Bomba iz Tivolija: Tomaž Vnuk končal kariero!

Eden najboljših slovenskih hokejistov vseh časov Tomaž Vnuk se je odločil skleniti bogato kariero. Podrobnosti bo sporočil v ponedeljek na novinarski konferenci. Olimpija že jutri na Dunaju ne bo mogla računati na dolgoletnega kapetana. Fotogalerija

Objavljeno
01. oktober 2009 13.22
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana - Devetintridesetletni Tomaž Vnuk, ki je največji pečat pustil pri Olimpiji in slovenski reprezentanci, s Feldkirchom pa med drugim osvojil naslov evropskega prvaka, se je praktično čez noč odločil skleniti športno pot.

Odločitev je presenetljiva, saj se je Olimpijin kapetan s klubom dogovoril o sodelovanju še za eno sezono in tudi rešil vse nesporazume glede zaostalih finančnih obveznosti. Poleg tega je bil zelo zavzet na pripravah, v zadnjem času tudi ni bil poškodovan, kar ga je v zadnjih letih pogosto oviralo. Res pa na zadnjih tekmah ni dal od sebe, kolikor je od njega pričakovalo strokovno vodstvo. Odločitev za končanje sodelovanja je bila sporazumna.

Ljubljančan bo vse podrobnosti svoje odločitve pojasnil na ponedeljkovi slovesni novinarski konferenci, na kateri bodo med drugimi govorili tudi direktor Matjaž Sekelj, predsednik kluba Mitja Mejač in predsednik Hokejske zveze Slovenije Nestl Aljančič. Želja priljubljenega "Rajca" je bila, da nihče pred tem ne da nobene izjave za medije.

Vnukova žena, nekdanja smučarka Špela Bračun, je nedavno povila fantka, njunega drugega otroka. Šiškar je tudi velik ljubitelj jadranja, čemur se bo lahko zdaj še bolj posvetil.

Olimpija bo jutri gostovala na Dunaju, trener Dany Gelinas pa bo ob kaznovanem Kevinu Mitchellu in poškodovanem Stevu Kellyju pogrešal še upokojenega Tomaža Vnuka.

Vnuk je pri Olimpiji preživel 17 sezon in z njo osvojil sedem naslovov državnega prvaka. Nastopal pa je tudi za Celje, Feldkirch, VSV Beljak, Alfo in Acroni Jesenice. Za slovensko reprezentanco je igral na devetih svetovnih prvenstvih, tudi leta 2001, ko se je Slovenija prvič uvrstila v skupino A.

Vnuk je pred to sezono za Delo izjavil, da bi se rad od hokeja poslovil z zmago, kar pa se mu ni izšlo. Olimpija je nazadnje izgubila doma proti madžarski SAPA Fehervar. Je pa zadnjo zmago dosegel proti Salzburgu, ki je »zmaje« pred dvema letoma prikrajšal za senzacionalni naslov prvaka razširjene avstrijske lige.

Njegova neizpolnjena želja je bila tudi, da bi zaigral v NHL. Pri 17 letih se je sicer uril prek luže, vendar povabila ni dobil. Glede na njegovo nadarjenost bi prav gotovo zaigral v najmočnejši ligi, če bi se rodil deset let kasneje, ko se je NHL bolj odprl Evropi. Vnuk je še zadnji upokojeni član legendarne napadalne trojke Vnuk-Kontrec-Zupančič, ki je v 90-ih letih pokorila Slovenijo.

Tomaž Vnuk se je v zadnjih letih tudi zavzemal za pravice hokejistov in bil aktiven zastopnik le-teh pri Hokejski zvezi Slovenije. Ali bo ostal povezan s hokejem, še ni znano.


Oglejte si tudi fotogalerijo iz dokumentacije Dela: presek kariere Tomaža Vnuka