Bo Vitranc popravil vtis?

Pred slovenskimi smučarji je še zadnja priložnost za dokazovanje. Na najvišji ravni bo potekal boj za mala ter veliki kristalni globus, naši pa bodo skušali iztržiti kar največ uvrstitev na finale sezone.

Objavljeno
03. marec 2007 07.03
Slovenska ekipa, ki bo nastopila v Kranjski Gori
Kranjska Gora – Po slabih nastopih na svetovnem prvenstvu v Åreju in tudi sicer v celotni sezoni je pred slovenskimi alpskimi smučarji v tehničnih disciplinah še zadnja priložnost za dokazovanje, domače tekmovanje za 46. Pokal Vitranc. In če bo na najvišji ravni potekal zelo pomemben boj za dva mala ter veliki kristalni globus, bodo naši tekmovalci skušali iztržiti kar največ uvrstitev na finale sezone v Lenzerheide. Ob Andreju Jermanu bo namreč pot na sklepno dejanje sezone skušal ubraniti Aleš Gorza v veleslalomu, zadnji vlak pa bo skušal v slalomu ujeti še Bernard Vajdič. Današnji veleslalom se bo začel ob 9.30 in nadaljeval ob 13. uri, štarta jutrišnjega slaloma pa sta ob 10. in 13. uri.

Odlični nastopi Jermana so sicer precej izboljšali klavrno podobo slovenske reprezentance v tej sezoni, poskrbeli so za nekaj spodbude tekmovalcem v drugih disciplinah, ki pa se ob tem hkrati zelo dobro zavedajo, da ni realno pričakovati podobnega zasuka tudi v obeh tehničnih disciplinah. »Jerryjevi« uspehi so lahko za veleslalomiste in slalomiste zgolj le pobožne želje, zmaga Jureta Koširja iz leta 1999 bo še naprej ostala zadnja slovenska na Vitrancu, saj so letošnji cilji precej skromni. »Na vsaki tekmi je cilj popraviti najboljšo uvrstitev sezone in tokrat ni nič drugače,« pravi vodja moških reprezentanc Urban Planinšek. V tej sezoni je za najboljšo moško veleslalomsko uvrstitev poskrbel Aleš Gorza z 11. mestom v Adelbodnu, Bernard Vajdič pa je z 9. mestom najboljši slalomist (Alta Badia).

Planinšek je sicer razmišljal, da bi v ekipo uvrstil tudi nekatere mlajše tekmovalce, a je pred njimi veliko pomembnejše mladinsko svetovno prvenstvo, zato se bo na Podkorenu tokrat predstavila le izkušena peterica: danes Aleš Gorza, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič, jutri pa se jim bosta pridružila še Mitja Dragšič ter Drago Grubelnik, ki se je v tej sezoni pripravljal samostojno in je bil tudi še včeraj, ko se je naša ekipa predstavila na novinarski konferenci, na treningu v Innerkremsu.

Našim smučarjem motivacije ne manjka

Ker bi bila lahko za vse to zadnja tekma svetovnega pokala – gre za zadnji »tehnični« konec tedna pred finalom – in za povrhu še pred domačimi gledalci, motivacije nikomur ne manjka, vprašanje je seveda, če bi se lahko prav danes in jutri krivulja spet obrnila navzgor. »Dosedanji rezultati ne zrcalijo našega dela na treningu, upam pa, da bo tokrat drugače. Sezono bom skušal končati z dobrim domačim rezultatom. Do zadnje tekme ne želim vreči puške v koruzo,« je napovedal Dragšič, za katerega je bila sicer letošnja sezona uspešnejša od lanske, ta čas pa je v slalomski razvrstitvi na 42. mestu z 22 točkami. Valenčič jih je zbral 18 več in je 37., kljub temu pa Lenzerheide še ni povsem prečrtal. »Dokler obstajajo teoretične možnosti, obstajajo tudi praktične. Tekmi bosta zelo pomembni, da popravimo slabo sliko sezone, ker pač nismo dosegali rezultate, kot smo jih želeli,« pravi 29-letnik.

A precej bolj realne možnosti za finale imata Gorza in Vajdič, ki pa bosta nastopala pod težo bremena, da lahko ostaneta tudi brez sklepnega tekmovanja.

Več o tem preberite v tiskanem Delu.