Brajkovič na Touru kapetan moštva

Jani Brajkovič bo, kot kaže, na največji kolesarski dirki Tour de France letos kapetan moštva RadioSchack. V moštvu o njem kot kapetanu ne govorijo veliko, a ga je športni direktor Johan Bruyneel ocenil na začetku sezone, ko je ob odhodu Armstronga poudaril, da je ta sezona lepa priložnost za mlade.

Objavljeno
15. marec 2011 11.48
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana –  Najuspešnejši športni direktor v zgodovini »francoske pentlje«, Johan Bruyneel, strateg sedmih zmag Lancea Armstronga in dveh Alberta Contadorja, vodi Brajkoviča na štart v Vendee tako, kot je svoja šampiona – brez stresnih dirk in tekmovalne napetosti. Tudi pripravljalni program Brajkoviča je podoben. Generalko bo imel na dirki Po Romandiji, pred julijskim peklom v Franciji bo počival mesec dni. Lanska izkušnja na dirki Kriterij Dauphine, na kateri je vknjižil doslej največjo zmago in kot edini v zadnjih letih v neposrednem dvoboju premagal Contadorja, je pokazala, da Brajkovič potrebuje več počitka oziroma, da mora priti na štart 100-odstotno telesno in psihično pripravljen, če hoče v visokem ritmu zdržati tritedenski maraton. Bruyneel od slovenskega »JB« ne zahteva nobenega rezultata. Najbrž tudi zato, da bi ga obvaroval pred medijskimi pritiski. V RadioSchacku o Brajkoviču kot kapetanu ne govorijo veliko. Bruyneel ga je ocenil na začetku sezone, ko je ob odhodu Armstronga poudaril, da je ta sezona lepa priložnost za mlade.

»Upam, da Brajkovičeva zmaga lani na francoski generalki v Alpah pomeni preobrat v njegovi karieri. Še vedno je edini kolesar, ki je Contadorja premagal na dirki, ki jo je slednji hotel zmagati. To je rezultat, ki ga postavlja v ospredje v moštvu. Tu sta še prekaljena veterana Levi Leipheimer in Andreas Klöden,« je Belgijec napovedal strukturo moštva na Touru. Tako jo tudi gradi. Brajkovič je letos osvobojen nastopa v ZDA, ker se je izkazalo, da mu potovanje čez lužo le škoduje.

Jani nima težav z brzdanjem želje po uspehih. Je potrpežljiv v tempiranju forme, Bruyneelu v celoti zaupa. »Tudi če na kakšni dirki ne bom v prvi deseterici oziroma ne bom mogel držati ritma najboljših, se ne bom sekiral. Izkušnje kažejo, da je nemogoče biti pred Tourom v vrhunski formi in nato julija dobro dirkati. Tudi vsi, ki so jih napovedali za favorite in so bili lani v ospredju, so ta čas daleč od dobre forme,« Brajkovič verjame v Bruyneelov strogo nadzorovani program. Večji del zime je z družino preživel na Kanarskih otokih, kar je bila dobra poteza, saj je lahko nemoteno vadil. Intenzivnost treninga je zmanjšal za 3 ure na teden, najtežji dnevi vadbe so bili dolgi 6 ur.
Čeprav tekmuje pod taktirko Allaina Galopina, je v navezi z Bruyneelom, ki bdi nad vsakim njegovim korakom. Brajkovič je zaupal, da se pogovarjata vsakodnevno. Na dirki Pariz-Nica je presenetljivo dobro tekmoval, a brez obveznosti. Tako bo tudi v nadaljevanju sezone na dirkah Po Kataloniji, klasikah Valonski puščici in Liege-Bastegon-Liege in romandijskem touru.

»Dirkanje brez tekmovalnega stresa ne pomeni, da se bom odrekel morebitnim ponujenim priložnostim. Na klasikah bi rad vseeno dosegel dober rezultat, morda tudi Po Romandiji, da bi bil psihično močnejši na začetku Toura,« razmišlja o nadaljevanju sezone. Na sončni dirki od Pariza do Nice je, tako kot lani na nekaterih dirkah in tudi Touru, nabiral točke podpore za »pentljo«. Okrog sebe modro gradi ekipo pomočnikov, predvsem pa dobro razpoloženje, ekipni duh in zaupanje, ki ga bo še kako potreboval julija v Franciji. Zaenkrat gre Brajkoviču projekt »vrhunec sezone na Touru« po načrtih.