Četverec potrdil sloves paradnega konja

Slovensko veslanje je leta 1988 z bronom Mujkića in Prešerna na OI v Seulu začelo pohod v svetovni vrh. V 21 letih se je od takrat z OI in SP nabralo 21 kolajn. Letos je zanjo poskrbel četverec brez krmarja.

Objavljeno
31. avgust 2009 15.23
P. Z./STA
P. Z./STA

Ljubljana - Brata Miha in Tomaž Pirih, ter oba Roka, Rozman in Kolander, so na veslaškem svetovnem prvenstvu v Poznanu na Poljskem osvojili bronasto odličje v četvercu brez krmarja. Blejsko-mariborska posadka, ki je skupaj tri sezone, pa je končno potrdila tudi svojo nadarjenost in si priborila prvo veliko medaljo, obenem pa potrdila vodilni položaj med slovenskimi čolni, ki si ga je priborila že v lanski sezoni. "To je tisto, o čemer sem sanjal že kot otrok pri 13, 14 letih, a sem moral na medaljo čakati neverjetnih 16 sezon," je po vrnitvi v Slovenijo povedal štroker in s tem "komandant" čolna Miha Pirih.

 

Že na olimpijskih igrah 2008 v Pekingu je bil isti čoln blizu uspeha. Po gladki zmagi v polfinalu na progi Shunyji se je slovenska četverica začela spogledovati z olimpijsko medaljo, ki jo je morala v končnici finala prepustiti Francozom. Letos se je četverici v dramatičnem finalu povrnil ves vloženi trud, v nasprotju s Pekingom pa je za dodatno napetost poskrbel slab polfinalni nastop. Sicer pa se je kolajna nasmihala že med sezono. Na svetovnem pokalu v Münchnu so bili od Slovencev boljši le nemški in britanski veslači, na vsakoletni generalki na Rdečem jezeru v Luzernu pa so se apetiti po srebru in le še stopnjevali.

 

Tako kot v Pekingu, je tudi v Poznanu odločal finiš, ki je bil v sezoni 2009 najboljša prvina slovenske četverice. "Po slabšem nastopu v polfinalu je bila tekma zelo težka, saj je bil pritisk res velik. Na srečo nam je na tekmi uspelo obdržati stik s konkurenco, da smo ostali v dobrem položaju za finiš. Letos smo v zaključnem sprintu res močni, to so potrdili tudi izidi tukaj, na zadnjem delu smo bili spet najhitrejši med vsemi finalisti, zato sem v končnici vedel, da je medalja naša, če jo bomo prevozili brez večje napake. Kaj pomeni odličje s SP, mi vse bolj jasno postaja šele v teh dneh, saj je bilo takoj po tekmi toliko adrenalina. Zdaj v uspehu, ki sem si ga toliko časa želel, počasi že uživam," je še povedal Pirih, ki si je po mladinski kolajni priveslal tudi prvo v članski konkurenci.

 

Solidno so se odrezale tudi ostale tri slovenske reprezentance. Brata Luka in Jan Špik, ki sta imela med sezono kopico težav z usklajenostjo, sta izpolnila osnovni cilj in si priborila veliki finale, tam pa morda pokazala nekoliko manj kot sta sposobna. Obratno zgodbo je doživel dvojni četverec z Iztokom Čopom, Janezom Juršetom, Janezom Zupancem in Gašperjem Fistravcem, ki je v polfinalu zaostal za pričakovanji, slovenska četverica pa se je odkupila z zmago v malem finalu.

 

Lahka veslača Jure Cvet in Matevž Malešič, ki sta si nastop na SP priborila po kolajnah na sredozemskih igrah in svetovnem prvenstvu mlajših članov, pa sta odkrito pričakovala polfinale, bila nato preslaba v polfinalu, na koncu pa sta zmagala v finalu C in s 13. mestom prav tako upravičila pot na Poljsko.

 

Veslaška sezona še ni končana, saj bo sredi septembra na Bledu še državno prvenstvo, veslače pa čaka obilo dela tudi jeseni in pozimi, saj bo Bled maja prihodnje leto gostil uvodno tekmo veslaškega svetovnega pokala, ki bo tudi generalka pred svetovnim prvenstvom 2011. Slovenski prireditelji so si organizacijo podrobno ogledali že na Poljskem in skušali odkriti dobre in slabe strani letošnje prireditve, športni del zveze pa je potrdil, da ima vsaj za uvodno tekmo svetovnega pokala konkurenčne čolne.