Boljša obramba recept za uspeh

Rokometašice Krima Mercatorja so po zanesljivi sobotni zmagi v drugem krogu lige prvakinj nad Dinamom iz Volgograda v precej boljšem položaju na lestvici skupine A kot po uvodnem dvoboju.

Objavljeno
16. januar 2007 17.15
Ljubljana - Rokometašice Krima Mercatorja so po zanesljivi sobotni zmagi v drugem krogu lige prvakinj nad Dinamom iz Volgograda v precej boljšem položaju na lestvici skupine A kot po uvodnem dvoboju. Skupina je sicer zelo izenačena, saj imajo po dveh krogih vse štiri ekipe po dve točki, Krim pa je na vrhu z najboljšo razliko v golih. Malce presenetljivo je v zadnjem krogu španska Ribarroja ugnala lanskega polfinalista Aalborg, kar je pred sobotnim gostovanjem Galjevičank na Pirenejskem polotoku (16.30) dovolj veliko opozorilo. V Krimovem taboru opozarjajo predvsem na nepredvidljivo Marto Mangue, toda cilj je zmaga, ki bi Ljubljančankam prinesla morda že odločilno prednost pred na papirju najhujšim tekmecem za prvo mesto v skupini Aalborgom.

"Pred nami je obračun z zelo izkušeno ekipo, ki je na prvih dveh tekmah prikazala dva različna obraza. Na prvi tekmi v Rusiji so Španke kar malce presenetljivo izgubile proti Dinamu, zaostajale so tudi za devet golov, proti Aalborgu pa so zelo dobro odigrale predvsem drugi polčas. Danske rokometašice, ki so bile v lanskem tekmovanju ena najboljših napadalnih ekip, so v drugem polčasu dale le sedem golov, kar pomeni, da so se igralke Ribarroje nekako našle in da igrajo veliko bolje, kot so v Rusiji. V vratih imajo izkušeni vratarki Gano Krivoručko in Mario Sanchez, potem pa so tu še Susanna Pareja, Marta Mangue, Tatjana Medved, Tihana Šarič, Barbara Brauer ... Res gre za igralke, ki že dolgo časa igrajo v Španiji in so tudi z drugimi klubi že igrale v ligi prvakinj. Vsekakor je pred nami težka tekma, zato moramo odigrati bolje v obrambi kot smo v soboto in narediti vse za novi dve točki," je uvodoma dejal strateg Krima Robert Beguš.

Trener Galjevičank se zaveda, da v igri še ne deluje vse tako, kot bi moralo. "Treba je popraviti predvsem obrambo in polprotinapad. Menim, da smo proti Dinamu prav polprotinapadov premalo izvedli, zato računam, da bomo dosegli kakšen lahek gol več, bomo pa težko spet dali 41 golov. Tudi igra bo verjetno bolj počasna. Tako mi kot Dinamo smo v Tivoliju hitro zaključevali napade, medtem ko bodo Španke verjetno igrale počasneje." Tako kot v Ljubljani Beguš niti v Španiji najverjetneje ne bo mogel računati na madžarsko organizatorko igre Agnes Eszter Siti. "Sitijeva še ni v redu in je njen nastop zelo vprašljiv. Bolj se nagibamo k temu, da ne bo igrala, čeprav bi rad, da bi bila z nami. Toda vse je odvisno od zdravniške službe. Če bo ta dala zeleno luč bo igrala, če ne, pa ne. V ospredju je seveda zdravje. Kapetanka Tanja Oder je že okrevala po bolezni, včeraj na treningu pa si je Anja Argenti lažje poškodovala gleženj, vendar pa bo nared do sobote."

V Ribarroji je prvi del sezone preživela Anja Frešer, ki pa se je tudi zaradi nesporazumov s trenerjem Gregoriem Garcio vrnila na Galjevico. Pred tekmo s Špankami je bila Frešerjeva torej še kako koristen naslov za informacije glede same igre sobotnih tekmic. Nekaj značilnosti je Beguš razkril tudi javnosti: "V Španiji se igra dokaj hiter rokomet. Ribarroja ga tudi goji, vendar ni tipična španska ekipa. Zna namreč tudi spremeniti ritem igre, ima to kakovost, da tudi ustavi igro. Drugače pa igra v obrambi različici 6-0 in 5-1, obe zelo agresivno. Opozoriti velja na nekaj igralk, na katere se težko pripraviš. Predvsem tu mislim na Manguejevo, ki je zelo nepredvidljiva. Vedno najde rešitev. V napadu sicer imajo nekaj kombinatorike, vendar se predvsem zanašajo na improvizacijo. Veliko menjajo postavitev zunanje linije, a menim, da nas ne morejo z ničimer presenetiti, saj precej dobro poznamo njihove glavne igralke."
Š
panke so sicer največji evropski uspeh doživele z nastopom v četrtfinalu lige prvakinj v sezoni 2001/02, sezono pred tem pa so igrale v finalu pokala EHF. Najnevarnejša je njihova zunanja linija, kjer odlično igra tudi Srbkinja Tatjana Medved, trenutno tretja strelka tega tekmovanja. "Medvedova in Manguejeva sta nosilki igre, vse gre prek Manguejeve, Medvedova, ki je fizično zelo močna, pa je odlična strelka z razdalje. Paziti bo treba, da se ti dve ne razigrata, vseskozi pa bo treba pritiskati tudi na druge zunanje igralke. Treba pa je opozoriti tudi na krožno napadalko, Hrvatico Tihano Šarič (191 cm, op. p.), ker je zelo težko kriti tako visoko igralko," je dodala Odrova.

Na vzhodu Španije bodo krimovke v soboto spodbujali tudi trije avtobusi navijačev, tekmo, ki je bila prvotno načrtovana ob 15.30, po novem pa bo uro pozneje, pa bosta sodila Romuna Alin-Sergiu Cirligeanu in Gheorghe Bejenariu. Delegat bo Izraelec Moshe Herman.