Bo poljski orel osvojil svoj četrti kristalni globus?

Malysz je z zmago na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici povečal prednost v skupnem seštevku pred drugouvrščenim Jakobsenom. Najboljši izmed Slovencev je bil Kranjec, ki se je uvrstil na končno sedmo mesto.

Objavljeno
24. marec 2007 15.25
Adam Malysz
Planica- Adam Malysz je slavil tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici in s tem naredil velik korak proti svojemu četrtemu velikemu kristalnemu globusu v karieri. Poljak je namreč pred zadnjo, odločilno tekmo poolimpijske sezone 2006/07 prednost v svetovnem pokalu pred Norvežanom Andersom Jacobsenom, ki je bil danes drugi, povečal na 66 točk. Najboljši izmed peterice Slovencev v finalu je bil Robert Kranjec, ki se je s tretjim dosežkom finala z 11. povzpel na končno sedmo mesto.

Jutri si lahko obetamo razburljiv boj med Malyszom in Jacobsenom

Malysz je kljub velikemu spoštovanju do največje naprave na svetu, letalnice bratov Gorišek, očitno našel pravi ritem in v dolini pod Poncami slavil še drugič zapored, skupaj pa je vknjižil še osmo zmago sezone in že 37. v karieri, pred zadnjim dejanjem sezone pa vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala le še povečal. "Druga zmaga zapored na največji letalnici na svetu res ni mačji kašelj. To ni enostavno. Po prvi seriji sem bil peti, Anders (Jacobsen, op. p.) pa sedmi, zato sem vedel, da moram v drugo skočiti bolje. To mi je na koncu tudi uspelo," se je po novi zmagi smejalo poljskemu veteranu, ki pravi, da boj za končno slavje še ni odločen: "Mislim, da si lahko jutri obetamo dobro in razburljivo tekmo in lahko vam obljubim, da se bom boril do konca."

Dobre volje je bil po drugem mestu tudi Jacobsen, ki še ni vrgel puške v koruzo, a je zelo zadovoljen že, ker se pri letenju zabava. "Morda še imam možnosti za končno slavje, če bom imel jutri dobre razmere. Sam moram zmagati, Adam pa mora biti največ osmi. Vendar pa se ne bom obremenjeval z lovom za velikim kristalnim globusom, temveč bom raje užival v poletih in skušal zame res izjemno sezono končati v podobnem slogu. Planiška letalnica mi je res všeč, občutek, ko letiš, je nepopisen in vzdušje v Planici je sijajno," ni skoparil s pohvalami norveški skakalec.

Slovenski fantje so z dobrim skakanjem razveselili gledalce

Slovenci so na drugi planiški tekmi slavili popoln izkupiček, saj so se vsi uvrstili v finalno serijo. Kranjčevo sedmo mesto so lepo dopolnili Jernej Damjan, ki je bil po prvi seriji sicer četrti, na koncu pa 11., Primož Pikl z 19., Jure Šinkovec z 29. in Primož Peterka s 30. mestom.

Kranjca zanima, kako daleč bi lahko letel v top formi

"Finalni skok mi je res dobro uspel, počakal sem do konca mize in sem zelo zadovoljen. Pri prvem skoku pa sem bil malo prezgoden in tudi zato bom jutri nastopil tudi v poskusni seriji, saj trenutno nisem v tako dobri formi in potrebujem en skok prej, da se malo ogrejem in dobim prave občutke," je po novem odličnem nastopu povedal Kranjec, ki je danes - tako kot tudi Damjan, Pikl in Šinkovec - izpustil poskusno serijo: "Resda veliko skokov na letalnici, ko si pod velikim adrenalinom, ni priporočljivo narediti, saj te lahko hitro preveč utrudi. Ne glede na to, bom jutri šel v poskusno, da se lepo pripravim in najdem prave občutke."

Kranjec je ob tem zaupal še eno veliko željo: "Res močno si enkrat v karieri želim, da bi v Planico prišel dobro pripravljen, v odlični formi, in res videl, kak daleč lahko letim. Ne pa, da po povsem pokvarjeni sezoni tu na koncu popravljam dosežke."

Damjan po prvi seriji odličen četri

Na planiški letalnici se odlično znajde tudi Damjan, ki je bil po prvi seriji celo četrti, na koncu pa je tekmo končal kot 11. "Pri drugem skoku sem morda spet malo preveč razmišljal, kaj bom naredil, pa sem bil malo preveč zategnjen. Drugače se mi ni zdelo tako slabo, vendar sem imel spodaj občutek, kot da se ni dalo leteti, povsem brez pomoči. Morda sem ga tudi sam malo polomil, a 11. mesto je kljub temu super rezultat," je bil po nastopu vesel Damjan in dodal, da je ohranil sproščenost in še vedno uživa v poletih: "Vse, kar gre čez 200, je čisti užitek in upam, da bo šlo tudi jutri dvakrat čez."

Pikl z osebnim rekordom postal član elitnega "kluba 200"


Še tretji polet čez 200-metrsko znamko v karieri je po dveh dneh uspel Piklu, ki je imel s skokom, dolgim 208 metrov, celo 11. dosežek finala in je na koncu s 25. napredoval na 19. mesto. "Ne vem, kje je skrivnost. Mislim, da sem naredil podoben skok kot v prvi seriji, a sem imel malo več pomoči v zraku. Občutki so lepi, da sem spet poletel preko 200 metrov. zame je zaključek sezone enkraten," je poudaril skakalec Ljubnega.

Ari-Pekka Nikkola je razkril slovensko ekipo za jutrišnjo tekmo

"Zelo sem zadovoljen, saj se je vseh pet fantov uvrstilo v finale - to je super, še posebej po sezoni, ki je za nami. Očitno se pred domačimi gledalci res počutijo bolj sproščeno, še posebej pa je pomembno, da si zaupajo in so samozavestni, kar se takoj pozna tudi pri rezultatih," je bil zadovoljen glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola in razkril, kateri štirje slovenski reprezentanti bodo nastopili na zadnji tekmi sezone: "Jutri bodo tekmovali Robert Kranjec, Jernej Damjan, Primož Pikl in Primož Peterka. Resda je bil Šinkovec danes boljši od Peterke, a je slednji te dni skakal bolj konstantno."

Zadnja tekma svetovnega pokala poolimpijske sezone 2006/07 v smučarskih skokih se bo v nedeljo začela s poskusno serijo ob 10.30, ob 11.15 pa bo na sporedu prva serija.