Črn petek za slovenska kluba

V 3. kolu hokejske lige EBEL sta oba slovenska predstavnika doživela poraz. Olimpija je 17 sekund pred koncem tekme prejela edini gol proti Medveščaku, Jeseničani pa so klonili v Gradcu z visokih 0:4.

Objavljeno
18. september 2009 22.58
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Zagreb – »Ljudje, to je norišnica!« je v slogu pokojnega kolega Mladena Delića vzkliknil novinar hrvaškega dnevnika, ko je pogledal na tribune ledne dvorane Doma športov pred začetkom tekme med Medveščakom in Tilio Olimpijo. Na njih ni bilo niti enega praznega sedeža, vzdušje v »ledenjači« je spominjalo na čase kultnih derbijev med rokometaši Zagreba in Celja iz 90-ih let. »Purgerji« so se ob vstopu v mikavno srednjeevropsko ligo nepreklicno navzeli hokejske mrzlice, ki se je še okrepila po zmagah proti Jesenicam in Linzu.

Za tretjo žrtev dokazovanja lačnih »medvedov« je bila že vnaprej določena Olimpija, proti kateri so Hrvati (sicer s falango odličnih ruskih in slovenskih igralcev) leta 1991 osvojili zadnje prvenstvo v nekdanji SFRJ. Od takrat sta sicer tekmeca iz glavnih mest sosednjih držav odigrala precej tekem v mednarodni ligi in slovenskem DP, vendar nobena ni bila tako pomembna kot sinočnja, v kateri je Olimpija v prvi tretjini uresničila načrt. Predvsem po zaslugi razpoloženega vratarja Norma Maracla je odbila je začetno domačo ofenzivo in se v prvi tretjini izognila izključitvam.

Vendar tega ni znala unovčiti ob dveh številčnih prednostih. Neizkoriščena je ostala tudi priložnost Brendana Yareme, ki je ob prvem »power playju« Medveščaka sam zadrsal proti domačim vratom, vendar ni znal ukaniti Roberta Kristana. Olimpija, pri kateri ni igral oboleli Ivo Jan, debitiral pa branilec Remi Royer, ob koncu drugega dela ni izkoristila niti polminutne igre z dvema igralcema več.

Po razmeroma mirnem začetku tretje tretjine je Medveščak krenil v popoln napad, njegov trud pa je bil poplačan pičlih 17 sekund pred koncem, ko je od daleč zadel kapetan Chris Letang in poskrbel, da je po Trešnjevki še dolgo v noč odmevalo »zig-zag, Medveščak!« Zmaga Zagrebčanov he bila povsem zaslužena, saj Olimpija v zadnji tretjini skoraj ni več razmišljala o napadu.

Jesenice s slepimi naboji

Gradec - Jeseničani so v prvih dveh nastopih nove sezone iztržili le točko na gostovanju v Zagrebu, tako da so tokrat prvo prvo zmago iskali v Gradcu, kjer so tretjič gostovali. A že pred tekmo so se zavedali, da bo naloga težka, saj se je ekipa z avstrijske Štajerske letos močno okrepila.

Gradec je takoj prevzel pobudo, a pravih priložnosti ni bilo. Gostje so imeli prvi številčno prednost, a je niso izkoristili. To je uspelo gostiteljem, ki so v deseti minuti ob številčni prednosti plošček zbezali za hrbet jeseniškega vratarja Gabra Glaviča, ki je svoje delo v prvi tretjini sicer dobro opravil. Železarji so se v prvem delu dvakrat ubranili tudi z dvema igralcema manj.


Ko je bil v 43. sekundi drugega dela izključen Cristoph Harand, so gostje močno pritisnili, a je bil domači čuvaj mreže Fabian Weinhandl zanesljiv. Jeseničani so napadali, imeli priložnosti, zadeli pa niso. Sledil je šok za goste, mat v dveh potezah. Najprej je v 30. minuti na 2:0 povišal Eric Healey, čez 30 sekund pa je bilo na semaforju že 3:0, uspešen je bil Jean Philippe Pare, še lani soigralec Železarjev, ki je tako slovenske hokejiste Acronija prisilil v zelo zahtevno nalogo, lovljenje visoke prednosti domačih. Blizu zadetka je bil v 34. minuti kapetan Tomaž Razingar, a je domači vratar z odličnim posredovanjem preprečil znižanje.

Nova priložnost za zadetek se je gostom ponudila že ob uvodu sklepnega dela, ko so imeli varovanci Ildarja Rahmatulina številčno prednost, a je niso izkoristili. Domača obramba je bila čvrsta in neprebojna, tako kot tudi jeseniška, ki je na čelu z Glavičem vzdržala tudi 56 sekund z dvema igralcema manj. Preobrata ni bilo, za piko na i pa je poskrbel Greg Day z zadetkom dve minuti pred koncem.

Jeseničani se bodo v nedeljo prvič v tej sezoni predstavili tudi domačim ljubiteljem hokeja, ko bodo na Jesenice prišli hokejisti iz Szekesfehervarja.


Medveščak    0 (0, 0, 0)
Tilia Olimpija    1 (0, 0, 1)

Zagreb, ledna dvorana Doma športov, gledalcev 6000, sodniki Falkner, Siegel in Neuwirth (vsi Avstrija).
Strelec: 1:0 – Letang (Sandrock, 60).
Kazenske minute: Medveščak 8; Olimpija 8

Graz99ers  4 (1, 2, 1)
Acroni Jesenice 0 (0, 0, 0)

Gradec, dvorana Liebenau, gledalcev 2500, sodniki: Jelinek, Ettlmayer, Podlesnik (vsi Avstrija).
Strelci: 1:0 Kuiper (Pare, C. Harand, 10.), 2:0 Healey (Peintner, Cullen, 30.), 3:0 Pare (Kuiper, 31.), 4:0 Day (Kuiper, Peintner, 58.).
Kazenske minute: Graz 99ers 10, Acroni Jesenice 18.


Drugi izidi 3. kola v EBEL – SAPA Fehervar : Vienna Capitals 2:4 (2:2, 0:1, 0:1; Palkovics, Horvath; Björnlie 2, Tropper, M. Rodman), Salzburg : VSV 4:5 (1:2, 2:1, 1:2; Regier 3, Filewich; McLeod 2, Kaspitz, Ferland, Kristler), odigrano prej – KAC : Linz 2:4; vrstni red: VSV in Medveščak po 6, Linz 5, Graz 99ers 4, Salzburg, Tilia Olimpija, KAC, Vienna Capitals in SAPA Fehervar po 2, Acroni Jesenice 1; pari 4. kola, jutri ob 18.00: Acroni Jesenice – SAPA Fehervar, Tilia Olimpija – KAC, VSV – Medveščak, Vienna Capitals – Salzburg, Linz – Graz 99ers.