Branilka naslova Sevilla zlahka do zmage

V četrtek zvečer so bile na sporedu preostale tekme 1/16 finala pokala Evropske nogometne zveze. Branilci naslova, nogometaši španske Seville, so v gosteh pri Steaui iz Bukarešte vknjižili zmago z 2:0.

Objavljeno
16. februar 2007 11.42
Sevilla je v Bukarešti zmagala
Ljubljana - V četrtek zvečer so bile na sporedu preostale tekme 1/16 finala pokala Evropske nogometne zveze (UEFA). Branilci naslova, nogometaši španske Seville, so v gosteh pri Steaui iz Bukarešte vknjižili zmago z 2:0. Moskovski Spartak in Celta Vigo sta se razšla z neodločenim izidom (1:1), visoko zmago s 3:1 pa je pred domačimi navijači zabeležil Lens proti gostom iz Aten, Panathinaikosu. Sporting Braga je z 1:0 premagal Parmo, Newcastle pa je bil v Belgiji s 3:1 boljši od domačega kluba Zulte-Waregem.

Po sinočnjih tekmah so na najboljši poti do napredovanja Newcastle, Sevilla in Lens, ki so na prvih tekmah šestnajstine finala pokala UEFA vknjižili prepričljive zmage.

Newcastle je v Gentu s 3:1 premagal belgijski klub Zulte-Waregem, vsi trije zadetki pa so "padli" v drugem polčasu. Gosti so do vodstva prišli že tri minute po začetku drugega dela, ko je Frederic Dindeleux premagal lastnega vratarja. Na 2:0 je z bele točke v 59. minuti povišal nigerijski reprezentant Obafemi Martins, potem ko so je domači vratar Pieterb Merlier zrušil Damiena Duffa. Čeprav Newcastle ni prejel zadetka na zadnjih petih tekmah pokala UEFA v gosteh, je domače moštvo strnilo vrste in deset minut pozneje z golom Karla D'Haena znižalo izid, a Antoine Sibierski se je poigral z domačo obrambo in za goste v 76. minuti zapečatil končni izid.

Tri zadetke je dosegel še francoski Lens, ki je doma s 3:1 premagal atenski Panathinaikos, dva gola za domače pa je prispeval tunizijski reprezentant Issam Jemaa, v zadnjih trenutkih tekme pa je z bele točke zadel še Aruna Dindane. Edini gol za goste je dosegel Dimitrios Salpigidis. Devet minut pred koncem je trener Panathinaikosa Victor Munoz na igrišče poslal komaj 16-letnega Sotiriosa Ninisa, ki je tako prvič okusil evropski nogomet.

Nekdanji trener Chelseaja Claudio Ranieri ni dobro začel svoje trenerske epizode pri Parmi, saj je v gosteh z 0:1 klonil proti Sportingu iz Brage. Edini gol na tekmi je devet minut pred koncem dosegel Brazilec Santos da Silva.

V zgodnjih tekmah je so branilci naslova, nogometaši Seville, v gosteh z 2:0 premagali Steauo iz Bukarešte, Celta Vigo pa je v Moskvi pri Spartaku iztržila neodločen izid (1:1). V Bukarešti je Christian Poulsen za vodstvo gostov zadel štiri minute pred koncem polčasa, nekdanji nogometaš Tottenhama Freddie Kanoute pa je z bele točke v 76. minuti povišal na 2:0.

V ledeno-mrzli Moskvi so presenetljivo prvi do zadetka prišli gosti iz Španije, ki so štiri minute pred polčasom zadeli preko Antonia Nuneza. Trener Spartaka Vladimir Fedotov je za drugi polčas v igro poklical Nikito Baženova in Denisa Bojarinceva in oba sta bila nato blizu zadetku. V 64. minuti so si domači navijači le oddahnili, ko je iz prostega strela zadel ukrajinski nogometaš Maksim Kaliničenko.
Povratne tekme bodo na sporedu 21. in 22. februarja.