Brajkovičevo zlato ostaja v območju sanj

Danes se bo v švicarskem Mendrisiu začelo svetovno kolesarsko prvenstvo. V štirih dnevih bo na sporedu šest dirk, vrhunec bo v nedeljo s cestno vožnjo članov.

Objavljeno
23. september 2009 11.50
Vito Divac
Vito Divac
Mendrisio – Slovenija je imela v 14-letni zgodovini na svetovnih prvenstvih mlajših članov vedno močne adute, a nihče ni dosegel Janija Brajkoviča, zlatega kronometrista leta 2004 v Bordolinu. Brajkovičev sanjski nastop v vožnji na čas tako močno štrli, da je za vse njegove naslednike še vedno nedosegljiv izziv, ki ostaja v območju sanj.

Tudi Blažu Jarcu, korenjaku iz Mirne Peči (196 cm/88 kg), je Janijeva letvica odločno previsoko postavljena, čeprav sodi med boljše kronometriste na svetu v svojem rodu in bi lahko bil njegov pravi naslednik.

Enaindvajsetletni Dolenjec, ki je letos osvojil naslov državnega prvaka med mlajšimi člani v vožnji na kronometer (kot prvi je med člani do 23 let presegel povprečje 50 km/h), pravi, da bo v Švici kolesaril po svojih najboljših močeh. Zelo zadovoljen bi bil z uvrstitvijo med petnajsterico najboljših.

Koliko pa je dejansko pripravljen, pa ne ve zavoljo avgustovske bolezni, zaradi katere je bil dva tedna brez kolesa. Za specialiste za vožnjo na čas, ki morajo svojo formo začeti piliti poldrugi mesec pred prvenstvom in jo nato le še stopnjevati, je to seveda nenadomestljiva izguba treninga.

Selektor Martin Hvastija pravi, da zaradi vseh težav ni v tako dobri formi, kot je bil na DP. Kakorkoli že, Jarc upa, da danes ne bo v nogah utrujenosti, ki jo je čutil na zadnjih dirkah v Franciji in na Češkem. Motivacije mu seveda ne manjka. Če na evropskem prvenstvu na Nizozemskem zaradi specifičnosti proge ni mogel pospeševati in je osvojil zanj vendarle povprečno 10. mesto (bil je v krogu kandidatov za kolajno), pa mu je proga v Švici pisana na kožo.

»Ura kolesarske resnice« je namreč domala idealna za specialiste njegovega kova, ki znajo pri menjavah stopnjevati ritem. »Slovenski Cancellara« (po stasu je zelo podoben švicarskemu olimpijskemu šampionu) meni, da kronometer ni zahteven. Opozarja pa na močan veter, ki se bo v vremenskih razmerah poznega poletja najbolj razpihal prav ob njegovem nastopu.

»Upal sem, da bom nastopil med prvimi. Žal bom med zadnjimi. Zaradi krožišč in nekaj ovinkov bom moral biti 100-odstotno osredotočen na cesto. Ne bom si smel privoščiti niti trenutka psihičnega počitka,« razmišlja pred prvim nastopom v konkurenci mlajših članov. Lani ga zaradi bolezni v Vareseju ni bi bilo, v mladinski konkurenci pa je bil v Bordolinu leta 2004 22.

Jan Tratnik
, drugi slovenski mlajši član v vožnji na kronometer, bo prvič nastopil v tej konkurenci. Selektor Martin Hvastija je dal priložnost mlademu Idrijčanu, ker želi napredovati in se dokazovati.

Valjavec bo nastopil na SP
Tadej Valjavec bo zagotovo nastopil na SP v Mendrisiu. Reprezentanci se bo pridružil v petek, ko pride tudi Borut Božič. Preostali profesionalci so že v hotelu Continetal v Biandronnu pri Vareseju. Valjavec je povedal, da se po stresni Vuelti počasi »sestavlja« za nedeljsko preizkušnjo profesionalcev na 262,2 km dolgi progi.

Izziv je 20. mesto Klemenčičeve

Slovenke so na svetovnih prvenstvih v vožnji na kronometer do Mendrisia nastopile štirikrat. Nina Homovec je leta 2003 v Hamiltonu zasedla med mladinkami 20. mesto. Blaža Klemenčič je bila 22. v Veroni 2004, v Salzburgu pa je leta 2007 zasedla 33. mesto. Lani se je preizkusila tudi Polona Batagelj. Zasedla je zadnje mesto med 43 udeleženkami z več kot 8-minutnim zaostankom za svetovno prvakinjo Amber Neben (ZDA). Letos bosta Slovenki zagotovo uspešnejši v konkurenci 41 kolesark. Batageljeva, lani še popolna novinka, je izkušenejša za leto dni dirkanja v Italiji, Klemenčičeva pa se po dveletnem premoru vrača v dobri formi. Tako vsaj zagotavlja njen trener Robert Pintarič, prepričan, da proga ustreza najboljši slovenski gorski in cestni kolesarki.

Jarc ob 11.39, Klemenčičeva ob 14.05
V vožnji mlajših članov na 33 kilometrov bo Jan Tratnik štartal ob 9.33, slovenski adut Blaž Jarc pa ob 11.39. Ženske bodo kolesarile na 26 km dolgi progi. Blaža Klemenčič bo štartala ob 14.05, Polona Batagelj pa ob 14.53.

Slovenci v Mendrisiu 2009

Danes: 9.30 – vožnja na čas ml. članov do 23 let (33,2 km – Blaž Jarc, Jan Tratnik); 14.00 – vožnja na čas za ženske (26 km – Blaža Klemenčič, Polona Batagelj); četrtek: 11.30 – vožnja na kronometer za profesionalce (49,8 km – Jani Brajkovič in Gregor Gazvoda); sobota: 9.00 – cestna dirka za ženske (124,2 km – Sigrid Corneo, Klemenčičeva, Batageljeva); 13.30 – cestna dirka ml. članov (179,4 km – Marko Kump, Blaž Furdi, Nik Burjek, Tratnik, Jarc, Jure Žagar); sobota: 13.00 - nedelja: 10.30 – cestna dirka profesionalcev (260,25 km – Gorazd Štangelj, Tadej Valjavec, Brajkovič, Borut Božič, Grega Bole in Kristjan Fajt).