Bo selektor Matjaž Kek uslišal želje ljudstva?

Selektor Kek, ki se zaveda, da v Skadru z remijem ni prepričal slovenskih navijačev, je o golih, raznovrstnosti in bolj drznem pristopu govoril tudi pred Albanijo, potem pa je bila igra … Ljudstvo pa je skromno; želi si le pogumnejšo in napadalnejšo igro.

Objavljeno
28. marec 2007 09.00
Matjaž Kek
Ljubljana – »Kdo pravi, da nimamo česa izgubiti. Seveda imamo, tri točke,« je selektor Matjaž Kek položil v ušesa sladke besede, ob katerih se pred nocojšnjo tekmo leta z nogometno velesilo Nizozemsko v celjski Areni Petrol (20.45) marsikateremu slovenskemu navijaču pocedijo sline in povrnejo spomini na prijetnejše obdobje, v katerem za naše reprezentante ni bilo nepremagljivih. Toda zdajšnja realnost je takšna, da je v 130. uradni tekmi (dosedanja bilanca je 43 zmag, 38 remijev in 48 porazov z razliko v golih 158:176) slovenske reprezentance in peti kvalifikacijski za EP leta 2008 v skupini G favorit izključno sloviti nasprotnik, sedmi na lestvici svetovne nogometne zveze (FIFA).

Razmišljanje, da se je Nizozemcem mogoče postaviti po robu tudi s tvegano igro, je za naš strokovni štab očitno ponavljajoč in predvsem všečen scenarij. Selektor Kek, ki se zaveda, da v Skadru z remijem ni prepričal slovenskih navijačev, je o golih, raznovrstnosti in bolj drznem pristopu govoril tudi pred Albanijo, potem pa je bila igra … Ljudstvo pa je skromno; želi si le pogumnejšo in napadalnejšo igro.

Še vedno dosegljivo eno od prvih dveh mest v skupini je tisto, kar naj bi oziroma bo narekovalo vse naše načrte. »Gremo po zmago. Ta tekma sicer ne bo odločilna,« je povedal Kek, a v isti sapi dodal, da tudi poraz ne bo polomija. Prvo potezo, ki naj bi jutri želje približala cilju, je selektor razkril brez pomislekov. »V zvezni vrsti bo en kreativni nogometaš več. Zavedamo se, da si je treba upati več in igrati več.« A je tudi presenetil. »Dare Vršič ali Mile Ačimovič je odgovoril, kdo bo dirigent več v zvezni vrsti, v kateri bo treba imeti še občutek za porazdelitev položajev. Se pravi; kdo bo v tem primeru zadnji zvezni igralec, če ne bo vse na glavo postavila čudežna ozdravitev Gorana Šukala, ki je včeraj opravil še zadnji zdravniški pregled? In če se bo Šukalo vrnil, bo potem izpadel razdiralec Andrej Komac ali v reprezentanci sila nedorečen Robert Koren?

Več o tem v sredinem Delu!