Briatore: Vse za zaščito Renaulta

Dolgoletni alfa in omega Renaulta Flavio Briatore je pojasnil, da se je za odstop odločil zato, da bi rešil moštvo, ki mu zaradi afere z lansko nesrečo Nelsona Piqueta mlajšega grozi celo izključitev iz formule 1.

Objavljeno
17. september 2009 15.24
P. Z.
P. Z.
Pariz - "Želel sem samo obvarovati moštvo. To je bila moja dolžnost. To je bil edini razlog za mojo odločitev," je povedal Flavio Briatore, ki je skupaj s tehničnim vodjo Patom Symondsom včeraj zapustil Renault.

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) se je odločila za preiskavo nesreče Nelsona Piqueta mlajšega z lanske dirke v Singapurju in ugotovila, da mu je moštvo naročilo, naj se zaleti v ogrado in tako na stezo prikliče varnostni avto, s čimer je odprl pot do zmage moštvenega kolega Fernanda Alonsa. Zaslišanje pred svetom za motošport, najvišjim organom FIA, bo v ponedeljek v Parizu. Če bo Renault spoznan za krivega, mu grozi izključitev iz svetovnega prvenstva ali visoka denarna kazen. V obeh primerih bi to lahko pomenilo konec sodelovanja Renaulta v formuli 1, čeprav je francosko moštvo zvestobo najprestižnejšemu motošportu zagotovilo do leta 2012.

59-letni Italijan Briatore je sicer zanikal vsako vpletenost v afero. Toda Renault je kljub temu vso krivdo naprtil njemu in Symondsu. "Storjena je bila napaka in treba ji je priti do dna. Več bomo izvedeli v ponedeljek. Vsekakor ne želimo, da bi napaka dveh ljudi ogrozila obstoj celotnega moštva," je izjavil predsednik Renaulta Patrick Pelata: "Briatore se je počutil odgovornega in zato je odstopil."

Kako resne so obtožbe, je nakazal časnik Times, ki je v naslovu zapisal:"Zločin najhujše vrste v zgodovini formule 1!"