Borut Nunar: Mladinsko vrsto bo treba omejiti

Ena prednostnih nalog biatlonske zveze v prihodnjih časih bo prav gotovo oblikovanje bolj ostrega vrha mladinske reprezentance, ki je po direktorjevih besedah trenutno preširok.

Objavljeno
03. april 2007 10.00
Borut Nunar
Pokljuka - Po koncu biatlonske sezone je na Pokljuki ob državnem prvenstvu spregovoril tudi direktor reprezentance Borut Nunar. Ena prednostnih nalog v prihodnjih časih bo prav gotovo oblikovanje bolj ostrega vrha mladinske reprezentance, ki je po direktorjevih besedah trenutno preširok. Predvsem ženska članska vrsta je letos naredila pomemben korak naprej, tudi boljši časi za moško vrsto še prihajajo.

Državno prventsvo je razredčila bolezen

"Tokratno državno prvenstvo nam je razredčila bolezen. Članska vrsta zato ni nastopila v popolni postavi. Poleg operacije kile Teje Gregorin so zdravniki pri Tadeji Brankovič ugotovili prisotnost ene bakterije, tako da tudi njo čaka počitek. Mislim, da je zdaj pravi čas, da se pokrpamo, na operacijo kolena je odšel tudi Vasja Rupnik, tako da bodo vsi nared na začetek nove sezone," je na Pokljuki dejal direktor reprezentance Borut Nunar.

"Za DP reprezentance ne 'forsiramo', nastopi vsak, ki lahko. Za tekmovalci in tekmovalkami je težka sezona in menim, da ni potrebe, da se do konca 'pokurijo' še na državnem prvenstvu. Bolje je, če si tisti, ki so od sezone preveč utrujeni, raje odpočijejo, da bodo lahko v novo sezono stopili s polnimi močmi. Zdaj je pač tisti čas, ko se je potrebno regenerirati, si odpočiti drug od drugega, saj so sezone res dolge in verjamem, da pride do zasičenosti," je nadaljeval Nunar.

5. maja zaključek stare in začetek nove sezone

Jedro ekipe bo zdaj upravičeno uživalo kakšen dan počitka, znova pa se bo začelo 5. maja, ko bo reprezentanca na dnevu odprtih vrat s piknikom v Lescah uradno zaključila minulo sezono in začela novo. "Hoteli smo izbrati kak dan prej, a se nam letos poročita tako Tadeja Brankovič kot Dijana Grudiček, zato se je izkazalo, da bo prav 5. maj pravšnji datum za nov začetek. Junija bodo sledile prve priprave, vmes pa bodo morali reprezentanti in reprezentantke postoriti vse tisto, za kar zmanjka časa med sezono. Zdaj preprosto potrebujejo pavzo," je povedal Nunar.

Proračun ostaja enak

Proračun biatlonske reprezentance za prihodnjo sezono ostaja enak. Predvsem za člansko vrsto se direktor zavzema, da varčevanja ne bi bilo. "Imamo odlično jedro, od katerega lahko upravičeno veliko pričakujemo tudi v prihodnji sezoni. Čeprav rezerve ostajajo, menim, da bodo Tadeja Brankovič, Teja Gregorin, Dijana Grudiček in Andreja Mali lahko naredile še korak naprej, prihaja tudi Tamara Barič. Pri fantih je zgodba malo bolj zapletena. Janez Marič je tekaško odlično pripravljen, že nekaj časa je vprašljivo streljanje, zavedati pa se moramo, da nikoli ne bo vrhunski strelec. Vasja Rupnik je na SP pokazal svoj maksimum in si upravičeno priboril mednarodni razred, s čimer bo zdaj marsikaj lažje, Klemen Bauer in Peter Dokl sta prav tako napredovala, nekaj zdravstvenih težav muči le Gregorja Brvarja, ki pa je tudi naredil velik korak naprej," je nadaljeval Nunar in dodal, da je največja težava trenutno v mlajših kategorijah.

Mladinsko vrsto bodo pripravljali ta OI 2014

"Najtrši oreh je trenutno mladinska vrsta. Tu smo relativno šibki. Talentov je sicer nekaj, vendar pravih biatloncev ni videti. Malha denarja je takšna kot je in žal bo treba skrčiti trenutno preširok vrh mladinskih reprezentantov. Nič ne pomaga, če imamo 15 mladinskih reprezentantov, kjer ima samo prvih pet dobro prihodnost, ostalih deset pa se nikoli ne bo sposobnih prebiti med dobitnike točk. Letos bomo tako postavili nova pravila za uvrščanje v reprezentanco, da bi kar najboljše lahko zapolnili luknjo, ki je nastala med tekmovalci od 18. do 21. leta. Za Vancouver 2010 je okostje ekipe poznano, zdaj je tudi še pravi čas, da začnemo misliti na leto 2014, ko bodo morali naše barve braniti zdajšnji mladi upi," je še dejal Nunar.