Bovling popotnica tivolskemu zasuku

Drevi ob 19.15 so na sporedu tekme 16. kola v hokejski ligi EBEL. Oba slovenska kluba čaka zahtevno gostovanje. Olimpija bo niz porazov skušala prekiniti v Salzburgu, Jeseničani bodo želeli nadaljevati z zbiranjem točk na Dunaju.

Objavljeno
23. oktober 2009 12.15
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana, Jesenice – Ne pripeti se prav pogosto v odprtem avstrijskem hokejskem prvenstvu, da je torek tekmovalno prost dan. A tokrat je pač bilo tako, nova zgodba pa tako Ljubljančanom kot tudi Jeseničanom ponuja izziva na tujem, nakar sledita pomembni nadgradnji v nedeljo na domačem ledu.

Železarji so sicer na dnu, zmaji na predzadnjem mestu, a nazadnje se je bolj zataknilo slednjim, saj jim je nepričakovano gladko spodrsnilo v Tivoliju z moštvom iz Gradca.

Potem ko se Tilia Olimpija – presenetljivi, a zasluženi finalist EBEL v sezoni 2007/08 – nazadnje sploh ni uvrstila v končnico, je bil klubski cilj pred novo zimo povsem jasen: nujno med elitno osmerico! Toda zadnji dnevi v Tivoli ne prinašajo optimizma.

Moštvo je videti razglašeno, trener Dany Gelinas še ne uresničuje vseh zamisli, o katerih nam je pripovedoval še pomladi kot član reprezentančnega strokovnega štaba, tujci prihajajo in odhajajo, Olimpijin vsakdan je v hipu postal drugačen tudi po sprva nepričakovanem slovesu kapetana Tomaža Vnuka, ta čas le še spremljevalca hokejskega utripa ob ledeni ploskvi.

Pisali smo že, da luč upanja na koncu mračnega predora predstavlja napovedana vrnitev ostrostrelca Iva Jana, ki je po ponavljajočih se bolečinah v hrbtu včeraj opravil trening in bo predvidoma na ledu tako danes v Salzburgu ter tudi nato v nedeljo z Medveščakom. Prav ti dve tekmi pa sta za Olimpijo kot odskočna deska – na Solnograškem so zmaji že pogosto igrali všečno in presenetili razvpito moštvo z najvišjim proračunom v ligi, proti Medveščaku pa doma ne bo pardona.

Tako klubsko vodstvo kot občinstvo bo odločno zahtevalo zmago, točki z neposrednim tekmecem za uvrstitev v končnico sodita v rubriko nujnih nalog. Jasno pa, da imajo v Zagrebu svojo računico. Evforija pri sosedih še vedno traja, na tekmah je redno od pet do šest tisoč obiskovalcev, hokej je jesenski hit hrvaške metropole, neposredni prenos za hrvaško nacionalno televizijo pa je premaknil nedeljski začetek tekme na 17.45.

Toda Ljubljančani imajo svoje skrbi. Proste dni so namenili tako taktični pripravi kot tudi nujnemu moštvenemu duhu, nazadnje vidnemu na stezah za bovling. In tako kot so v znanem nakupovalnem središču padali keglji, je zdaj napočil čas še za večje število ploščkov v tekmečevi mreži kot nazadnje proti Štajercem iz Gradca.

Jeseničani ujeli ritem, Dunaj brez Marcel Rodmana

Najhujše jeseniške nočne more so minile. Moštvo je še naprej po zaslugi blede bere točk v uvodnem krogu na dnu lestvice, toda predvsem zadnja predstava s Salzburgom (poraz po kazenskih strelih) hokejskim Jesenicam ponuja več upanja za prihajajoče preizkušnje.

»Zdaj smo končno na pravi poti. Pokazali smo voljo in trmo, potem ko je tekmec že trikrat vodil. Sam sem sicer zapravil izjemno priložnost za gol, kar se mi ne sme več dogajati,« razmišlja Marjan Manfreda, napadalec Acronija Jesenic, pred katerim je danes v avstrijskem glavnem mestu novi dvoboj tudi proti nekdanjima soigralcema, Davidu Rodmanu in Alešu Kranjcu. Nekdanji jeseniški kapetan Marcel Rodman se je sicer na seznamu poškodovanih pridružil Patu Lebeauju, Christianu Dolezalu, Danu Björnlieju, Marcu Tropperju.

Več v tiskani izdaji Dela