Celjani blizu presenečenja v Leonu

Oslabljeni rokometaši Celja Pivovarne Laško so se na prvi kvalifikacijski tekmi za ligo prvakov dobro nosili z Ademarjem Leonom, vendar na koncu ostali praznih rok po porazu s 25:26 (12:12).

Objavljeno
05. september 2009 00.06
Renato Vugrinec
P. Z./STA
P. Z./STA

Leon - Trener Tone Tiselj v Španiji ni mogel računati na poškodovane Aleša Pajoviča, Miladina Kozlino, Branka Bedekoviča in vratarja Aljošo Čudiča. Kljub temu so se njegovi varovanci dobro zoperstavili uglednim gostiteljem. Ob polčasu je bilo 12:12, na začetku drugega polčasa 15:14 za Celje, sredi drugega dela pa 19:19. V 54. minuti je bilo 23:22 za Ademar. V 58. minuti pa 25:23 in upanja na srečni zasuk je počasi skopnelo.

 

Ademar je sicer glavni favorit turnirja, od koder bo v skupinski del lige prvakov napredoval le najboljši. V Leonu nastopata še Lemgo in švicarski Kadetten, ki sta že odigrala prvo tekmo. Švicarji so slavili z golom prednosti (29:30). V soboto ob 20.45 bodo Celjani igrali proti Lemgu, v nedeljo ob 16.30 pa še proti Kadettnu. Če se jim ne bo uspelo uvrstiti v ligo prvakov, bodo nastopali v pokalu EHF. Glede na to, da so v zadnji sezoni osvojili samo četrto mesto v slovenskem DP, to niti ne bi bilo tako slabo, saj bi sicer morali igrati v neuglednem pokalu challenge.

 

Zaradi odsotnosti petih igralcev je mesto med štirinajstimi igralci dobil tudi mladi Borut Mačkovšek. Za obe ekipi je bila to praktično že odločilna tekma, kajti ob Lemgu ter Kadettnu bo usoden vsak poraz na turnirju.

 

Tekmo pred 3500 gledalci sta obe ekipi odprli nekoliko zadržano. Domači so tako v tretji minuti zadeli za vodstvo, a je Toskič po hitrem izvajanju sredine zadel za izenačenje. Že v prvih minutah je bilo jasno, da bodo domači izjemno ostro igrali predvsem na Uroša Zormana, islandska sodnika pa sta s kriterijem takšno igro dovoljevala. Kljub temu so pivovarji igrali borbeno, domači pa kljub dejstvu, da Celjani igrajo z malo igralci, niso narekovali visokega ritma. Po začetnem izenačenju so Španci zadeli dvakrat zapored ter povedli s 3:1, pivovarji pa so jih po zadetku Kokšarova s sedmih metrov v enajsti minuti ujeli na 4:4.

 

Nato so bili domačini ves čas v prednosti za zadetek ali dva, gostje pa so imeli kar nekaj priložnosti za izenačenje, a so nekajkrat izgubili žogo, nekajkrat pa je odlično posredoval Alilović. V dvajseti minuti je Tiselj v vrata poslal Lapajneta, kajti Štochl je obranil le dva strela. Lapajne se je hitro oddolžil s prvo obrambo. V 24. minuti pri zaostanku za dva je gostujoči trener zahteval minuto odmora, po kateri so pivovarji zaigrali nekoliko agresivneje v obrambi ter hitro prišli do možnosti za izenačenje, a je Zorman najprej izgubil žogo, v naslednjem napadu pa mu je strel obranil Alilović. Tri minute pred koncem prvega dela je bil pri vodstvu Ademarja za dva še drugič izključen Černov (12:10) in Celjani so znali to do zaključka prvega dela kaznovati ter rezultat izenačiti.

 

Drugi del so Celjani začeli z igralcem manj (izključen je bil Lapajne), kar so domačini kaznovali z dvema zadetkoma. Slovenski predstavnik jih je nato hitro ujel, za izenačenje je zadel Toskič. Nato so Španci znali unovčiti kar nekaj srtelov s sedmih metrov, a se vseeno niso oddaljili od borbenih gostov. Največja prednost je tako znašala tri gole, 22:19. Pivovarji so še enkrat izenačili (22:22), nato pa se je v ospredje prikradla utrujenost gostov, saj so večino tekme odigrali z le sedmimi, osmimi igralci. Zato je Tiselj priložnost ponudil tudi Razgorju, ki jo je odlično izkoristil.

 

Goste je v igri kar nekajkrat obdržal tudi Lapajne, ki je odlično zamenjal nerazpoloženega Štochla. Ademar je v končnico prišel z dvema zadetkoma prednosti, a je bil nato izključen Černov, pivovarji pa so znižali na le zadetek zaostanka. Minuto pred koncem so odlično izigrali domačine, a je žal podaja proti Kojiću končala v avtu in domači so dvajset sekund pred koncem zadeli za neulovljiva dva gola. Na drugi strani je le še znižal Kojić.


Ademar Leon : Celje Pivovarna Laško 26:25 (12:12)

 

Dvorana Palacio, gledalcev 3500, sodnika: Leifsson in Palsson (oba Islandija).


Ademar Leon: Alamo Yeste, Alilović, Carou, Martins Da Costa 4 (3), Vega 2, Castresana 1, Buntić 5, Krivošljikov 4, Černov, Prce 2, Mikel Aguirrezabalaga Garcia 2, Javier Ortigosa Cotin, Stranovsky 4 (1), Doder, Bičanić 2.


Celje Pivovarna Laško: Štochl, Lapajne, Čančar, Savič, Vugrinec 2, Razgor 3 (1), Mačkovšek, Toskić 7, Kojić 5, Gorenšek, Koljanin, Kokšarov 3 (1), Zorman 1, Dačevič 4.


Sedemmetrovke: Ademar 5 (4); Celje Pivovarna Laško 3 (2).


Izključitve: Ademar 10; Celje Pivovarna Laško 12 minut.