Brankovičeva odlična peta

Novo zlato medaljo je osvojila mlada Nemka Magdalena Neuner, druga je bila Linda Grubben, tretja pa Švedinja Anna Carin Olofsson.

Objavljeno
04. februar 2007 13.52
Posodobljeno
04. februar 2007 15.33
Magdalena Neuner
Anterselva - Tadeja Brankovič je na zasledovalni tekmi SP v biatlonu osvojila odlično peto mesto. Novo zlato medaljo je osvojila mlada Nemka Magdalena Neuner, druga je bila Norvežanka Linda Grubben, tretja pa Švedinja Anna Carin Olofsson. Po težavah na strelišču je Teja Gregorin osvojila sedmo mesto.

Slovenski tabor je danes praznoval dve junakinji. Izjemno Tadejo Brankovič in nesrečnico tekme Tejo Gregorin. Obe sta imeli dobro izhodišče že po sobotnem sprintu, nato je Gregorinova na prvem streljanju zadela vseh pet tarč in se prebila na peto mesto, Brankovičeva po kazenskem krogu na 14. Slovenki sta nadaljevali z ničlama in Gregorinova je bila po polovici celo 3., Brankovičeva pa 8. Ko sta po prvem streljanju stoje opravili s kazenskim krogom, so bile uvrstitve še naprej visoke - Gregorinova peta, Brankovičeva še vedno osma. Na zadnjem streljanju pa je Brankovičeva "pospravila vseh" pet tarč in nadaljevala kot 5. ter mesto zanesljivo osvojila. "Pred tekmo sem si želela le stik z najboljšimi in obdržati mesto iz sprinta, a se je obrnilo še drugače. Dosti boljše, kot sem nastopila danes, niti ne znam. Tek je bil fenomenalen, le tisti strel leže bi se morda dalo popraviti, a je bilo blizu optimalnega," je bila nasmejana Gorenjka.

Gregorinova pa je na zadnjem streljanju doživela dramo. Zadela je štiri tarče, peta je padla sama od sebe, slovenska tekmovalka pa je imela v puški še neizstreljen naboj. Tarčo Gregorinove je zadela ena od nasprotnic. Slovenski trener Tomaš Kos je s kričanjem opozarjal sodnike na strelišču naj ukrepajo in po kakšnih desetih sekundah se je slovenski tekmovalki, ki je že izgubila ritem streljanja in koncentracijo, spet prikazala nezadeta tarča. Vsa iz sebe je Gregorinova zadnji strel nato zgrešila in morala v kazenski krog, kljub temu pa tekmo nadaljevala kot osma ter jo končala kot deveta. Po pritožbi in hitrem zasedanju komisije so slovenski tekmovalki odbili deset sekund, vendar gre za salomonsko odločitev, saj so bile možne različne variante na strelišču in Gregorinova bi se z ničlo zanesljivo vmešala v boj za vsaj za četrto mesto, peto ji ne bi moglo uiti. V nasprotju z Brankovičevo je bila Gregorinova v cilju objokana: "Sama nisem vedela, kaj se dogaja. Po čakanju in naraščajoči napetosti se je težko zbrati in tisti zadnji strel sem nato zgrešila. Ne morem govoriti, kaj bi bilo, če bi zadela, če bi sploh zadela. Katastrofa. Razočarana sem nad vsem skupaj, posebej, ker je bil moj nastop do takrat odličen," je dejala tekmovalka, ki so ji uvrstitev v cilju hitro izboljšali za dve mesti. Realno bi si glede na prikazano zaslužila vsaj še dve.

V ozadju je najboljšo predstavo sezone prikazala še Andreja Mali, ki je s 16. mestom dosegla tudi najboljšo letošnjo uvrstitev. "Končno se je odprlo še v teku, saj je bilo streljanje že prej v redu. Vesela sem, ker sem imela dovolj moči v zadnjem krogu, kar bo kar prav za samozavest za ostali del sezone," je dejala Malijeva in nadaljevala :"Že na prejšnjih tekmah sem počasi napredovala in prav vesela sem, ker se nisem vdala, ampak sem verjela vase, saj so mi slabe uvrstitve že načele psihični del pripravljenosti." Zadovoljna je bila tudi Dijana Grudiček, ki je s 60. napredovala na 52. mesto. "Kar precej sem grešila, a nisem imela kaj izgubiti. Streljala sem z velikim tveganjem, saj je bil to način način, da se morda prebijem malce naprej. Vesela sem predvsem, ker je zdravje iz dneva v dan boljše."

V boju za zlato sta bili do zadnjega kroga osamljeni Neunerjeva in Olofssonova. Prav na koncu pa sta obe "pokazali živce", morali dvakrat v kazenski krog in dopustili Norvežanki Lindi Grubben, tekmo je začela šele kot 18., ki je hitro zadela vseh pet tarč, da se je vključila v boj za vrh. Nemka je imela 11 sekund naskoka, ki jih je zlahka obdržala, Švedinja pa le sekundo in pol in prav v finišu je bila Norvežanka močnejša. "Sama ne razumem vsega, kar se dogaja. Predelala nisem niti včerajšnjega uspeha, zdaj bom po drugi zmagi potrebovala nekaj dni. Danes sem želela imeti le veliko veselja med tekmo, z malo sreče sem osvojila še drugo zlato kolajno. Priznam, da sem se na koncu tresla za zmago, saj sem vedela, da imam za sabo hitri nasprotnici in šele pred ciljem sem vedela, da sem zmagala, prav na koncu pa so me do cilja ponesli še navijači," je bila vesela Neunerjeva in obenem razkrila, da bo posamično tekmo izpustila.

Izidi ženske zasledovalno

1. M. Neuner NEM 33:01,6 (4)
2. L. Grubben NOR +7,1 (1)
3. A.-C. Olofsson ŠVE 7,6 (5)
4. N. Guseva RUS 47,8 (2)
5. T. Brankovič SLO 1:03,3 (2)
6. F. Bavarel - Robert FRA 1:22,5 (2)
7. T. Gregorin SLO 1:24,8 (1)
8. M. Ponza ITA 1:30,2 (1)
9. K. Wilhelm NEM 1:34,7 (5)
10. A. Henkel NEM 1:46,9 (4)

16. A. Mali SLO 2:27,8 (2)