Božiček pozabil na slovenske košarkarje

Le dan po božičnih praznikih je bilo v ameriški košarkarski ligi NBA na sporedu kar 11 tekem, kot kaže, pa je Božiček pri izpolnjevanju želja povsem pozabil na slovenske košarkarje.

Objavljeno
27. december 2006 15.07
Beno Udrih
New York - Le dan po božičnih praznikih je bilo v ameriški košarkarski ligi NBA na sporedu kar 11 tekem, kot kaže, pa je Božiček pri izpolnjevanju želja povsem pozabil na slovenske košarkarje, saj so v torek poraze nanizala moštva New Jersey Nets Boštjana Nachbarja, Charlotte Bobcats Primoža Brezca in San Antonio Spurs Bena Udriha.

Potem ko je že na Božič v edini tekmi dneva klonilo moštvo Saše Vujačiča Los Angeles Lakers, so dan pozneje sklonjenih glav parket zapustili še trije izmed skupno šestih slovenskih predstavnikov v ligi NBA. Za nameček Brezcu in Udrihu ni uspelo doseči niti točke, medtem ko Nachbarja trener sploh ni uvrstil v moštvo.

Sicer pa so torkove tekme zaznamovala domača moštva, saj so bila v desetih izmed 11 tekmah uspešnejša od gostov. Stoodstotni izkupiček je zapravilo prav moštvo San Antonia, ki je imelo na stavnicah izmed vseh nastopajočih najnižji koeficient, a so košarkarji ekipe Milwaukee Bucks pripravili prvovrstno presenečenje in prizadejali gostiteljem peti domači in skupno osmi poraz v letošnji sezoni, kar jih je stalo tudi prvega mesta v zahodni konferenci.

Udrih je v 13 minutah igre zgrešil vse tri mete iz igre, v statistiko pa je vpisal dve podaji in po en skok ter ukradeno žogo. Pri domačih sta bila za igro bolj ali manj razpoložena le dva košarkarja - Tim Duncan (25 točk, 12 skokov) in Tony Parker (24 točk, deset podaj), medtem ko je bil za prvo ime večera enoglasno izbran Michael Redd, ki je za svojo ekipo pri peti letošnji zmagi v gosteh in prvi po petih letih v San Antoniu prispeval 36 točk.

Še najbližje uspehu od gostujočih ekip je bil New Jersey, ki je zmago zapravil v končnici, odločilni točki za zmago Detroita pa je 7,1 sekunde pred iztekom rednega dela dosegel Chauncey Billups z natančnim izvajanjem prostih metov. Billups je tako postal mož tekme tekme, potem ko je bil že razglašen za tragičnega junaka, saj je v desetih metih za dve točki zadel le enkrat in bil za nameček neuspešen v vseh petih poskusih za tri točke. Vlogo najboljšega strelca sta si pri Detroitu z 21 točkami razdelila Richard Hamilton in Rasheed Wallace, medtem ko je bil pri New Jerseyju, čigar trener se je odločil, da bo igral le z osmimi košarkarji, kar je za razmere NBA sila nenavadno, najbolj razpoložen Vince Carter s 27 točkami.

V srečanju med ekipama Dallas Mavericks in Charlotte Bobcats, ki so ga s 97:84 zasluženo dobili dobili domači košarkarji, so bili Brezec in kolegi gostiteljem enakovredni le v prvi in zadnji četrtini, kar je bilo za zmago premalo. Slovenski košarkar je vnovič igral v začetni peterki, a je v 14 minutah zabeležil "čisto" ničlo, kar se tiče točk (0:3 met iz igre), zato pa je prispeval šest skokov in eno blokado. Pri domačih sta se najbolj izkazala Josh Howard in Dirk Nowitzki, ki sta s 27 oziroma 23 točkami dosegla več kot polovico košev svojega moštva, medtem ko je bil pri gostih s 17 točkami še najuspešnejši novinec Adam Morrison.

V drugih srečanjih je Indiana premagala Houston z 81:76, Washington Memphis s 116:101, Minnesota je za dve točki (100:98) ugnala Chicago, Denver je s 116:105 odpravil Boston, Phoenix pa s 110:87 Portland, medtem ko so bili košarkarji Utaha s 102:92 boljši od Los Angeles Clippers, Seattla s 102:94 od Oklahome in Golden Stata s 116:97 od Philadelphie.