Bodo Slovenke lahko pustile skrbi ob strani?

Globoko v senci nogometnih tekem v San Marinu in na Poljskem bo slovenska ženska rokometna reprezentanca nocoj v Nemčiji začela kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu leta 2010.

Objavljeno
14. oktober 2009 12.16
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Slovenske rokometašice so petletno tradicijo nastopov na velikih tekmovanjih končale leta 2006 na evropskem prvenstvu na Švedskem. Po štirih sušnih letih se želijo na veliko sceno vrniti v Skandinaviji. Decembra prihodnje leto bo namreč EP na Norveškem in Švedskem. Tja se bosta uvrstili dve reprezentanci iz skupine 4, kjer so poleg Slovenije še Nemčija, Belorusija in Italija. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Ivice Rimanića bo kvalifikacije začela danes v Nemčiji (19.30), v soboto pa bo na Kodeljevem v eni ključnih tekem gostila Belorusijo (18.15).

Belorusinje so Slovenkam pot na EP preprečile lani, ko so bile boljše v dveh kvalifikacijski tekmah in odpotovale v Makedonijo. Evropska rokometna zveza (EHF) se je po moškem vzoru odločila spremeniti sistem kvalifikacij, v katerih se bo iz sedmih skupin na EP uvrstilo 14 reprezentanc, gostiteljici pa bosta zaokrožili šestnajsterico. Toda za Slovenijo to verjetno ne bo veliko spremenilo. Ker je Nemčija izrazit favorit skupine, Italija pa izrazit »avtsajder«, naj bi o drugem potniku na EP ponovno odločila dvoboja med Slovenijo in Belorusijo.

To sicer ne pomeni, da so Slovenke v Wetzlar odpotovale z belo zastavo, četudi so Nemke moč pokazale na nedavnem svetovnem pokalu na Danskem, kjer so po zmagi proti gostiteljicam osvojile tretje mesto, Slovenke pa v istem času nastopile na turnirju na Slovaškem in doživele tri poraze (Južna Koreja, Slovaška, Nizozemska).

Nemke brez dveh najboljših igralk

Pri Nemkah je v odsotnosti najboljše strelke v zadnji izvedbi lige prvakinj Grit Jurack (Viborg) glavno besedo prevzela Nadine Krause (København), ki pa se je po nastopu v Aarhusu poškodovala in je prav tako ne bo v dvorani Rittal. Najbolj nevarne v vrsti selektorja Rainerja Osmanna bodo tako Anja Althaus (Viborg), Sara Walzik (Bayer), Susann Müller in Ania Rösler (obe Leipzig), v vratih stoji zanesljiva Sabine Englert (Midtjylland).

Pri Slovenkah bo prvo tekmo izpustila Maja Šon, ki pa naj bi po manjšem operativnem posegu nastopila v soboto. Glavno orožje z razdalje bo tako mlada Ana Gros. V vrata se je vrnila Sergeja Stefanišin in njene izkušnje bodo zelo pomembne. Drugih zdravstvenih težav v ekipi ni, bolj so izrazite »psihološke«, zaradi katerih se je reprezentanci že nepričakovano odpovedala Katja Čerenjak. Večina reprezentantk namreč prihaja iz obeh ljubljanskih klubov Krima Mercatorja in Olimpije, ki pa sta se znašla v velikih finančnih škripcih.

»To zagotovo vpliva na igralke. Toda moram reči, da so klubske težave začasno postavile na stran in se povsem posvetile delu v reprezentanci,« je s pristopom svojih izbrank zadovoljen Rimanić, ki je pred začetkom prvega ciklusa optimističen: »V Nemčijo ne gremo na turistični izlet, temveč po zmago. Nemke imajo določene težave in veljalo bo jih izkoristiti. Bolj pomembna bo tekma proti Belorusiji. To bo za nas zrelostni izpit, čeprav sem prepričan, da bo odločitev o nastopu na EP padla spomladi po tekmi v Minsku