu z vstopom v igro bistveno pripomogel k velikemu uspehu.

Obe strani sta pričeli srečanje z napako na servisu (1:1) in tudi nadaljevanje je do šeste točke potekalo v izenačeni igri, nato pa so rahlo pobudo prevzeli slovenski odbojkarji. Blejci so odšli na prvi tehnični odmor z dvema točkama prednosti, ta pa je v nadaljevanju še rasla. Šmuc z blokom in Gasparini z asom sta popeljala svoje moštvo v vodstvo z 11:7, po uspešnem napadu Pleška pa so vodili že z 14:8. Gostitelji so nato nanizali tri zaporedne točke in trener slovenskih prvakov Dragutin Baltič se je takoj odzval s polminutnim odmorom. Odbojkarji Autocommercea so še naprej držali prednost, ki je ob drugem odmoru znašala tri točke, Turki pa so nato na krilih svojih glasnih navijačev zaigrali nekoliko bolje in se tekmecu pri izidu 17:18 približali le na točko zaostanka. Blok Šmuca in as Pleška sta slovenske prvake spet oddaljila na varno razliko treh točk (21:18), piko na i za začetno vodstvo z 1:0 v nizih pa je dodal Gasparini.

V začetku drugega niza so takoj povedli slovenski prvaki s 5:3, a so odbojkarji Fenerbahčeja hitro ujeli priključek. Slovenci so nadaljevali nekoliko bolje (8:6, 10:8), toda gostiteljem je po napaki Berreta uspelo izenačili pri 11. točki. Dva odlična servisa Pleška sta nato Autocommerceu prinesla vodstvo s 14:12, toda ne za dolgo. Turki so predvsem po zaslugi odličnega bloka izid obrnili v svojo korist in tako povedli s 16:15 ter nato še z 18:16. Blejcem v končnici drugega niza nista pomagala niti Baltičev polminutni odmor niti menjava Čuturiča s Flajsom pri izidu 20:17, saj so se napake v vrstah Autocommercea kar vrstile in domači odbojkarji so brez težav izenačili izid v nizih na 1:1.

Ne glede na poraz v minulem nizu so Gorenjci po odmoru še dvignili raven igre, domačinom pa ni pomagalo niti "sekanje" igre domačega trenerja z dodatnimi odmori. Z odličnimi servisi Pleška so slovenski prvaki povsem razorožili domačo vrsto, svoje pa je v napadu in bloku dodal tokrat odlični Flajs in Autocommerce je vodil že s 24:15. Padec koncentracije na sprejemu slovenskih odbojkarjev je omogočil gostiteljem, da so s z nekaj neposrednimi točkami po začetnem udarcu zaostanek omilili, vse dvome o zmagovalcu tretjega niza pa je z zadnjo točko razrešil Gasparini.

Tudi v začetku četrtega niza si nobena od ekip ni uspela ustvariti točkovne razlike, ob rezultatu 6:6, pa je za to poskrbel Flajs, ki je bil dvakrat uspešen v napadu. Blok za enajsto točko in vodstvo Slovencev z 11:8 je z blokom prispeval Čebron. Turki so nato po dveh napakah omogočili Autocommerceu še višje vodstvo (13:9), a so se jim v nadaljevanju približali le na točko (15:14). Slovenski prvaki so v nadaljevanju dokazali, da so izredno homogeno moštvo in da vse dosežene zmage v letošnji sezoni niso zgolj naključje. Z borbeno in zavzeto igro so suvereno osvojili tudi četrti niz in se zasluženo veselili velike zmage in uvrstitve v četrtfinale letošnjega pokala TOP Teams.