Brankovičeva junakinja Pokljuke

Do prvih letošnjih stopničk se je dokopala tudi slovenska biatlonska reprezentanca. Tadeja Brankovič je na tekmi s skupinskim startom na domači Pokljuki zasedla tretje mesto.

Objavljeno
21. januar 2007 15.55
Teja Gregorin
Pokljuka - Do prvih letošnjih stopničk se je dokopala tudi slovenska biatlonska reprezentanca. Tadeja Brankovič je na tekmi s skupinskim startom na domači Pokljuki z dvema zgrešenima streloma zasedla tretje mesto, pred njo sta se uvrstili le presenetljiva zmagovalka Ukrajinka Oksana Kvoščenko in Nemka Kati Wilhelm. Največji slovenski uspeh v sezoni je dopolnila Teja Gregorin, ki je kljub šestim zgrešenim strelom zasedla 12. mesto. Dijana Grudiček je bila s petimi zgrešenimi streli 27.

Pokljuška planota je vnovič poskrbela za športno pravljico. Pravočasno s prihodom gledalcev se je na Rudnem polju zjasnilo vreme, slovenski biatlonci še nikoli niso nastopali pred tako številčnim občinstvom, hkrati pa so imeli slovenski navijači prvič v zgodovini priložnost praznovati stopničke slovenskega tekmovalca, natančneje tekmovalke.

Kot že tolikokrat v biatlonu je spet odločalo zadnje streljanje. Brankovičeva je bila po treh streljanjih v boju za vidno uvrstitev, nekje okrog 10. mesta, prav na koncu pa je s hitrim streljanjem podrla vse tarče in predse spustila le Kvostenko, ki je slavila po zaslugi stoodstotnega streljanja in Nemko Wilhelmovo, ki je bila med tekmo nenatančna trikrat, prav na koncu pa je tudi Nemka zadela vseh pet tarč in na generalki pred SP z drugim mestom prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Tokrat bi rada pohvalila gledalce. Ne le tiste na tribuni, ampak tudi tiste ob progi, saj niso spodbujali le domačih tekmovalk in so mi res pomagali. Nad zmago sem malo presenečena, upam pa, da ni naključna, kar bom skušala potrditi tudi na SP," je dejala Ukrajinka, ki je prvič v karieri stopila na najvišjo stopničko.

Pred zadnjim streljanjem so se na vrhu enakovredno menjale Švedinja Anna Carin Olofsson, Nemki Kathrin Hitzer in Andrea Henkel, ki je nastopila prvič po daljši bolezni, Rusinja Tatjana Mojsejeva, Belorusinja Natalija Sokolova, nenazadnje tudi naša Brankovičeva in še katera od tekmovalk.

Slovenke, izjema je bila Dijana Grudiček, ki je najprej zgrešila en strel, nato pa kar tri, so bile vseskozi v vidnem položaju. Po prvem streljanju je bila Brankovičeva tretja in Gregorinova sedma, po drugem je bila Brankovičeva še naprej tretja, Gregorinova pa je po dveh kazenskih krogih zdrsnila na 14. mesto. Po tretjem streljanju je Brankovičeva zdrsnila najprej na 9. mesto, nato pa je na srečo podrla zadnjih pet tarč in prav na koncu s hitrim krogom osvojila tretje mesto. Edina, ki bi lahko ogrozila slovenske stopničke, je bila Rusinja Mojsejeva, a je slovenska tekmovalka v zadnjem krogu vseskozi večala prednost.

"Presrečna sem, da sem stopničke uspela osvojiti doma in vsekakor je to po tej plati zame osebno najlepši uspeh. Vesela sem, da sem se na koncu uspela dovolj zbrati ter dobro streljati in zaradi tega sem kar malce ponosna sama nase. Zdaj vem, da lahko zmagam tudi na pomembni tekmi, kar je lepa popotnica za SP. Na trening odhajam že v sredo, do takrat pa bi se rada malce odpočila," je povedala slovenska biatlonska junakinja dneva, ki je osvojila šeste stopničke v karieri.
Velikanski dosežek je zabeležila tudi Teja Gregorin, ki je potrdila neverjetno tekaško formo. Na zadnjem streljanju je zgrešila kar štiri strele in s strelišča odšla kot 19., vendar je v zadnjem krogu prehitela kar sedem tekmovalk. "V zadnjem krogu sem tradicionalno zelo hitra, a me je današnje vzdušje dodatno motiviralo in se mi je po domače povedano kar malce strgalo. Na zadnjih 500 metrih sem pred seboj videla še Norvežanko in Rusinjo ter si sama rekla, da ju moram premagati, kar mi je uspelo. Hvala publiki," je dejala Gregorinova. V lastnem nastopu je videla tudi več razlogov za zadovoljstvo in nezadovoljstvo: "Nekako se ne morem navaditi, da streljam na streliščih s številko okrog 10, kar bom morala popraviti. Letos sem se močno izboljšala in seveda so prišle tudi spremembe na strelišču. Vesela pa sem nad tekaško formo. Trdo sem trenirala in vedela, da se mi enkrat mora odpreti. Upam, da bo ta forma zdržala še do konca SP." Hkrati je bila Gregorinova navdušena tudi nad novico, da je minister Karl Erjavec obljubil njeno skorajšnjo zaposlitev v slovenski vojski.

Dober je bil tudi nastop Grudičkove, ki je vidnejšo uvrstitev zapravila po uvodnih streljanjih, ko se ji je zatresla roka in je morala štirikrat v kazenski krog. Slovenska reprezentantka, ki je prvič nastopila na tekmi s skupinskim startom je mirno nadaljevala, podrla preostalih deset tarč v stoječem položaju in na koncu vendarle zasedla 27. mesto, saj je dolgo kazala, da bo zadnja.

Izidi: ženske, skupinski start (12,5 km):

1. Oksana Kvoščenko (Ukr) 41:55,96/0
2. Kati Wilhelm (Nem) +13,4/3
3. Tadeja Brankovič (Slo) 23,5/2
4. Natalija Sokolova (Blr) 39,2/4
5. Tatjana Mojsejeva (Rus) 47,7/1
6. Anna Carin Olofsson (Šve) 55,5/3
7. Kaisa Maekaeraeinen (Fin) 1:06,2/3
8. Florence Baverel-Robert (Fra) 1:06,4/4
9. Helena Jonsson (Šve) 1:35,3/0
10. Zina Kocher (Kan) 1:38,5/3
...
12. Teja Gregorin (SlO) 1:48,8/6
27. Dijana Grudiček (SlO) 3:37,4/4