Bo Okornu v finišu prišla prav tudi Žužkova desnica?

Panathinaikos 19:1, Union Olimpija 9:15. Takšen je rezultatski pregled uspešnosti grškega in slovenskega prvaka v tej sezoni pred drevišnjim dvobojem 10. kola evrolige.

Objavljeno
03. januar 2007 09.09
Ljubljana – Panathinaikos 19:1, Union Olimpija 9:15. Takšen je rezultatski pregled uspešnosti grškega in slovenskega prvaka v tej sezoni pred drevišnjim dvobojem 10. kola evrolige. Za Ljubljančane je še toliko manj obetaven, če se osredotočimo le na dosežke na evropski sceni. Atenci so namreč edini med elito stare celine, ki še niso okusili poraza. Še več: v vseh devetih nastopih so se le proti Maccabiju (90:88) morali znojiti do zadnjih sekund.

»Že velikokrat sem ponovil, da ima Panathinaikos najmočnejše moštvo v Evropi. O njegovi kakovosti govorijo rezultati in 12 slovitih imen. Med njimi denimo odlični litovski center Robertas Javtokas ne dobi večje vloge, pa čeprav bi v vsaki drugi ekipi igral v elitni peterki. Za razliko od prve tekme v Ljubljani, ki smo jo izgubili z 21 točkami razlike, pa bo imel Željko Obradović na voljo še srbskega organizatorja igre Miloša Vujanića,« se je včeraj pridušal Olimpijin trener Gašper Okorn. Med potjo v Atene se je zaman tolažil, da so prav vsi njegovi košarkarji zdravi ter da bosta drevi igrala tudi Ender Arslan in Ivica Jurković, ki sta zaradi poškodb izpustila dvoboj istih tekmecev v Tivoliju (65:86). Lukenj v njegovem moštvu je namreč še vedno preveč tudi za bistveno manj zahtevno gostovanje.

Kaj si lahko od obiska Aten obeta moštvo, ki je bilo že na domačem parketu za razred slabše in je za nameček izgubilo upanje za uvrstitev v drugi krog evrolige? Otipljivega verjetno le malo, pristnih športnih izzivov pa vendarle ostaja več kot dovolj. Proti najboljšemu pač lahko najboljše preizkusiš meje svojih sposobnosti. »Računam, da se bomo pogumno postavili po robu gostiteljem in popravili slab vtis z gostovanja pri Romi. Vemo, kdo je favorit, vendar ne razmišljam o tem, ali bomo izgubili za 10 ali 20 točk. Tekmo se bomo lotili zelo resno in poskušali pokazati čim več. Najpomembnejše pa je, da se ne bomo ustrašili moči Panathinaikosa in mu vnaprej dali 20 točk prednosti. Tekma se bo začela z rezultatom 0:0 in pričakujem, da se bodo morali igralci grškega moštva pošteno potruditi za vsak koš,« je napovedal Okorn, ki je bil ob začetku sezone zagovornik teorije, da se moraš velikega papirnatega favorita lotiti s kakšno taktično domislico. Če se držiš pričakovanega scenarija, bo namreč z lahkoto izkoristil vse svoje individualne prednosti in se brez truda sprehodil do zmage.

Več preberite v sredini tiskani izdaji Dela.