Bodo zmaji še naprej bruhali ogenj?

Včerajšnji 418. večni hokejski derbi je znova potrdil, da v dvobojih med Olimpijo in Jesenicami favoritov ni. Ljubljančani, ki so na poletni ligi na Bledu proti železarjem izgubili z 1:7, so ob pravem času ujeli strelsko formo in zmagali s 4:1.

Objavljeno
14. september 2009 15.59
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Malo stvari je štelo v prid Olimpiji pred sinočnjim večnim derbijem v skoraj polnem Tivoliju. Zmaje je še vedno pekel spomin na sedmico z Bleda, slabo so igrali na turnirju na Madžarskem in v prvem kolu razširjenega avstrijskega prvenstva brez izstreljenega naboja pokleknili proti beljaškim Orlom. Poleg tega so jih v predsezoni pestile poškodbe ključnih igralcev Iva Jana, Franka Banhama in Tomaža Vnuka. Nekateri so že videli ponovitev prejšnje sezone, ki so jo zeleno-beli začeli s tremi porazi, po sedmih tekmah odpustili trenerja Mika Posmo, na koncu pa ostali brez končnice in celo pristali na zadnjem mestu.

Jeseničani so veljali za favorite na papirju. Poleg omenjene zmage na Bledu, kjer so turnir Rudija Hitija končali kot zmagovalci, so na vročem gostovanju v Zagrebu izvlekli točko, pa četudi so v drugi tretjini zaostajali že z 1:4. Toda v Tivoliju jim kaj podobnega ni uspelo. V prvi tretjini so sicer imeli premoč, ki pa je niso znali kronati z zadetkom. Še več, Kevin Mitchell je v 5. minuti v svojem slogu sprožil projektil z razdalje in ukanil vratarja Borisa Tortunova.

Ko so gostujoči navijači v drugi tretjini pričakovali odločen lov za izenačenjem, pa se je ponovila stara zgodba, ki smo jo videli že v lanski sezoni - popoln padec na začetku druge tretjine. Olimpija je v minuti in 40 sekundah trikrat premagala zmedenega Tortunova, ki je po 0:4 mesto prepustil Gabru Glaviču. Frank Banham je bil prava enigma za jeseniške branilce. Oba gola je dosegel iz »backhanda«, drugega potem, ko je zaokrožil okrog vrat in plošček poslal pod prečko. Pred tem je na 3:0 povišal Matej Hočevar.

Jeseničani so sicer že po štirih minutah odgovorili z golom Andreja Makrova, ki je bil daleč najbolj razpoložen v njihovih vrstah. Toda v dveh dneh niso zmogli še enega preobrata in so se morali sprijazniti z drugim zaporednim porazom. Povsem neviden je bil kapetan Tomaž Razingar, malo smo videli tudi od ostrostrelca Andreja Troščinskega, avtorja treh golov v Zagrebu in na zadnji tekmi proti Olimpiji na Bledu. Pohvaliti velja Gabra Glaviča, ki je ob koncu tekme preprečil še višji poraz ranjenih železarjev.

Ti bodo v petek gostovali v Gradcu in se skušali izogniti še tretjemu zaporednemu porazu. Prvo domačo tekmo bodo odigrali v nedeljo proti SAPA Fehervar, bivši Albi. Nekdanji Olimpijin trener Ildar Rahmatuljin sicer ne širi panike: "Imeli smo pač slabši dan. Po težki tekmi v Zagrebu nismo imeli dovolj moči za še en zasuk. Zdaj je treba po točki v Gradec. Sezona je dolga in nima se smisla ozirati nazaj."

Olimpija bo v petek okusila moč novincev iz Zagreba, ki so presenetljivo dobili obe tekmi in so skupaj z VSV na prvem mestu na lestvici. V Nedeljo so medvedi zmagali po izvajanju kazenskih strelih v Linzu, potem ko so že zaostajali z 0:2. Ledena dvorana Doma športov bo zagotovo pokala po šivih, Olimpija pa bo lahko dokazala, da zmaga proti Jesenicam ni bila zgolj muha enodnevnica, kakršnih smo bili vajeni v prejšnji sezoni, v kateri je doma premagovala Jesenice, proti drugim tekmecem pa izgubljala kot po tekočem traku.

V hrvaški metropili bo zaigral tudi novi branilec Remi Royer, ki je v Ljubljano prišel v nedeljo na enomesečno preizkušnjo. Ljubljanskim ljubiteljem hokeja ni ostal v lepem spominu, saj je kot član Salzburga pred dvema letoma napadel Ralpha Intranuova, nato pa se spravil še nad Boštjana Groznika. In presenetljivo ostal na nogah.

Veseli tudi spoznanje, da je vratar Norm Maracle pozabil na moro z Bleda, kjer je po 0:4 moral z ledu. Tokrat je ta usoda doletela Tortunova. Maracle je v ruski in nemški ligi blesetel dolgo časa, nakar je imel lani težave s telesno težo in samozavestjo. S tekmo, kot je bila včerajšnja v Tivoliju, slednja ne bi več smela biti vprašljiva ... Če bo tako nadaljeval, bodo v Ljubljani navijači še mnogokrat imeli priložnost videti njegovo znamenito »gosenico« ...