Brezec dobro igral

Od slovenskih igralcev pod obroči NBA je bil najbolj učinkovit kraški center Primož Brezec, a njegovih 21 točk in šest skokov ni bilo dovolj za zmago Charlotta v New Yorku.

Objavljeno
21. december 2006 11.20
Los Angeles - Kanadski Toronto je v košarkarski ligi NBA slavil v mestu angelov, za zmago nad Clippersi pa je Radoslav Nesterovič v 36 minutah prispeval 10 točk in sedem skokov, medtem ko Uroš Slokar ni igral. New Jersey je na domačem igrišču premagal Cleveland s 113:111, krilni igralec Mrežic Boštjan Nachbar pa je v osmih minutah dosegel sedem točk. LA Lakers je slavil v Minneapolisu s 111:94, Saša Vujačič pa je za kalifornijsko moštvo v 20 minutah prispeval osem točk. Od slovenskih igralcev pod obroči NBA je bil najbolj učinkovit kraški center Primož Brezec, a njegovih 21 točk in šest skokov ni bilo dovolj za zmago Charlotta v New Yorku, ki je zmagal po dveh podaljških s 111:109. San Antonio je v domačem hramu ugnal Memphis s 105:98, Savinjčan Beno Udrih pa ni igral.

Atlanta je na domačem igrišču morala priznati premoč Utaha (106:112), Philadelphia je izgubila z Indiano (93:101), Portland je bil boljši od Houstona (89:87), Orlando pa od New Orleansa (86:83). Seattle je doma izgubil z Dallasom (95:103), Boston z Golden Stateom (95:96), Milwaukee pa je na domačem igrišču prepričljivo premagal prvaka iz Miamija (121:95).

Ljubitelji NBA z nestrpnostjo pričakujejo krstni nastop Allena Iversona v dresu Denverja, vendar eden najboljših branilcev v zadnjem desetletju, ki je v sredo iz Philadephie prestopil v koloradsko moštvo in je nazadnje nastopil 6. decembra, tako kot košarkarji iz sončnega Phoenixa zaradi snežnega zameta ni mogel pristati na denverškem letališču. Njegova premierna tekma za nove delodajalce se bo morda zgodila v noči s petka na soboto, ko v Denver prihaja Sacramento.
Od slovenskih košarkarjev je bil najbolj razpoložen Brezec, toda njegov sijajen izkupiček ni zadostoval za zmago v ameriškem kultnem športnem in zabavnem templju v Madison Square Gardnu. Kratkohlačniki so si zmago priigrali šele po drugem podaljšku in tako kot v dvoboju z Utahom pokazali bojevniški obraz, saj so nadoknadili 19 točk zaostanka. Najbolj učinkovita igralca domačega moštva sta bila Channing Frye s 30 in Eddy Curry z 29 točkami, v gostujoči pa je bil od Brezca učinkovitejši le Gerald Wallace z 28 točkami.

Izkupiček drugih slovenskih košarkarjev je bil slabši od Brezčevega, a njihova moštva so vsaj slavila zmage. Toronto si je na krilih igralcev s klopi, ki so dosegli kar 56, "rezervisti" na nasprotni strani pa le 17 točk, zagotovil zmago v Los Angelesu, pomemben delež k zmagi pa je prispeval tudi ljubljanski center Nesterovič. Jezerniki so na račun izjemne predstave v zadnji četrtini, ki so jo dobili kar s 34:7, ugnali Volkove, v tem obdobju pa sta bila najbolj razpoložena Vladimir Radmanovič in Maurice Ewans. Razburljiv dvoboj v New Jerseyju je dobila domača ekipa, predvsem po zaslugi izjemno razpoloženega Vinca Carterja, ki je dosegel kar 38 točk, njegov "dvojček" v vrstah Clevelanda LeBron James pa točko manj.

Nov polom je doživel branilec prvega mesta Miami, ki je v Milwaukeeju izgubil s 26 točkami zaostanka. Prvo ime dvoboja je bil Mo Williams, ki je dosegel prvi trojni dvojček v svoji karieri (19 točk, 11 skokov in 10 podaj), Michael Redd pa jih je dodal 28. V floridski ekipi, ki še vedno ne more računati na svojega prvega moža Shaquilla O'Neala, je bil najbolj učinkovit Dwayne Wade s 27 točkami.