Čop in njegovi Štajerci v polfinalu

Drugi dan kvalifikacij na veslaškem SP na Poljskem si je slovenski dvojni četverec v napeti kvalifikacijski tekmi priboril petkov polfinale, lahki dvojni dvojec pa bo moral v sredo na popravni izpit v repasaž.

Objavljeno
24. avgust 2009 16.36
P. Z./STA
P. Z./STA
Poznan - Vnaprej je bilo jasno, da bodo imeli izkušeni 37-letni Iztok Čop ter mlada mariborska trojka Janez Zupanc, Janez Jurše in Gašper Fistravec težko delo v predtekmovanju, saj so ob njih veslali aktualni svetovni in olimpijski prvaki Poljaki ter bronasta posadka iz Pekinga Francozi ter Avstralci, ki imajo tudi v tej disciplini tradicionalno močno posadko.

Slovenska četverica je s starta krenila nekoliko zadržano, na polovici proge pa tesno prehitela Avstralce in prednost po hudem finišu obdržala vse do konca ter si s tretjim mestom zagotovila neposredno pot med 12 najboljših ekip. Razlika med Slovenci in Avstralci je bila na koncu manj kot sekundo. V ospredju je Francija dolgo narekovala ritem, v finišu pa so imeli več moči Poljaki in zmagali.

Podobno napeto je bilo v prvi kvalifikacijski skupini, kjer je imela rahlo prednost Hrvaška, Češko, Italijo in ZDA pa je v boju za preostali dve mesti ločilo manj kot pol sekunde. Američani bodo morali kljub temu, da so dosegli tudi absolutni četrti čas predtekmovanja, v petek še enkrat na vodo. Iz druge skupine so v polfinale napredovali Nemci, Ukrajinci in Rusi.

Že pred tem sta na progi Malta nastopila lahka veslača Jure Cvet in Matevž Malešič, letos že dobitnika brona na sredozemskih igrah in srebra na svetovnem prvenstvu veslačev do 23 let v Račicah na Češkem, ki pa sta bila brez pravih možnosti, da bi osvojila eno od prvih dveh mest, ki je vodilo neposredno v polfinale. Kanadčana in Nemca sta bila tokrat premočna za mlado slovensko posadko.

"Imela sva kar težko skupino, poleg tega nama tudi pogoji niso bili ravno naklonjeni. Pihal je nasprotni veter, veliko je bilo valov in nisva vajena tekmovati v takih razmerah. Danes nama tudi čoln ni šel tako, kot bi moral. Vseeno sva z nastopom zadovoljna, saj nismo pričakovali neposrednega vstopa v polfinale, če pogledamo čase, pa so v redu, še vedno so konkurenčni. Seveda se bova v repasažu borila za polfinale in upam, da nama uspe," je po tekmi povedal Malešič.

Iz prve kvalifikacijske skupine sta v polfinale napredovala čolna Velike Britanije in Italije, iz druge Nove Zelandije in Grčije ter iz tretje Francije in Kube.

"Četverec je tekmo odpeljal taktično zelo pravilno in si na koncu priboril načrtovani polfinale, čeprav je bilo glede na močno skupino pred startom kar nekaj nejasnosti, kako in kaj. Vse skupaj je bilo blizu optimalnega, v polfinalu pa bo treba za preboj v finale še nekaj dodati, saj bo tam 12 dobrih posadk in tudi Američani, Avstralci in Britanci, ki so danes ostali pred vrati polfinala, se bodo enakovredno borili za eno od šestih prostih mest," je nastop četverca ocenil slovenski selektor Miloš Janša. Tudi tretje mesto lahkega dvojnega dvojca je bila po njegovem mnenju današnja rezultatska realnost Cveta in Malešiča. "V osnovi je bil načrt tak, da bi se za drugo mesto borila z Nemcema, za katerima sta zaostala na prvenstvu mlajših članov, a se je izkazalo, da sta bila Nemca danes močnejša in zdaj bosta svojo srečo iskala v repasažu."

V torek imajo slovenski reprezentanti prost dan, saj sta se že v nedeljo v četrtkov polfinale prebila slovenski četverec brez krmarja in dvojni dvojec.