Čeplakova bronasta, Osovnikar četrti

Jolanda Čeplak je na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v teku na 800 m osvojila bronasto kolajno, Matic Osovnikar pa je bil v šprintu na 60 m odličen četrti.

Objavljeno
04. marec 2007 19.16
Jolanda Čeplak
Birmingham - Jolanda Čeplak (2:00,00) je na dvoranskem atletskem evropskem prvenstvu v angleškem Birminghamu osvojila bronasto odličje, druga slovenska predstavnica v finalnem teku na 800 m Brigita Langerholc (2:01,24) pa je bila šesta. Zlato kolajno je osvojila Rusinja Oksana Zbrožek (1:59,23), srebrno pa Ukrajinka Tatjana Petljuk (1:59,84).

Slovenska atletska odprava se je po zaslugi Čeplakove dokopala do svoje pete kolajne na dvoranskih evropskih prvenstvih. Po zlatu Čeplakove na 800 m na Dunaju leta 2002, srebrnih odličjih Brigite Bukovec na 60 m z ovirami v Stockholmu leta 1996 in Alenke Bikar na 200 m v Gentu leta 2000 ter bronasti kolajni Jerneje Perc v Stockholmu leta 1996 je za novo slovensko veselje poskrbela Čeplakova, ki je v tukajšnji National Indoor Areni osvojila bron v teku na 800 m.

"Pred finalnim tekom se nisem počutila najbolje, tukaj v Birminghamu namreč izjemno slabo spim," je uvodoma dejala Velenjčanka, ki je po poletnih olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 znova stopila na oder za dobitnice kolajn, nato pa dodala: "Prvih 100 m sploh nisem vedela, kam bi se dala, v zadnjem krogu pa sem le upala, da se mi bo sprostil prostor za zaključni šprint. Z mojim današnjim tekom nisem mogla računati na končno zmago. Z Brigito sva resda imeli dogovor, da tečem pred njo, ona pa tik za menoj, a se nama ni posrečilo, saj so tudi najine tekmice imele podobne načrte. V vsakem primeru sem presrečna z osvojeno bronasto kolajno, če le pomislim, da pred letom dni še stati nisem mogla na poškodovani nogi."

V taktičnem teku prepolnem sprememb ritma je bila Čeplakova v prvem polovici bolj ali manj stalno na čelu kolone, nato pa sta vodstvo prevzeli ruska in ukrajinska atletinja. Čeplakova in Langerholčeva sta jima bila za petami, izjemen pritisk pa je izvajala tudi Britanka Marlyn Okoro. Približno 150 m pred ciljem je domačinka prehitela Langerholčevo, Čeplakova pa je s svojim ritmom zanesljivo obdržala tretje mesto, medtem ko vodilnih tekmovalk ni zmogla ogroziti.

Drugo slovensko finalistko so trije teki v treh dneh močno utrudili, čeprav je bila z uvrstitvijo v finale zelo zadovoljna. "Žal mi je, da nisem izpolnila cilja in tekla pod dvema minutama, kar je bila moja želja v Birminghamu. V današnjem finalu sem začela premalo udarno. V dvoranskih tekih mi enostavno manjka izkušenj, še vedno se imam za tekmovalko na odprtem."

Psihološka vojna Gardenerju

V šprintu na 60 m pa se je odlično odrezal tudi Matic Osovnikar. Škofjeločan je s časom 6,63 osvojil odlično četrto mesto, kolajna se mu je izmuznila za vsega tri stotinke sekunde. Evropski prvak je s časom 6,51 postal Britanec Jason Gardener, srebro je osvojil njegov rojak Craig Pickering (6,59), bron pa Francoz Ronald Pognon (6,60).

Finale kraljevske discipline je bil izjemno živčen, tekmovalcem se je iz štartnega bloka uspešno uspelo "izstreliti" šele v tretjem poskusu. Najprej je bil prehiter Italijan Fabio Cerutti, po drugem napačnem startu pa so sodniki diskvalificirali domačega matadorja Ryana Scotta.

Protagonist birminghamske sprinterske psihološke vojne je bil tudi Osovnikar, ki je še enkrat potrdil, da je tekmovalec za velike tekme. Škofjeločan je v Anglijo prišel z dokaj povprečnim izidom, na kvalifikacijskem in polfinalnem nastopu pa je postopoma dvigoval svojo pripravljenost in skupaj s strategom Albertom Šobo sproti odpravljal napake pri tehniki teka. Delo se mu je bogato obrestovalo, saj je v National Indoor Areni dosegel letošnji najboljši izid, za lastnim državnim rekordom pa zaostal za pet stotink.

"Vsi finalisti smo čutili gromozanski pritisk, tako da živčnost na startu sploh ni presenetljiva," je uvodoma dejal Osovnikar, ki je pred finalnim tekom z reprezentančnim kolegom simuliral tek. "Nimam si kaj očitati. V Birminghamu sem dal svoj maksimum in dosegel svoj letošnji najboljši dvoranski izid."