Čop kritičen do novega sporeda SP na Bledu

Potem ko je Mednarodna veslaška zveza spremenila razpored tekmovanj na SP na Bledu - namesto dveh finalnih dni predvideva kar štiri -, je spored naletel na neodobravanje med veslači. Med kritiki je tudi Iztok Čop.

Objavljeno
23. februar 2011 11.16
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Bled - Vse do leta 2010 je veslaško svetovno prvenstvo potekalo po ustaljenem urniku s finalnimi boji v soboto in nedeljo ob koncu prvenstva, Mednarodna veslaška zveza (FIA) pa se je letos odločila za nekatere spremembe, ki predvidevajo kar štiri finalne dneve. Te naj bi v veljavo prvič prišle na Bledu (28. avgusta do 4. septembra), kar naj bi bil tudi test za olimpijsko regato v Etonu pri Londonu 2012.

To je med veslači sprožilo val kritik, med nasprotniki novega razporeda je tudi slovenski šampion Iztok Čop. »Že lani na prvenstvu sem se spraševal, ali se mi to vse skupaj zdi nesmisleno, ker sem bil vajen starega sistema in nisem vedel, kdaj je kaj na sporedu. Sam razmišljam v smeri, da bi imelo vse skupaj smisel le, če bi prvenstvo denimo razdelili v dve etapi, dvakrat štiri dni, s čimer bi se odprla možnost za dvojne nastope. Z enakim številom vrhunskih tekmovalcev bi dobili še več kakovostnih tekem, kar bi bil edini res logičen pristop,« o spremembah za STA povedal Čop.

Zdajšnji razpored tako ne predvideva dveh etap, temveč le razširjen finalni del, ki še otežuje dvojne nastope. Nov razpored med drugim tudi predvideva, da bi bil finale morda najbolj privlačnih osmercev, ki veljajo za nekakšno prestižno ekipno tekmo, na sporedu že v četrtek, prvenstvo pa naj bi se sklenilo s četvercem brez krmarjev, tradicionalno britansko disciplino. Temu nasprotujejo številne močne države, z njimi se strinja tudi Čop: »To je neumnost. Z novim razporedom bomo spet razbili ritem. To je bilo tako že lani. Nekateri veslači so imeli v prvih dveh dneh že tri tekme, nekateri praktično nič, po dva prosta dneva .... Verjamem, da FISA želi pridobiti več gledalcev, a vseeno je neumnost, da se udarna disciplina izpelje že sredi tedna. Mislim, da si želijo več gledalcev, a ne vedo, kako to narediti.«

Čop nezadovoljen tudi s Pokljuko

Čop je ob tem za STA razkril, da se intenzivno pripravlja na novo sezono, tudi letos je opravil teden dni priprav v Italiji, kjer se je po tradiciji posvetil smučarskemu teku, kot pravi, ga Pokljuka ne privlači: »Na Javorniški planini še kdaj potreniram, na Rudnem polju pa so proge slabe. Stadion je urejen, a proge so slabe, če pa se odločiš za daljše proge, je treba celo sezuti smuči. Kar se tega tiče sem razočaran. Imamo tako lep center, proge pa mu ne sledijo. Morda sem tudi razvajen, ker sem v tujini videl, kako se to da urediti.«

Posadka, v kateri bo Čop, nekdanji olimpijski in svetovni prvak, veslal letos, še ni postavljena. »Upam, da bomo imeli šest do osem dobrih veslačev in lahko sestavili dve močni posadki. Upam, da bodo mladi storili korak naprej,« še pravi Čop, ki pa je precej skeptičen, saj veslanje po njegovem mnenju močno stagnira.