Bo Kek spodkopal Hiddinkov ugled?

Ruski selektor Guus Hiddink bo v kvalifikacijah proti Sloveniji zastavil precej več kot njegov tekmec Matjaž Kek, ki je v trenerskem svetu pravi palček. Nizozemcu, ki je v nedeljo praznoval 63. rojstni dan, še nikdar ni spodletela uvrstitev na veliko tekmovanje.

Objavljeno
12. november 2009 14.52
Guus Hiddink
P. Z.
P. Z.
Ljubljana - Guus Hiddink je vodil Nizozemsko na SP 1998, Južno Korejo na SP 2002, Avstralijo na SP 2006 in Rusijo na EP 2008, kjer se je presenetljivo celo uvrstil v polfinale, tako kot s Korejci leta 2002, z Avstralijo pa se je prebil v osmino finala in med drugim izločil Hrvaško.

»Ne ukvarjam se z osebnimi dosežki. Pred nami je veliko večji cilj in naredili bomo vse, da nastopimo v JAR,« je vsaj na videz miren Hiddink. Ruski kapetan Andrej Aršavin je izjavil, da mu je odleglo, ko je žreb Rusiji namenil Slovenijo, na 49. mestu na lestvici FIFA najnižje rangirano reprezentanco v dodatnih kvalifikacijah. Toda Hiddink se zaveda nevarnosti: »Slovenija ima eno najboljših obramb. Na desetih tekmah je prejela samo štiri gole. Ne smemo je podcenjevati.«

Hiddink bo verjetno pogrešal krilnega igralca Chelseaja Jurija Žirkova, ki ima poškodovano koleno. V ekipi bržčas tudi ne bo Romana Pavljučenka, ki pri Tottenhamu ne igra. Matjaž Kek bo na drugi strani lahko uporabil najmočnejša orožja, potem ko je tudi Bojan Jokič dobil zeleno luč zdravnikov.

Rusija želi nastopiti že na 10. SP, če ji priznamo tudi rezultate nekdanje Sovjetske zveze. Slovenija je nastopila samo na SP 2002. Umetna trava na štadionu Lužniki v Moskvi bi utegnila dati rahlo prednost gostiteljem, ki pa jim spolzka podlaga ni mogla preprečiti poraza proti Nemčiji na zadnji tekmi (0:1). Rusija je tudi izgubila zadnje srečanje proti Sloveniji, za kar ima roko na srce precej zaslug tudi angleški sodnik Graham Poll.

»Bežno se spominjam te tekme iz leta 2001. V vsakem primeru ne bi smela vplivati na našo igro v soboto,« je za agencijo Reuters dejal Aršavin, ki mu gre odlično v Arsenalu in bo glavna nevarnost za vrata Samirja Handanovića.

Slovenija ima sicer dobre izkušnje iz dodatnih kvalifikacij. Na dveh je bila uspešna, na eni ji je malo manjkalo proti Hrvaški. Najboljši slovenski strelec Milivoje Novaković je za FIFA.com izjavil, da je Slovenija na pragu velikega uspeha: »Veliko smo že storili. Mislim, da se lahko uvrstimo na SP, četudi so Rusi favoriti

Napadalec Kölna je priznal, da si ni želel takšnega žreba: »Če sem odkrit, sem si bolj želel Grčije, toda lahko bi bilo huje. Vesel sem, da smo se izognili Franciji in Portugalski. Čeprav danes nihče ni več nepremagljiv