Božič presenetljivi državni prvak

Borut Božič je novi državni prvak v cestnem kolesarstvu. Idrijčan, sicer specialist za sprinte, je po samostojni vožnji premagal Stareta in Gazvodo.

Objavljeno
29. junij 2008 21.25
STA/Al.T.
STA/Al.T.

Novo mesto - Borut Božič (Collstrop) je novi državni prvak v cestnem kolesarstvu. Idrijčan, sicer specialist za sprinte, je imel na težki progi v Mirni peči pri Novem mestu presenetljivo več moči od vseh favoritov. Tako je na cilj prišel po samostojni vožnji, s prepričljivo vožnjo je premagal dva kolesarja Perutnine Ptuja, Mateja Stareta in Gregorja Gazvodo.S svojim prvim državnim naslovom si je po besedah reprezentančnega selektorja Martina Hvastije zagotovil tudi olimpijski nastop v Pekingu, v olimpijskem moštvu pa bodo še že prej planirani Tadej Valjavec, Jure Golčer in Simon Špilak. Naslov v kategoriji do 23 let je osvojil Gašper Švab (Sava Kranj), v konkurenci starejših mladincev je bil drugič zapored najhitrejši Nejc Košir (Radenska KD Finančna točka), med mlajšimi pa Nejc Bešter (Sava).

 

Letošnje državno prvenstvo je bilo gotovo najmočnejše v zgodovini, saj so se na startu zbrali vsi najboljši tekmovalci. Razlog za to je bil ukaz selektorja Hvastije, da se morajo vsi olimpijci pojaviti v Mirni peči in zahtevno, razgibano preizkušnjo opraviti vsaj zaradi dobrega treninga. Valjavec, Golčer in Špilak so sicer že vedeli, da imajo vizum za Peking, medtem ko je bilo četrto mesto rezervirano za državnega prvaka, kar je dajalo čar prvenstvu.

 

Napovedi pred dirko, ki so kazale na to, da bi moral zmagati kdo od izkušenih kolesarjev, specialistov za vzpone, se niso uresničile. Čeprav je Božič odličen kolesar, pa ga zaradi konfiguracije 173 kilometrov dolge proge nihče ni uvrščal niti v širši krog favoritov. Doslej je bil znan le po zmagah v ravninskih etapah, tokrat pa je pokazal drugačen obraz, saj mu zahteven krog (11,8 kilometra) ni delal nobenih težav.

 

"Dolgo časa nisem niti vedel, ali bom na prvenstvu nastopil, celo bližje sem bil odpovedi. Proge namreč nisem poznal, pogovori s tistimi, ki so jo, pa so kazali na to, da je še težja kot lanska. Toda selektor me je vendarle prepričal, da sem se pojavil na startu. Zmage seveda nisem pričakoval, a izkoristil sem dobro počutje. Ko sem videl, da se mi ponuja priložnost, sem pospešil in veseli me, da sem si izboril vozovnico za Peking," je bil zadovoljen Božič, ki se mu je obrestovalo, da je le odgovoril na napad Golčerja. Predlanski državni prvak in zanesljivi potnik tokrat ni bil dovolj motiviran in je hranil moči za dirko po Avstriji, kjer bo za razliko od državnega prvenstva poskušal zmagati.

 

Taktično napako je v boju za olimpijske igre najbrž naredil Jani Brajkovič. Ves čas se je namreč držal na papirju prvega favorita Tadeja Valjavca, od katerega se je pričakovalo tretji naslov (doslej je edini z dvema), toda Besničan je bil tokrat rezerviran, kot da bi bil z mislimi že na Touru. Toda na koncu je ostal brez mesta v reprezentanci tako kot tudi Gorazd Štangelj, ki je bil prav tako v mislih Hvastije, a ni bil poleg v odločilnem trenutku dirke (napadu Božiča in Golčerja), tako da z olimpijskim nastopom ni bil nič.

 

Nasprotno od napovedi so dirko vendarle odločile taktične različice, brez pomoči se ni dalo. Božič, ki je sicer zadnjih 60 kilometrov prevozil sam, jo je našel v Golčerju in tudi drugih kolesarjih nekdanjega moštva Perutnine Ptuja, drugi prave pomoči niso imeli. Napako je storil tudi Gregor Bole, adut Adrie Mobila, ki je v zadnjih krogih demonstriral surovo moč, toda bilo je prepozno, ubežnikov, med katerimi sta bila najdalj v begu Gašper Švab in Luka Rakoša (Perutnina Ptuj), ni mogel več ujeti. Švab si je zagotovil zmago v konkurenci do 23 let, drugi je bil Kristjan Koren (Perutnina Ptuj), tretji pa Marko Kump (Adria Mobil).


Mezgec in Žakljeva najboljša na Krvavcu

 

Cerklje na Gorenjskem - Luka Mezgec (Bam.Bi) in mlada svetovna prvakinja Tanja Žakelj (MBK Hidria) sta zmagovalca tretje tekme slovenskega pokala gorskih kolesarjev v krosu, ki je potekala na smučarskem središču Krvavec. Med mladinci je bil najhitrejši Blaž Žnidaršič (KD Calcit Kamnik), najhitrejši veteran je bil Gregor Miklič (KD Calcit Kamnik), Tit Kukovec (KK Ravne) pa je bil za razred najboljši med amaterji.

 

Na vzpon-spust progi sta najhitreje začela Matej Lovše (Uni FBI) in Luka Mezgec (Bam.Bi), ki sta na koncu tudi osvojila zmagi v svojih kategorijah. Prvi zasledovalec je bil Lenart Noč (Ganesha). Na četrtem mestu je dirkal Jernej Muzga (KD Calcit Kamnik), ki mu je bila to že tretja dirka ta teden. Mezgec je Lovšetu pozneje v dirki ušel in tako slavil med mlajšimi člani, kot tudi v absolutni konkurenci. Lovše je v cilj prišel z zaostankom dobrih tridesetih sekund. Lenart Noč je v zadnjem krogu predrl zračnico in kot tretji se je v cilj (za avtomobilom) pripeljal Muzga. Noč je bil drugi med elito, Kordež (MTB Koroška) pa tretji. Muzga je drugo mesto med mlajšimi člani osvojil pred Budinom (MBK Hidria).

 

Tanja Žakelj je med ženskami prehitela edino konkurentko Ano Zupan (Energija Domžale). Blaž Žnidaršič je v kategoriji mladincev zmagal pred Klemnom Nicolettijem (Energija Domžale), tretje mesto je osvojil Martin Jesih (B.V.G Gulč). Urban Ferenčak (PintaTim) ni imel težav med mlajšimi mladinci. Tit Kukovec je slavil med amaterji, Gregor Miklič pa je zmagal med veterani.

 

Tekmo, ki jo je priredilo Športno društvo Strmol, so krojili defekti in padci. Po defektu v prvem krogu so morali reševalci oskrbeti Nejca Černilogarja (KK Završnica). Na srečo je bilo s Černilogarjem vse v redu in bo lahko normalno nadaljeval s treningi.