Bo denar Buttonu zameglil razum?

Jenson Button (Brawn GP) ni izkoristil prve zaključne žogice, da bi se že predvčerajšnjim ovenčal z naslovom svetovnega prvaka v formuli 1, potem ko se je moral na veliki nagradi Japonske zadovoljiti šele z osmim mestom.

Objavljeno
06. oktober 2009 14.32
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana - Prav nasprotno; njegova najhujša tekmeca Sebastian Vettel (Red Bull) in Rubens Barrichello (Brawn GP) sta se mu z zmago oziroma sedmim mestom še približala, tako da se je (tro)boj za lovoriko preložil na naslednjo dirko, ki bo 18. t. m. v Sao Paulu.

»Po eni strani smo plačali davek slabim kvalifikacijam, po drugi pa nam ta steza ni bila ravno pisana na kožo. Največje preglavice so nam povzročali predvsem znameniti S-ji,« je zmajeval z glavo Ross Brawn, vodja in lastnik istoimenskega moštva Brawn GP, ki se je lahko tolažil s tem, da so si kljub slabi predstavi v Suzuki pravzaprav že zagotovili konstruktorsko lovoriko. Za njeno potrditev namreč potrebujejo le še pičle pol točke.

O tem, da jo bodo osvojili že na veliki nagradi Brazilije, na kateri naj bi bila po Brawnovem prepričanju njihova snežnobela dirkalnika s kričeče rumeno obrobo spet konkurenčnejša, ne dvomi nihče, zato pa so nekateri že podvomili o tem, da bo Button na preostalih dveh postajah kos čedalje večjemu pritisku in ubranil štirinajst oziroma šestnajst točk naskoka pred Barrichellom oziroma Vettlom.

Angleški plejboj Jenson Button je namreč v zadnjem obdobju le še bleda senca samega sebe iz začetka letošnje sezone, ko je kot za stavo nizal prva mesta. Na prvih sedmih preizkušnjah je zbral kar šest zmag, toda od zadnje v Istanbulu so medtem minili že štirje bolj ali manj sušni meseci. V tem času je pobiral zgolj drobtinice in se le enkrat udeležil slovesne razglasitve – po drugem mestu v Monzi.

Njegovo krizo je še poglobil moštveni tekmec Barrichello, ki je v drugi polovici sezone praviloma na vseh treningih, kvalifikacijah in dirkah hitrejši od Buttona. Namesto da bi se 29-letni Anglež sedaj popolnoma osredotočil na to, da bi čim prej v svojo vitrino spravil pokal za prvi naslov svetovnega prvaka, mu misli vse bolj uhajajo k denarju. Menda se z menedžerjem Richardom Goddardom na vse kriplje trudita potrojiti svojo zdajšnjo letno plačo, ki znaša »le« 3,4 milijona evrov.

Toda pri Brawnu GP niso ničkaj navdušeni nad njunimi zahtevami. »Nad pogodbo, ki so nama jo doslej ponudili, sva kratkomalo šokirana,« je za britanski tabloid Daily Star zaupal Goddard. Da z Buttonom (še) niso našli skupnega jezika, je potrdil tudi Ross Brawn. »O tem, kdo bo za nas vozil prihodnje leto, se še nismo odločili. Bilo pa bi sramotno, če bi svetovni prvak iz takšnega ali drugačnega razloga zapustil našo ekipo,« je poudaril 54-letni Anglež, ki je torej prepričan, da ima njegovo moštvo tako konstruktorsko kot tudi vozniško lovoriko že v žepu. Le kaj bo na to porekel Vettel?