Bo Capellova čistka pometla vse vesoljce?

Madridskega sanjskega moštva, najbolj čislane nogometne zasedbe vseh časov, ki je polnila in praznila blagajno, plenila pozornost, potrdila pravilo, da ni vse zlato, kar se sveti, od včeraj ni več.

Objavljeno
11. januar 2007 09.25
Na očitke sedme sile se ne ozira
Ljubljana – Madridskega sanjskega moštva, najbolj čislane nogometne zasedbe vseh časov, ki je polnila in praznila blagajno, plenila pozornost, potrdila pravilo, da ni vse zlato, kar se sveti, od včeraj ni več. Toda najštevilčnejšo vojsko navijačev kraljevskega kluba v Španiji vznemirja še Fabio Capello. Je mar karizmatični Italijan v še hujši krizi kot klub, se sprašujejo in obenem kažejo s prstom nanj, češ, ti si odgovoren, da že tako bledo in prepolovljeno sanjsko moštvo četrto sezono zapovrstjo niza polome.

Lani je odšel prvi »galaktik« Luis Figo, poleti je – pravočasno – sklenil kariero drugi, Zinedine Zidane, David Beckham naj bi odšel najpozneje po koncu sezone. Drugi, Ronaldo, Raul in Roberto Carlos bi utegnili dočakati odstrel. Takšna je realnost nekdaj opevanega belega baleta, ki nikoli ni odplesal do velike lovorike, z izjemo enega naslova španskega prvaka v sezoni 2002/03. O tem, kaj se je zgodilo potem, so zgovorne številke: Capello je že sedmi trener, ki poskuša uglasiti orkester izvrstnih solistov. Ramon Calderon je že četrti predsednik, Predrag Mijatović četrti športni direktor. Real je kupil 19 nogometašev (sedem jih je že bivših), v zadnjih dveh sezonah je za okrepitve odštel že 192,5 milijonov evrov, samo v zadnje pol leta 100 milijonov. Po 17 kolih ima Capellov Real samo eno zmago in tri točke več kot lani v tem obdobju. Minulo sezono so označili za katastrofalno.

Več preberite v četrtkovi tiskani izdaji Dela...