Brez Smodiša tudi proti Bolgariji

Kapetan slovenske košarkarske reprezentance Matjaž Smodiš se je včeraj pridružil soigralcem, vendar danes še ne bo igral na prijateljski tekmi proti Bolgariji, ki bo v mariborski dvorani Tabor ob 18. uri. Sedel bo na tribuni.

Objavljeno
28. avgust 2009 12.46
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Po stresnem tednu, treh porazih v Sevilli in burnem črtanju Aleksandra Vujačiča s seznama kandidatov za EP se slovenski košarkarski reprezentanci ponuja priložnost za vrnitev v mirnejše tokove. Na turnirju za pokal Adecca v Mariboru se bo danes ob 18. uri pomerila z Bolgarijo, v nedeljo ob 20. uri pa še z Grčijo in poskusila prikazati igro, ki bo izbrani vrsti in njenim privržencem okrepila samozavest teden dni pred začetkom bojev na Poljskem. Soigralcem se je včeraj popoldne končno pridružil tudi Matjaž Smodiš, vendar v dvorani Tabor še ne bo igral. Če bo zmogel breme moštvene vadbe, bo v sredo in četrtek nastopil v zadnjih tekmah pred EP z Nemčijo v Bonnu in Karlsruheju.

»Matjaž bo imel do nedelje ob sebi posebnega trenerja CSKA. Toda čeprav še ni povsem nared, cilji naše reprezentance ostajajo nespremenjeni. Drugi naši košarkarji nimajo večjih težav, lažje, kot sta zvin gležnja Sama Udriha ali načeto zapestje njegovega brata Bena, pa bodo fantje hitro prebrodili,« je včeraj poročal vodja reprezentance Matej Avanzo in potrdil, da bo Jure Zdovc predvidoma izbral 12 potnikov za EP po koncu mariborskega turnirja. Če bi prišlo do zdravstvenih zapletov, pa bo tudi v Nemčijo popeljal 14 kandidatov.

»Vsi vemo, da Matjaž Smodiš ni in ne bo stoodstotno pripravljen. Vsi ga nestrpno pričakujemo in če bo le minimalno kazalo, da lahko igra na EP, bo seveda dobrodošel,« je pritrdil Zdovc in pohvalil odziv košarkarjev po razočaranju v Španiji: »Zavedamo se, da moramo spremeniti način razmišljanja in prve spremembe so vidne. V Mariboru začenjamo zadnji ciklus priprav. Vadimo zelo dobro in zavzeto, ukvarjamo pa se predvsem s skokom, pomaganjem v obrambi, blokadami, rotacijami, poskušamo zmanjšati količino vodenja in vnovič vzpostaviti kolektivno igro

Gostujoči reprezentanci na Adeccovem turnirju prihajata v Maribor dobro pripravljeni. Bolgarija je doslej odigrala enajst ogrevalnih tekem, največ med udeleženci EP, ob zelo dobrem izkupičku 9:2. Izbranci slovitega Pinija Gershona, ki je popeljal Maccabi do treh naslovov evropskega prvaka, so se resda v glavnem ognili tekmecem najvišjega kakovostnega razreda. Najbolj odmevna je njihova zmaga nad Rusijo (89:88), ki se jim je v revanši oddolžila z 89:62, proti Črni Gori pa so denimo klonili s 65:88. V vseh nastopih so izstopali najbolj izkušeni člani moštva: Todor Stojkov, Dejan Ivanov, Filip Videnov in nekdanji center Uniona Olimpije Vasil Evtimov.

Grčija pričakuje EP z novim selektorjem Jonasom Kazlauskasom in pomlajeno zasedbo. V njej ni poškodovanih Theodorosa Papaloukasa in Dimitrisa Diamantidisa ter dolgoletnih stalnih članov reprezentance Lazarosa Papadopoulosa, Michalisa Kakiouzisa in Kostasa Tsartsarisa, tako da voz zlatih z EP 2005 in svetovnih podprvakov 2006 vlečejo Vassilis Spanoulis, Antonis Fotsis, Nikos Zisis, Ioannis Bourousis, Georgios Printezis in »Baby Shaq« Sofoklis Schortsanitis.

Grki so v sedmih pripravljalnih tekmah doživeli le en poraz, doma proti Srbiji s 65:66. Samozavest so si povrnili s tremi zmagami na turnirju Akropolis v Atenah. Najprej so se oddolžili Srbom s 66:65 (Zisis in Spanoulis po 15, Bouroussis 13; Paunić 11, Teodosić 10), nato pa ugnali še Rusijo in z 71:63 (Kalathes in Koufos po 10, Fotsis 8; Voroncevič 20, Kaun 11) in Litvo s 75:73 (Fotsis 17, Spanoulis 12, Zisis 10; Kleiza in K. Lavrinovič po 15).

Drugo mesto je osvojila Srbija. tekmica Slovenije v prvem delu EP, po zmagah nad Litvo z 78:70 (Veličković 14, Tripković 13, Popović 12; Kleiza 19, Petravičius 17) in Rusijo s 70:59 (Krstić 24, Veličković 9, Perović 8; Mozgov 15, Fridzon 10).

»Z Bolgarijo že dolgo nismo igrali, Grčija pa ima prenovljeno moštvo, vendar gre za zelo kakovostni reprezentanci. Še posebej so močni Grki, ki tudi na letošnjem EP merijo na kolajno. Po turnirju v Sevilli smo se zbudili in zagrabili za delo, kar je pozitivno. Naš cilj je zato jasen, dve novi zmagi.« ocenjuje Jaka Lakovič, do vrnitve Matjaža Smodiša kapetan slovenske čete.