Brez Cesarja na tekmi leta?

Slovensko nogometno reprezentanco v sredo ob 20.45 v mariborskem Ljudskem vrtu čaka kvalifikacijska tekma za uvrstitev na SP 2010. Tekmeci bodo Poljaki. Vse razen zmage bi bil za Slovenijo polom.

Objavljeno
08. september 2009 17.42
P. Z./STA
P. Z./STA
Ptuj - Izbrana vrsta selektorja Matjaža Keka po prijateljski tekmi z Anglijo trenira na Ptuju, vsi pa se zavedajo, da je potrebno v Ljudskem vrtu osvojiti vse tri točke. Reprezentanca je v soboto na Wembleyju prikazala všečno predstavo, potem ko se je na prijateljski tekmi z Anglijo razšla z 2:1. Tokrat je mnenje v ekipi enotno, vsi skupaj se zavedajo, da je Poljsko potrebno premagati.

"Ni mi treba razlagati, za kaj gre. Kar nekaj ekip je še v igri za mesto na SP ali za mesto v dodatnih kvalifikacijah. Sami smo se skušali po Londonu kar najbolje regenerirati, danes popoldan bomo še trenirali v Kidričevem in potem je to to. Potrebno se je regenerirati, saj tekma ne bo lahka. Najbolj sem vesel, ker v ekipi vsi igralci kažejo odgovornost in že na začetku sem dejal, da bom zadovoljen, če bomo na koncu sami odločali o svoji usodi," je uvodoma dejal slovenski strateg Kek, ki v Ljudskem vrtu ne bo mogel računati na Boštjana Cesarja. Slednji jo je skupil pri trčenju z Waynom Rooneyjem in tako v sredo še ne bo nared.

"Dejstvo je, da so tudi Poljaki prišli po zmago, njihova kakovost je jasna, videli smo jo na tekmi proti Severni Irski. Igrajo tehnično dovršeno, imam eno do dve varianti, kako jih ustaviti. Morda bom poskušal z nekoliko spremenjeno začetno enajsterico, da bi tako od začetka vršil pritisk na njihovo zvezno vrsto in malo pridobil na hitrosti. Bomo videli, zaenkrat je še nekaj odprtih vprašanj v napadu," je še povedal Kek in dodal: "Cesar skoraj zagotovo ne bo mogel nastopiti, tudi Milivoje Novaković je danes treniral po individualnem programu, ostali so v redu, dobro razpoloženi in kažejo pogum. Upam na poln stadion, na primerno podporo, ki si jo ti fantje nedvomno zaslužijo. Ta generacija se zaveda, kaj pomeni igranje za državno reprezentanco, poskušali bomo pripraviti novo zgodbo o uspehu, to pomeni osvojiti tri točke."

Zahtevnosti tekme se zavedajo tudi igralci, ki pa se ne skrivajo pred pritiskom. "Pričakujemo tri točke, zavedamo pa se, da ne bo lahko. To je zelo pomembna tekma in poln stadion gledalcev bo še dodaten motiv," je dejal nogometaš Kölna Mišo Brečko, Matej Mavrič Rožič, ki si kruh služi pri Koblenzu, pa meni: "Definitivno gremo po tri točke, tekme pa se ne smemo lotiti brezglavo. Dvanajsti igralec bo Ljudski vrt, v to sem prepričan, gledalci so nas vedno ponesli in mislim, da bo tako tudi jutri. Kaznuje nas lahko že vsaka najmanjša napaka."

"Igrali bomo agresivno, ne bomo čakali na protinapade. Kalkuliranja ne bo, potrebno bo odigrati taktično disciplinirano in vršiti pritisk na zadnjo linijo," pa je še dodal Kek. Prva kartona imata le Robert Koren in Andraž Kirm, tako da s tem reprezentanca nima težav. Poljskih navijačev naj v Maribor ne bi bilo, saj se poljska nogometna zveza ni odločila za nakup vstopnic, po nekaterih podatkih pa naj bi njihovi Ultrasi prišli v samostojni režiji.