Čopov četverec brez finala

Slovenski dvojni četverec z Iztokom Čopom, Janezom Zupancem, Gašperjem Fistravcem in Janezom Juršetom se v polfinalu veslaškega svetovnega prvenstva v Poznanu na Poljskem ni prebil v nedeljski finale.

Objavljeno
28. avgust 2009 23.13
P. Z./STA
P. Z./STA
Poznan - Slovenska posadka je v polfinalu zasedla peto mesto in bo nastopila v finalu B.

 

V slovenski polfinalni skupini so se v finale uvrstili prvi favoriti Poljaki, Avstralci in Hrvati, iz druge skupine pa Nemci, Italijani in Francozi. Slovenija bo v malem finalu tekmovala proti Ukrajini in Estoniji, ki sta v"naši"skupini osvojili četrto in šesto mesto ter proti Češki, ZDA in Rusiji.

 

 

Mladi Mariborčan Janez Jurše ni skrival, da so bili cilji te posadke višji:"Zadovoljni bi bili s finalom A in potem z dobro vožnjo tam, ne glede na to, kakšno uvrstitev, katero mesto bi dosegli. Zdaj smo razočarani. Danes se v bočnem vetru nismo znašli. Že takoj po startu smo dobili močan sunek vetra in nas je zanašalo po progi levo in desno. Kako je bilo na ostalih progah in ali so imeli manjši 'kontra' veter, pa seveda ne vem, saj nisem tam vozil."Natančneje je nastop ocenil najizkušenejši slovenski veslači Iztok Čop:"Na prvi polovici proge se je bočni nasprotni veter seveda poznal; ob vsakem sunku vetra, ko nas je prestavilo v boje, smo mi izgubili nekaj metrov v primerjavi s čolni, ki so bili levo od nas. Vendar to mogoče sploh ni bilo ključno, saj so na začetku imeli tudi Hrvatje težave, pa so potem priključili, nam pa to ni uspelo. Mislim, da smo tudi sami naredili napako s korigiranjem prenosov na čolnu. Bočni veter upočasni tekmo, ne oteži pa samega zavesljaja, tako da je bil zavesljaj prazen. To pa je to, kar nas najbolj muči, saj se nismo utrudili do konca. Boli nas to, da nismo pokazali tega, kar smo v tem trenutku sposobni."

 

 

Za lahka veslača v dvojnem dvojcu Jureta Cveta in Matevža Malešiča se je svetovno prvenstvo v Poznanu končalo s 13. mestom. Danes sta nastopila v finalu C in zmagala. Cvet in Malešič sta prvo mesto prevzela na polovici proge in ga prepričljivo obdržala vse do konca. V cilj sta priveslala z dvema sekundama prednosti pred Bolgaroma."Sicer sva upala, da bova prišla v finale B, ampak tudi današnji rezultat vseeno kaže le malo zaostanka za tem ciljem. Mogoče je to bolje, kot da bi bila zadnja v finalu B. Tekma je šla bolje kot prejšnje, se pa pozna dolga sezona in sva že malo utrujena. Vseeno sva zadovoljna,"je po doseženem 13. mestu dejal Cvet, ki je s svojim soveslačem letos že osvojil medaljo na sredozemskih igrah in svetovnem prvenstvu veslačev do 23 let.

 

 

Dan D za slovensko veslanje na SP bo sobota. V boju za medalje se bosta predstavili dve slovenski posadki. Brata Luka in Jan Špik bosta nastopila v finalu dvojnih dvojcev, Miha in Tomaž Pirih, Rok Rozman in Rok Kolander pa v četvercu brez krmarja.