Brajko k Lanceu v Radio Shack

Čeprav je imel eden najboljših slovenskih kolesarjev Jani Brajkovič veliko ponudb, se je odločil, da bo vsaj še dve leti tekmoval ob slavnemu Lanceu Armstrongu v njegovi novi ekipi Radio Shack.

Objavljeno
16. september 2009 14.28
Jani Brajkovič
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - V novem moštvu bo glavni cilj Janija Brajkoviča nastop na Touru, kjer naj bi naslednje leto Lanceu Armstrongu pomagal do osme zmage. "Na drugih dirkah naj bi imel proste roke, sam se bom odločil, na katerih bom nastopil. Zaenkrat imam v mislih nekaj enotedenskih dirk, nekaj klasik ter Giro ali Vuelto. Moj glavni cilj v naslednjem štiriletnem obdobju bo, da vsaj eno izmed največjih dirk končam na stopničkah. Za ta cilj sem se pripravljen odreči marsičemu, menim, da imam za to tudi vse pogoje," je dejal Belokranjec, ki je, kot je potrdil njegov zastopnik Milan Eržen, kljub boljšim finančnim ponudbam zavrnil Katjušo, Rabobank in Sky.

"Sam sem se zavzemal, da bi se odločil za Sky. V njem bi lahko pokazal vse svoje zmožnosti, bil bi najbrž glavni mož. A pri tem moštvu so bili premalo konkretni, mi pa nismo hoteli čakati. Če bi gledali vse skozi denar, se bi bilo najboljše pridružiti Katjuši. A to je moštvo z vzhoda, že pri kazahstanski Astani pa smo videli, kako ta moštva delujejo. Na koncu vseeno menim, da se je Jani dobro odločil. Eno leto se bo lahko ob Lanceu še učil, ko pa bo Američan nehal tekmovati in bo postal direktor moštva, bo lahko v vrhunski ekipi pokazal svoje znanje," meni Eržen, ki skupaj s svojim varovancem ni izdal finančnih podrobnosti pogodbe, zatrdila sta samo, da je podpis vreden približno toliko denarja, kot ga je dobil pri Astani. Brajkovič bi v novem moštvu lahko imel težavo z izbiro dirk. Radio Schack namreč še nima licence ProToura, zaenkrat je vprašanje, ali jo bo sploh dobil.

Razmišljanja o naslednji sezoni ne pomenijo, da je Belokranjec z letošnjo že končal. Ravno nasprotno. Glavni letošnji cilj je še pred njim, to je svetovno prvenstvo v švicarskem Mendrisiu. Generalko zanj je imel v ZDA na dirki po Missouriju, kjer je zasedel 11. mesto. Dirka je vsebovala tudi kronometer, v katerem je bil prav tako 11., kar pa je bilo manj od pričakovanj: "Mogoče sem res pričakoval več. Toda že zdravnik mi je pred kronometrom povedal, da naj ne pričakujem najboljšega počutja. Dva tedna višinskih priprav se mora nekje poznati, meni se je ravno v vožnji na čas. Pet ali šest kilometrov je še šlo, na vmesnem času sem bil 15 sekund pred Levijem Leipheimerjem, nato pa se mi je zgodilo, da sem povsem odpovedal. A s tem se ne obremenjujem. Pričakujem, da bom konec tega tedna videl, kje sem, a moral bi biti v vrhunski formi. Na svetovnem prvenstvu veliko pričakujem tako od kronometra kot cestne vožnje."