Coma odstopil, Stanovnik trinajsti

Francoz Cyril Despres je zmagovalec 13. etape vzdržljivostnega relija Dakar od Kayesa v Maliju do Tambacounde v Senegalu. Miran Stanovnik je bil na današnji etapi 13.

Objavljeno
19. januar 2007 21.29
Miran Stanovnik (KTM) je bil na današnji etapi 13.
Dakar - Francoz Cyril Despres (KTM) je zmagovalec 13. etape vzdržljivostnega relija Dakar od Kayesa v Maliju do Tambacounde v Senegalu, potem ko je doslej vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Coma padel in so ga morali s poškodbami glave s helikopterjem odpeljati v bolnišnico. Despres, ki je imel za Špancem 52 minut zaostanka, je zdaj prevzel skupno vodstvo, drugi je njegov rojak David Casteu (KTM). Slovenski predstavnik Miran Stanovnik (KTM) je bil na današnji etapi 13., skupno pa je po odstopu Come pridobil eno mesto in je zdaj 14.

Med avtomobilisti je etapo dobil Španec Carlos Sainz (Volkswagen) pred Francozom Stephanom Peterhanslom (Mitsubishi) in Američanom Markom Millerjem (Volkswagen). Skupno je v vodstvu Peterhansel, ki ima pred rojakom in moštvenim kolegom Lucom Alphandom enajst minut naskoka.

Nesreča Marca Come, ki se je zaletel v drevo, je postavila na prvo mesto Despresa. Francozu se tako odpira priložnost za zmago, a s priokusom velike, skoraj neverjetne smole tekmecev. Ta se drži tudi Isidra Esteva Pujola, ki je tako močno padel, da je bil njegov tovarniški KTM nevozen. Motocikel je sicer popravil, vendar z nedovoljeno pomočjo domačinov, ki so ga skupaj z motociklom naložili na poltovornjak in pripeljali do mesta za dolivanje goriva, tako da bi ga po pravilniku morali diskvalificirati.

"Nisem mogel verjeti očem, ko sem videl, da je še vedno na razpredelnici uvrščenih na 11. mestu. Prav zanima me, kaj bodo sedaj naredili organizatorji, saj so bili tam prisotni tudi njihovi funkcionarji. Ali je v ozadju kakšna spletka zaradi francoskega sponzorja ali pa so tovarniški dirkači po novem posvečena rasa in lahko delajo, kar hočejo. Nič nimam proti Esteveju, sva celo prijatelja, toda zaradi takšnih stvari se potem vprašam, zakaj sploh dirkamo?" je bil nad razpletom nezadovoljen Stanovnik.

V soboto bo 14. etapa, zadnja prava tekmovalna, saj bodo tekmovalci že prispeli v Dakar. Čaka pa jih kar 576 kilometrov, od tega bo 225 kilometrov hitrostne preizkušnje.