Borssenova do zmage po napaki Schildove

Švedinja Therese Borssen je presenetljivo zmagala na nočnem slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Semmeringu. Tina Maze in Ana Kobal sta nastop končali z odstopom v prvi vožnji.

Objavljeno
29. december 2006 21.07
Therese Borssen
Semmering - Švedinja Therese Borssen je presenetljivo zmagala na nočnem slalomu za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Semmeringu (1:55,15). Druga je bila Avstrijka Kathrin Zettel (1:55,40, +0,25), tretja pa je bila njena rojakinja Marlies Schild (1:55,57, +0,42). Ana Kobal je po 19. vmesnem času odstopila na prvi progi, na kateri je druga slovenska predstavnica Tina Maze nastop končala že pred merjenjem vmesnega časa.

Schildova je vodila po prvi vožnji zadnje tekme v alpskem smučanju v letu 2006. Druga je bila Borssenova, ki je zaostajala že za 82 stotink, tretja pa je bila Zettlova (+1,35), zmagovalka četrtkovega veleslaloma. Vse tri vodilne so imele prve tri startne številke in so se daleč najboljše znašle na ledeni in težki ter zelo dolgi progi Hirschenkogel. Že šestouvrščena Italijanka Chiara Costazza je zaostajala več kot dve sekundi (+2,24), Američanka Lindsey C. Kildow na desetem mestu pa več kot tri (+3,29). Skoraj pet sekund in pol zaostanka (5,49) je bilo dovolj za finale, 30. mesto po prvi vožnji pa je zasedla Jelena Lolovič, ki je po uspešnem drugem nastopu in 22. mestu osvojila prve točke svetovnega pokala za Srbijo.

Hrvatica Ana Jelušič, peta po prvem nastopu, je s svojo vožnjo, s katero je gladko povedla, izzvala tekmice. Za to 20-letno Rečanko, nekdanjo mladinsko svetovno podprvakinjo, je v ciljnem prostoru navijala Janica Kostelič, ki si je v tej sezoni po številnih uspehih in težavah z zdravjem vzela tekmovalni premor, ostala pa edina hrvaška smučarka z zmago v svetovnem pokalu. Svetovna podprvakinja Tanja Poutiainen iz Finske je že pri merjenju vmesnega časa zaostajala za Jelušičevo za več kot pol sekunde, tik pred ciljem pa je odstopila. Zettlova in Borssenova sta nato prevzeli vodstvo, na startu pa je bila le še Schildova, daleč najboljša slalomistka te zime. Do vmesnega časa je bila še vedno prepričljivo prva, njena prednost pred Švedinjo pa je narasla na 1,39 sekunde. Četrta zaporedna slalomska zmaga je bila pred vrati. Trenutek nepazljivosti pa je Avstrijko prikrajšal za novo zmago. Zgrešila je smer, ko je zadela količek nedaleč od cilja ter s skoraj pol sekundami zaostanka pristala na tretjem mestu. Borssenova se je po tretjih tretjih mestih veselila svoje prve zmage v pokalu, s katero je prekinila zmagoviti niz avstrijske reprezentance.

Podobno kot slovenski smučarki prvega nastopa ni končala Avstrijka Nicole Hosp, ki je Schildovo v skupnem seštevku pokala prehitela v četrtek, vendar ga je le 24 ur pozneje znova izgubila. Novo leto bo na vodilnem položaju preživela Schildova, ki je po štirih slalomih na čelu s 360 točkami pred Borssenovo (252) in Zettlovo (235), po 13 tekmah pa vodi tudi skupno s 597 točkami pred Hospovo in Zettlovo (po 540 točk).

Dvakratna skupna zmagovalka pokala in olimpijska slalomska zmagovalka Anja Paerson iz Švedske ni nastopila zaradi težav z levim kolenom; poškodovala se je na četrtkovem veleslalomu, ki ga je končala na šestem mestu. Zdravniški pregledi v njeni domovini bodo pokazali, kako huda je poškodba, ki lahko usodno vpliva na njene priprave in tudi nastop na svetovnem prvenstvu čez mesec dni v Areju na Švedskem. Paersonova je imela operacijo kolena med letošnjim poletjem.

Svetovni pokal smučark se bo nadaljeval s slalomom 4. januarja v Zagrebu.