Bo Button slavil že na Japonskem?

Vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva v formuli 1 Jenson Button bi si lahko že na nedeljski dirki za VN Japonske v Suzuki zagotovil naslov svetovnega prvaka, vendar Britanec pravi, da se mu ne bo preveč mudilo.

Objavljeno
30. september 2009 14.24
P. Z.
P. Z.
Suzuka - Jenson Button je na zadnji dirki v Singapurju osvojil štiri točke in ima pred moštvenim tekmecem pri Brawn GP Rubensom Barrichellom 15 točk naskoka, do konca pa so še tri dirke.

»Ljudje mi pravijo, če osvojim pet točk več kot Rubens, bom postal prvak. Tega dejstva se seveda zavedam. Toda moj cilj je osvojitev naslova in ne bom ničesar tvegal. Vozil bom, kot sem doslej in upal, da bo to zadostovalo,« je povedal Britanec, ki dobro ve, da ga ne čaka lahko naloga, saj je Barrichello v zelo dobri formi. V tej sezoni je Button le dvakrat osvojil pet točk več od Brazilca, nazadnje junija v Turčiji.

Button, zmagovalec šestih dirk od prvih sedmih, bo moral voziti uravnoteženo. Moral bo uloviti vsaj nekaj točk, hkrati pa se izogibati nepotrebnih težavam. rojak Lewis Hamilton, katerega naj bi zamenjal na prestolu, mu lahko da dobro svarilo. Leta 2007 je namreč na zadnjih dveh dirkah zapravil 17 točk prednosti in naslov prepustil Kimiju Räikkönenu.

Medtem ko je boj za prvaka med dirkači še odprt, to ne velja več v tekmovanju konstruktorjev. Brawn GP bo prav gotovo postal prvo moštvo, ki bo že v svoji krstni sezoni osvojilo naslov. Moštvo tehničnega čarodeja Rossa Brawna, ki ga poganja Mercedesov motor, ima 42,5 točke prednosti pred Red Bullom. Slednji mora v Suzuki osvojiti vsaj sedem točk več od Brawna, če želi imeti še vsaj matematične možnosti za končni uspeh.

Barrichello je eden od samo treh aktualnih voznikov, ki je že zmagal v Suzuki, ki se vrača po treh letih. Prejšnji dve leti je bila VN Japonske v Fujiju. Räikkönen in njegov naslednik pri Ferrariju Fernando Alonso računata na dober rezultat na njuni priljubljeni hitri stezi. Hamilton, zmagovalec zadnje dirke, tam še ni nastopil, vendar komaj čaka na začetek dirke. »Zdi se mi, kot da sem vso življenje čakal, da bom nastopil v Suzuki. Zato se že zelo veselim petkovega dopoldanskega treninga. Ko sem bil majhen, sem v Suzuki dirkal v računalniških igricah. Zdaj bo šlo zares

Na dirkališču v lasti Honde bo nabrušena tudi konkurenčna Toyota, še posebej, ker je Timo Glock v Singapurju osvojil drugo mesto. Nov dober rezultat bi vodilne pri japonskem avtomobilskem koncernu  lahko prepričal, da še naprej vlagajo v formulo 1.

Barrichello vse bližje Williamsu

Rubens Barrichello naj bi bil v zaključnih pogajanjih z Williamsom, v Brawnu pa naj bi ga zamenjal Nico Rosberg, piše revija Autosport. Brazilski veteran (37) se je po dobri letošnji sezoni odločil kariero podaljšati še za eno leto. V angleškem moštvu potrebujejo izkušnje, saj bo drugi voznik novinec Nico Hulkenberg. Barrichello pa utegne ostati v Brawnu, če se moštvo ne bo uspelo dogovoriti z Jensonom Buttonom.