Božič drugi v tretji etapi Vuelte

Novozelandec Greg Henderson (Columbia) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Španiji. Borut Božič (Vacansoleil) je v ciljnem sprintu zasedel drugo mesto.

Objavljeno
31. avgust 2009 20.05
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Haag - Novozelandec Greg Henderson (Columbia) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Španiji od nizozemskega Zuthpena do Venla. Za izenačen najboljši dosežek slovenskega kolesarstva na kateri od treh največjih večetapnih kolesarskih dirk (Giro, Tour, Vuelta) je poskrbel Borut Božič (Vacansoleil), ki je v ciljnem sprintu zasedel drugo mesto.

Tretji je bil tokrat Španec Oscar Freire (Rabobank), četrti pa Nemec Andre Greipel (Greipel).Slovenski kolesar Tadej Valjavec (AG2r La Mondiale) je ciljno črto prečkal v času zmagovalca na 79. mestu.

"Sicer bi bil bolj vesel zmage, a tudi drugo mesto ni slab dosežek. Dobro je, da imam močne noge in da sem lahko sprintal. Če bo šlo tako naprej, bo ena od etap zagotovo tudi moja. Upam, da bo še kakšna priložnost," je bil uvrstitve vesel Božič, ki pa ni imel veliko pomoči v moštvenih sotekmovalcih. Za njegovega pomočnika je bil določen Marco Marcato, a mu je ponagajalo kolo, tako da ni mogel razviti maksimalne hitrosti, je pojasnil Božič, ki je z dosežkom izenačil etapni drugi mesti Zorana Klemenčiča in Valjavca na Giru ter drugi mesti Valjavca in Janeza Brajkoviča na Vuelti.

 

Henderson je po izjemno vetrovni in razburljivi etapi presenetljivo dobil ciljni sprint pred Božičem in Freirom. Henderson je celotno etapo garal za moštvenega sotekmovalca in prvega sprinterja Columbie - v odsotnosti Marka Cavendisha, Edvalda Boassona Hagna in druščine - Greipla in v zadnjih metrih čakal na njegova navodila, ki pa jih ni bilo, saj je nemški kolesar zaostal. "Ves čas sem napeto čakal, kdaj me bo Greipel poklical, a slišal nisem ničesar in glasu od njega ni in ni bilo ... Ko sem videl priložnost, sem jo pograbil z obema rokama," je po zmagi dejal Henderson, ki je zadnjo etapno zmago dosegel maja na dirki po Kataloniji.

 

Z etapno zmago in 20-sekundnim časovnim bonusom se je obenem prebil na drugo mesto v skupni razvrstitvi s šestimi sekundami zaostanka za Cancellaro, zmagovalec nedeljske etape Ciolek pa je tretji z osmimi sekundami zaostanka. Pobeg so že po dveh kilometrih začeli Nizozemca Lars Boom (Rabobank) in Johnny Hoogerland (Vacansoleil) ter Španec Jesus Rosendo (Andalucia-Cajasur). Omenjena trojica je ostala v vodstvu večino etape. Rosendo je sam napadel 30 km pred ciljem, a ga je skupina, na čelu katere so bili sprinterji, ujela 15 km pozneje.

 

Švicar Fabian Cancellara (Saxo Bank), ki je dobil sobotni kronometer, je zadržal majico vodilnega. Po novem je drugi Henderson z zaostankom šestih sekund, tretji pa je nemški kolesar Milrama Gerald Ciolek.

Izidi, 3. etapa,
Zutphen - Venlo (189,7 km):
1. Gregory Henderson (NZl/Columbia) 4:41:01
2. Borut Božič (Slo/Vacansoleil)
3. Oscar Freire (Špa/Rabobank)
4. Andre Greipel (Nem/Columbia)
5. William Bonnet (Fra/Bbox Bouygues Telecom)
6. Tom Boonen (Bel/Quick Step)
7. Roger Hammond (VBr/Cervelo)
8. Wouter Weylandt (Bel/Quick Step)
9. Stuart O'Grady (Avs/Saxo Bank)
10. Jürgen Roelandts (Bel/Silence-Lotto) vsi isti čas
...
79. Tadej Valjavec (Slo/AG2r La Mondiale) isti čas
...

skupni vrstni red:
1. Fabian Cancellara (Švi/Saxo Bank) 9:29:33
2. Gregory Henderson (NZl/Columbia) + 0:06
3. Gerald Ciolek (Nen/Milram) 0:08
4. Tom Boonen (Bel/Quick Step) 0:09
5. Tyler Farrar (ZDA/Garmin) 0:12
6. Jens Mouris (Niz/Vacansoleil) 0:14
7. Lars Boom (Niz/Rabobank) 0:16
8. Daniele Bennati (Ita/Liquigas) isti čas
9. Roman Kreuziger (Češ/Liquigas) 0:17
10. David Garcia (Špa/Xacobeo Galicia) 0:18
...
42. Tadej Valjavec (Slo/AG2r La Mondiale) 0:29
64. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) 0:34
...