Čistka pri Union Olimpiji

V Tivoliju so ukinili funkcijo športnega direktorja. Njegove naloge bo prevzel novi direktor kluba. Olimpijin predsednik Jure Jež je namreč potrdil, da Matjaž Tavčar zapušča svoje delovno mesto.

Objavljeno
08. marec 2007 14.59
Ljubljana – Če so prve seje novega upravnega odbora Uniona Olimpije minile v uvodnem otipavanju moči, je včeraj že napočil čas za prve odmevne odločitve; v glavnem pričakovane. Potem ko je bil Jure Zdovc že lep čas na stranskem tiru, brez možnosti, da vpliva na dogajanje v moštvu, so zdaj v Tivoliju preprosto ukinili funkcijo športnega direktorja. Njegove naloge bo po novem ustroju prevzel direktor kluba, na katerega bo vendarle treba še nekoliko počakati. Olimpijin predsednik Jure Jež je namreč potrdil, da Matjaž Tavčar konec meseca zapušča svoje delovno mesto.

Je razpis pripravljen po meri direktorja Geoplina Slovana?

Na vprašanje, ali je Tavčar ponudil odstop ali so mu umik »svetovali« člani upravnega odbora, je Jež odvrnil: »Sporazumno smo se dogovorili, da ne bo več poslovni direktor. Na naslednji seji, ki bo predvidoma 20. marca, bomo že spregovorili o njegovem nasledniku, ki bo moral po odpravi vloge športnega direktorja imeti večplastne sposobnosti in dobro razumeti tudi delovanje košarkarskega kluba.« Ker je takšnih ljudi v Sloveniji sila malo in so v zadnjem času začele vse močneje odmevati govorice, da se v Tivoli seli Janez Rajgelj, je kajpada sledilo logično nadaljevanje. Je razpis pripravljen po meri direktorja Geoplina Slovana, ki si je po »brezplačnem« prestopu Mihe Zupanu zagotovil močno pogajalsko stališče in uživa tudi absolutno podporo Milana Medveda iz HSE, enega dveh Olimpijinih podpredsednikov?

»O imenih seveda ne bom govoril. Nihče pa ni že vnaprej izključen. Če se bova prijavila jaz ali vi, imava nekaj možnosti,« je skopo odgovoril Jež. Zato bi bilo neplodno nadaljevati v slogu, če je med kandidati tudi Igor Dolenc iz Škofje Loke, za katerega naj bi se zavzemal drugi podpredsednik Dušan Mitič.

Olimpija nujno potrebuje okrepitve, če se želi potegovati za državnega prvaka


Posledično se poraja vprašanje, kdo bo v prehodnem obdobju vlekel pomembne strokovne poteze. Olimpijino moštvo namreč nujno potrebuje okrepitve, časa za registracijo košarkarjev za državno prvenstvo pa ima le še en teden, do 15. marca. Hkrati bodo morali v Tivoliju začeti razmišljati o sestavi moštva za naslednjo sezono in se predvsem lotiti pogovorov z zdajšnjimi člani zasedbe.

»Potrdili smo, da Gašper Okorn ostaja trener prvega moštva do konca sezone in mu za tekmovalni cilj zadali osvojitev naslova slovenskega prvaka. V dogovoru z njim smo se odločili za nakup dveh okrepitev, centra in organizatorja igre. Postopoma pa bomo seveda morali razmišljati o okostju ekipe za naslednjo sezono, o čemer bomo javno spregovorili na novinarski konferenci sredi meseca. Do tedaj mora Olimpijin vlak voziti naprej. Prav včeraj sem govoril z našim kapetanom Ivico Jurkovićem, ki mi je zagotovil, da po njemu dostopnih informacijah nihče več ne namerava zapustiti kluba. Kar zadeva Hasana Rizvića, pa je moje stališče jasno. Fant je košarkar Uniona Olimpije in ima z njo podpisano pogodbo,« je bil sinoči odločen Jež. Krajše preverjanje podatkov je nato potrdilo, da je resni centrski kandidat Marko Rakočević (27 let, 205 cm), ki je v uvodnem delu sezone nosil dres ciprskega Apollona iz Limasola, iz tujine pa bo prišel tudi novi dirigent.

Natančne številke klubskega dolga znane v prihodnjih mesecih

Olimpijin predsednik je za konec povzel še druge sklepe seje upravnega odbora: »Nove pogodbe z večjimi pokrovitelji kluba so v končni stopnji priprave, poslovne novosti pa bomo predstavili na novinarski konferenci. Tedaj bomo podrobneje spregovorili tudi o novem sanacijskem načrtu. Postopoma smo prišli zelo blizu realnemu ovrednotenju klubskega dolga, o katerem pa še ne bi govoril. Na natančne številke bo treba počakati tri ali štiri meseca, do konca uradne revizije poslovanja v minulih desetih letih.«

Slednja je po besedah Ježa izključno namenjena ugotovitvi finančnega stanja in ne iskanju krivcev za morebitno nevestno poslovanje ali celo zlorabe. In tudi če bi se podali v »lov na čarovnice«, bi imeli dodobra zavezane roke. Marsikateri greh je namreč že zastaral, pa tudi klubu ni bilo treba hraniti tako dolgo popolne finančne dokumentacije.