Bo poraz proti Španiji koristen?

Jure Zdovc opozarja, da je poraz proti Španiji mogoče dobra popotnica za četrtfinale, saj se igralci ne bodo smeli sprostiti. V soboto bo Slovenija odigrala tekmo proti zdesetkanim Litvancem.

Objavljeno
11. september 2009 11.23
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Lodz - V izjemnem finišu sredinega dvoboja s Španijo niti slovenskim košarkarjem sprva ni bilo docela jasno, ali po zaostanku s 15 točkami razlike lovijo zmago ali poraz z manj kot 10 točkami primanjkljaja, ki bi jih ohranil na 1. mestu v krogu s Srbi in Španci. Prevladala je seveda želja po celotnem plenu, ki pa bi se lahko v podaljšku, pri -7 dve minuti pred koncem, slabo končala. Toda kdo bi jim lahko očital veliko mero srčnosti in poguma? Težko je tudi izrekati ostrejšo kritiko za krizne trenutke med 17. in 30. minuto ter črni niz 14:30. Sledilo je namreč sanjskih 11 minut, v katerih so zasenčili svetovne šampione, olimpijske in evropske podprvake z 31:16.

Če bi pred začetkom EP ponudili slovenskim igralcem, da bodo odpotovali v Lodz kot prvi v izjemno zahtevni skupini C, bi seveda nemudoma pristali. Toliko prej, če bi vedeli, da bodo morali nastopiti domala brez Matjaža Smodiša in Uroša Slokarja. Ob včerajšnjem odhodu iz Varšave jih je glodal le črviček dvoma zaradi priložnosti, da bi ugnali tudi Špance, ki so nenazadnje klonili proti Srbiji. Toda ne pozabimo, v tisti tekmi ni nastopil Rudy Fernandez, ki je Slovencem natresel 19 točk, Pau Gasol je brez pravih priprav zaigral prvič po poltretjem mesecu in tudi Juan Carlos Navarro je v sredo prikazal povsem drugačno predstavo kot v ponedeljek; resda tudi s pomočjo premalo urne slovenske obrambe.

»Res se nam je ponudila priložnost, da bi se preselili v Lodz z vsemi štirimi točkami. Toda čeprav nam razplet dvoboja s Španijo ne da miru, nas poraz po svoje ohranja pokonci. Kar se nam je zgodilo, nam bo morda celo koristilo na poti do želenega četrtfinala,« je po koncu uvodnega dela EP razmišljal Jure Zdovc, ki seveda dobro ve, da je Slovenija pred štirimi leti v Beogradu dobila vse tri uvodne dvoboje z Grčijo, Francijo in BiH, a obstala na naslednji, nemški oviri. Pred dvema letoma je v Alicanteju in Madridu začela še bolj silovito ter nanizala pet zmag nad Italijo, Francijo, Poljsko, Nemčijo in Turčijo, ki pa so jim sledili trije zaporedni porazi z Litvo, Grčijo in Nemčijo. Pomembno je torej stopnjevati igro in ohranjati sapo za vsako naslednjo stopničko. Občutek samozavesti po začetnem šprintu, ko je pred teboj še cel maraton, je lahko sila nevaren.

Slovenija nedvomno ima še precej rezerve že pred dvoboji z Litvo, Poljsko in Turčijo v drugem krogu EP, da pogleda ne usmerjamo predaleč naprej. Od postopne vrnitve Smodiša in Slokarja, pa tudi Primož Brezec je z odlično prvo četrtino dvoboja s Španijo dal slutiti, da bi lahko opravljal vidnejše vloge tudi v napadu. Da o skoku niti ne govorimo, kajti le pet ujetih odbitih žog v treh tekmah (sedem manj kot za glavo nižji Jaka Lakovič) je nedvomno veliko premalo za 215 cm visokega orjaka, ki je v povprečju igral 24 minut. Odlični predstavi Gorana Dragiča proti Srbiji in Španiji pa bi lahko pomenili začetek nekoliko večje možnosti za oddih Lakoviča, saj v Varšavi domala ni zapustil parketa. Mladi Phoenixov branilec bi moral predvsem nameniti nekaj več pozornosti in zbranosti organizaciji igre - doslej je zbral le dve asistenci - ter se pri tem pokušati približati ravni, ki jo prikazuje pri individualni obrambi, nasprotnih napadih in prodorih. A tudi za Lakoviča prihajajo prijetnejši dnevi, kajti v Lodzu bodo tekme na sporedu le vsaka dva dneva.

»Dragič mora pokazati, kaj zna. Kraja žog je njegova odlika, v finišu dvoboja s Španijo pa smo preprosto morali poskusiti z dvema branilcema, da smo dvignili agresivnost. Naveza Lakovič-Dragič se nam je v dobršni meri obrestovala,«
je ocenil Zdovc in se le nasmehnil ob vprašanju, če bi trud njegovih košarkarjev prinesel še lepše sadove, če bi na tekmi s Španijo sodil drugi trojec namesto Litovca Brazauskasa, Francoza Chambona in Latvijca Latisevsa.

»O sodniških odločitvah ne bi izgubljal veliko besed. Španci so najboljša evropska reprezentanca zadnjih let in svetovni prvaki. Zaradi vseh svojih uspehov so si zaslužili takšen status pri sodnikih. Na tem EP imajo v povprečju na voljo več kot 30 prostih metov na tekmo, proti nam denimo 39,«
se je pridušal slovenski selektor. Njegovi košarkarji so jih medtem izvajali le sedem v prvih treh četrtinah, še 11 v zadnji četrtini, ko so jim Španci s taktičnimi osebnimi napakami preprečevali, da bi prišli do metov za tri točke, in še šest v petih minutah podaljška. Se bo takšno negativno razmerje spremenilo z vključitvijo Matjaža Smodiša, ki je v sredo igral le pet minut v prvi četrtini? Bo hkrati razbremenil Erazma Lorbka, ki je dobil močan udarec v rebra in s težavo dokončal dvoboj s Španijo?

»Vsi dobro vemo, da je Smodiš steber našega moštva. Z nami je in nam pomaga. Upam, da se bo po dveh prostih dneh počutil še bolje. Okusil je igrišče in občutil ozračje v dvorani, ki so ga pripravili naši sijajni navijači. Igral je bolj malo, ker nisem hotel tvegati. Preveč tekem je še pred nami,«
je pustil odprta vrata Jure Zdovc.