Celjani spet prvi favoriti

Prvi derbi v slovenski rokometni ligi med Gorenjem in Celjem Pivovarno Laško je vzpostavil nekdanje razmerje moči. Ko se bosta v Zlatorog vrnila poškodovana Aleš Pajovič in Miladin Kozlina, bo četo Toneta Tislja težko zaustaviti.

Objavljeno
22. september 2009 13.21
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Ljubljana – Državno prvenstvo se je komajda začelo, boj za vrh bo še dolg in ogorčen, z najnevarnejšimi tekmeci pa se še niso pomerili rokometaši Cimosa, eni od treh kandidatov za slovensko krono. Odprtih postavk je še ogromno, a je prvi derbi v 2. kolu MIK 1. lige 2009/10 vseeno nakazal nove smernice. Bolje rečeno stare – po dramatični mariborski zmagi nad Gorenjem je spet prvi favorit Celje Pivovarna Laško.

Šlo je na tesno in z obilico sreče – odločilni gol za zmago z 28:27 je Renato Vugrinec dosegel v zadnji sekundi –, a »pivovarji« so pokazali, da imajo v novi sezoni veliko tistega, kar jim je manjkalo v minuli, ki so jo končali s 13 porazi in končnim 4. mestom v DP. V prvi vrsti so to individualna kakovost, ki so jo dobili z vrnitvijo Uroša Zormana, Vugrinca in Aleša Pajoviča, želja po prevladi na domači sceni in dobri odnosi v ekipi, ki so bili minulo pomlad v kolektivu trenerja Toneta Tislja na dnu.

Celjski strateg po prvi veliki zmagi ni omenjal krvi, znoja in solz, ki jih je imel v minuli sezoni brez pravega učinka skorajda vseskozi na jeziku. Tokrat se mu je smejalo ob ugotovitvi, da je sestavil ekipo, ki bo zmagovala, tudi ko ne bo igrala najbolje. Na papirju najnevarnejšega tekmeca za naslov prvaka je ugnala, čeprav še čaka na vključitev nekaterih glavnih adutov.

Celjani so imeli že v Mariboru na igrišču dovolj mojstrov, da so v svoj prid odločili infarktni derbi, ko bosta napadalce tekmecev »sekala« in njihove mreže rešetala še »težkokategornika« Aleš Pajovič in Miladin Kozlina, bo vsaka izgubljena točka na domači sceni presenečenje.

»Po videnem v dvorani Tabor je Celjane že mogoče izpostaviti kot prve favorite. Pokazali so dovolj taktične širine, ko bodo zaigrali v popolni zasedbi, bodo še močnejši. Želja po igri in zmagah je nesporna, precej večja kot minulo pomlad. Njihova igra sicer še ni najboljša, šepa napad na postavljeno obrambo, ki je bil preveč statičen in odvisen od igre ena na ena.

Odločila je individualna kakovost in tudi sreča, a Celjani, ki so tudi v vratarju Richardu Štochlu dobili veliko okrepitev, so me vseeno prijetno presenetili. Edina neznanka je to, kako se bodo odzvali na prvi poraz,« je o dobrem štartu v sezono rumeno-zelenih povedal njihov nekdanji kapetan Uroš Šerbec, ki jih je tokrat opazoval kot »nevtralni gostitelj«. Kot pomočnik trenerja Maribora, ki je gostil derbi zaradi Gorenjeve prepovedi igranja dveh tekem v domači dvorani.

»Od Velenjčanov sem pričakoval več kombinatorne igre, v kateri so najboljši v slovenskem prostoru. Igrali so v krču, na takšnih tekmah pa odločajo tudi najmanjše podrobnosti. Na dolgi rok bi se moralo Gorenju obrestovati sistematično delo in dolga klop. Kot kaže, se bodo morali novinci še navaditi na nov sistem igre, pa tudi na profesionalnost, ki je pri prejšnjih delodajalcih morda niso bili vajeni. Kljub slabemu štartu v sezono so še kandidati za naslov prvaka, vprašanje je le, koliko moči jim bo pobralo igranje v LP. Tu bodo Celjani in Koprčani v veliki prednosti,« je še povedal Šerbec.

Od Velenjčanov je bilo po »leteči« predstavi v finalu superpokala proti Trimu vsekakor pričakovati več kot le eno osvojeno točko po uvodnih kolih DP. V nedeljo so imeli v rokah vsaj eno, če ne dve. Izgubili so ju, ker v odločilnih trenutkih niso bili dovolj zbrani in morda tudi, ker so se preveč do »črke« držali načrta, ki ga je pred tekmo skoval trener Ivica Obrvan.

Kaznovani Hrvat, ki ničesar ne prepušča naključjem, je lahko le s tribune spremljal vodenje svojega pomočnika Branka Tamšeta. Ta je v drugem polčasu šele v 45. minuti v ogenj poslal Jureta Natka, čeprav je bil na mestu desnega zunanjega igralca strelsko precej bolj razpoložen od Boštjana Kavaša, poleg tega pa je zadnjih 10 minut na klopi presedel najbolj vroči »bombarder« derbija Momir Rnić, ki ga je na levem zunanjem zamenjal Sergo Datukašvili.

Ta odločitev je nenavadna predvsem, ker je Gruzinec na seznamu za takojšnjo prodajo (če bi Velenjčani našli kupca zanj, ga ne bi bilo več v ekipi), a je vseeno v ključnih trenutkih dobil prednost pred obetavnim Srbom, pa tudi Klemnom Cehtetom, ki je k prvakom prišel kot velika okrepitev, a v Mariboru ni niti stopil na igrišče …

»Celjani bodo z vrnitvijo Kozline in Pajoviča močnejši za 10 golov, a tudi Velenjčanov ne gre odpisati. Vrnil se je Ivan Čupić, z Natkom in Cehtetom so razširili kader, tudi Miha Žvižej je v napadu močnejši, kot je bil Marko Oštir. Oba tekmeca bosta nevarna, bomo videli, kako se jim bomo postavili po robu,« je v napovedih, kot je v njegovi navadi, skromen trener Cimosa Matjaž Tominec, ki za zdaj dobro »krmari« svojo prenovljeno ekipo. Tudi ta ne igra najbolje, a zmaguje na krilih odpisanega »pivovarja« Davida Špilerja, za pripravo na prvi sezonski derbi pa ima še poldrugi mesec časa …