Contador vztraja, da je nedolžen

Saga z dopinškim primerom španskega kolesarja Alberta Contadorja je daleč od konca. Zmagovalec lanske dirke po Franciji, ki mu grozi odvzem naslova, je namreč zavrnil ponudbo španske kolesarske zveze o predlagani enoletni prepovedi tekmovanj zaradi klenbuterola in se namerava pritožiti.

Objavljeno
08. februar 2011 10.52
R. T., delo.si
R. T., delo.si
Madrid - Alberto Contador je ponudbo zavrnil v ponedeljkovem pogovoru za španski nacionalni radio: »Zakaj naj bi sprejel enoletno prepoved tekmovanj, če nisem naredil prav nič narobe. Resnično, kaj takega ne bi bilo pametno.«

Predsednik španske kolesarske zveze Juan Carlos Castano je kolesarju, ki se je znašel v nemilosti zaradi oddanega pozitivnega vzorca, svetoval, naj sprejme enoletno prepoved tekmovanj, namesto da bi se pritoževal. Naj vendarle sprejme ponujeno skrajšano kazen, je Contadorja pozval tudi prvi mož njegove ekipe Astana Giuseppe Martinelli. Običajna kazen za tovrstne prekrške je dveletna prepoved tekmovanj.

Španska kolesarska zveza se je obravnave primera Contadorja, ki je v dopinškem postopku zaradi odkritja majhne sledi klenbuterola, lotila na nevsakdanji način. Trikratnemu zmagovalcu dirke po Franciji, ki se brani, da je po krivem obdolžen in da je prepovedano snov zaužil s hrano, z onesnaženo govedino, tako še ni izrekla kazni, ampak mu je predlagala možno višino kazni, od odgovora pa bo odvisna njegova nadaljnja usoda.

Contador, ki ga je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) začasno suspendirala, je sicer napovedal, da bo v primeru suspenza končal tekmovalno kariero. Leta 2006 so Američanu Floydu Landisu odvzeli naslov zmagovalca Toura zaradi zlorabe dopinga.

Španski dnevnik Marca je v najnovejši izdaji, sklicujoč se na poročilo španske kolesarske zveze (RFEC), poročal, da so Contadorju na lanskem Touru vzeli štiri vzorce, vzeli so jih v štirih zaporednih dneh, prav vsi pa so bili pozitivni na prepovedano snov klenbuterol.