Carolino je 30 km vodil mož

Čeprav so prireditelji dočakali zmagovalni čas 2;10, o katerem so sanjali nekaj let, so glavno zgodbo 14. Ljubljanskega maratona pisale ženske. Pri moških je bil z 12. mestom izvrsten Roman Kejžar, ki je tako imenitno sklenil tekmovalno kariero.

Objavljeno
26. oktober 2009 13.01
Darja Ladavac
Darja Ladavac
Ljubljana - Nova rekorderka Caroline Cheptonu Kilel je opravila vrhunsko. Kenijka je s časom 2;25:24 dosegla štirinajsti najboljši izid na svetu letos in osebni rekord izboljšala za pet minut. Hitreje od 11 let starega rekorda Helene Javornik (2;32:33) sta tekli še Ukrajinka Tetjana Filonjuk (2;26:55) in Etiopijka Kassa Delomie Getnet (2;31:15). V kenijski druščini maratoncev je zmagal William Biama (2;10:12), z drugim mestom je presenetil le tri sekunde počasnejši Moldavec Jaroslav Musinschi.

»Izvrstno mi je šlo, še vreme je bilo idealno,« je bila zmage in osebnega rekorda vesela Kilelova. »Po svetovnem prvenstvu v malem maratonu sem imela za počitek na voljo le dva tedna, če bi imela še dva, bi bil čas v Ljubljani še boljši. Nisem bila utrujena, a zaradi prekratke regeneracije sem na zadnjih kilometrih čutila, da mi primanjkuje moči,« je povedala Kenijka, ki je pred 14 dnevi v Birminghamu presenetila s četrtim mestom na SP v polmaratonu.

Do vrhunskega izida v Ljubljani je Kilelovi pomagal mož Vincent Kipkemoi, ki je tekel ob njej in ji do 30. kilometra narekoval ritem. »Potem sem ga odslovila, saj sem hotela nadaljevati v svojem ritmu,« je razložila 28-letna dolgoprogašica. Njen dosežek bo v kroniki Ljubljanskega maratona zanesljivo dolgo zapisan kot najboljši, morda naslednjih 11 let, kot je bil na vrhu izid Helene Javornik. Ali še več ...

Pri »novačenju« tekmovalk so imeli namreč prireditelji srečno roko. Pogovore so začeli že januarja in s Kilelovo podpisali pogodbo julija. Če ne bi akcije začeli tako zgodaj, Kenijke po izvrstnem nastopu v Veliki Britaniji v Ljubljano zanesljivo ne bi mogli privabiti, pa čeprav je bila nagrada privlačna. Zmaga in rekord sta mamici dveletnega Travisa navrgli 13 tisoč evrov. Filonjukovi, ki je v Ljubljani na vrhnji stopnički stala pred dvema letoma, sta včerajšnje drugo mesto in čas prinesla 10 tisočakov, Getnetova je dobila štiri.

Pri moških o rekordu ni nihče dvomil, ugibalo se je le, kdo od Kenijcev ga bo dosegel. Pa se ni izteklo povsem po napovedih. Afričani in Moldavec so se po treh kilometrih odlepili in sledili korakom štirih vzpodbujevalcev ritma. Po dobri polovici so začeli posamezniki zaostajati, po 30. kilometru, ko so se »zajčki« umaknili, pa je ritem, ustrezen izidu 2;09:20, nekoliko padel, zato so v dogajanje posegli prireditelji in jih »prebudili« z navijanjem iz spremljevalnega avtomobila.

Skupina se je raztegnila, Kenijci pa so se dogovorili za svojo taktiko, ki ni bila po volji Moldavca Musinschija. Osamljen in brez podpore se je moral znajti sam. Z 10. mesta je začel prehitevati tekmece enega za drugim, na 42. kilometru je bil že korak pred poznejšim zmagovalcem in Biama se je moral za zmago na zadnjih 150 metrih krepko potruditi. Lep zaključek tekme je navdušil, obraze prirediteljev je nekoliko zmračila le ura, saj so verjeli, da se bo ustavila pod 2;10. A je bila želena meja presežena za pičlih 12 sekund.

Najhitrejši Slovenec je bil na 12. mestu Roman Kejžar, ki si je za slovo od kariere pritekel zadnji naslov slovenskega prvaka. Opravil je izvrstno in izpolnil napovedan čas 2;20. »Vodilna skupina je bila zame prehitra, zato sem moral ubrati svoj ritem. Vodilni so mi ušli, drugi so bili za mano, ostala mi je le ura, s katero sem nadziral ritem. Po prvem krogu in času 1;08 sem vedel, da mi bo uspelo,« je svoj tek in slovo opisal Kejžar.