Bystøl kot nekoč Nykänen

Zaradi nešportnega načina življenja je bil nekdanji norveški šampion v smučarskih skokih Lars Bystøl prisiljen zgodaj končati športno pot. Zdaj si bo moral poiskati nov poklic.

Objavljeno
22. september 2009 17.07
P. Z./STA
P. Z./STA
Oslo - Olimpijski zmagovalec v smučarskih skokih Norvežan Lars Bystøl je končal športno pot. Bystöl je leta 2006 na olimpijskih igrah v Torinu osvojil zlato in bronasto kolajno, že od leta 2001 pa je imel težave z alkoholom, mamili in dopingom. Lani je izpadel iz reprezentance, prav tako pa v zvezi nanj niso računali niti letos.

Letos spomladi so v njegovem organizmu našli sledi indijske konoplje in mu prepovedali nastopanje za štiri mesece. Leta 2001 je 24 dni preživel v zaporu, potem ko je vozil močno pijan. Leta 2003 so ga vrgli iz reprezentance, potem ko se je sprl s taksistom. Istega leta si je v pijanosti zlomil čeljust, leta 2007 pa je zaradi vožnje pod vplivom alkohola izgubil vozniško dovoljenje. Zdaj se bo v svojem domačem kraju Voss posvetil poklicni poti.

Zgodba spominja na usodo nekdanjega finskega junaka Mattija Nykänena, ki je v kratkem času prehodil pot od enega največjih športnikov na svetu do navadnega pijanca in vaškega posebneža. Visoko je letal in nizko padel tudi 30-letni Bystøl, ki pa se je za razliko od Finca izkazal za muho enodnevnico.